7 Ekim 2009

YUNAN SOLU ZAFER SARHOŞU

YUNAN SOLU ZAFER SARHOŞU
12:32 06 Ekim 2009

Ege'nin öte yakasında sol partiler büyük bir seçim zaferi kazandı.

Parlamentoya giren 5 partiden 3'ünü sol partiler oluşturdu.

Sosyal demokrat PASOK, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Radikal Sol İttifak (SYRIZA) parlamentoda üçte iki çoğunluğu elde etti
Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerin asıl kazananı sol partiler oldu. Sosyal Demokrat Panhelenistik Sosyalist Hareket (PASOK) tek başına iktidar kuracak yeterliğe ulaşırken, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Radikal Sol ittifak-Sol Koalisyon (SYRIZA) da parlamentoya yeniden girmeyi başardı.


Yunanistan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamaya göre 160 milletvekili çıkaran PASOK'un yüzde 43,94 oy aldı.91 milletvekili çıkaran Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) yüzde 33,49 oranında oy aldığının belirlendiği duyuruldu. Açıklamada, 21 milletvekilliği kazanan Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) yüzde 7,53, 13 milletvekilliği kazanan Radikal Sol İttifak ve Sol Koalisyon'un (SYRİZA) yüzde 4,59, 15 milletvekili kazanan Ortodoks Halk Birliği Partisi'nin (LAOS) ise yüzde 5,62 oranında oy aldıkları belirtildi.
Geçen dönem parlamentoda 10 üye ile temsil edilen, aşırı sağcı LAOS milletvekili sayısını yüzde 50 oranında arttırarak, kazananlar arasına adını yazdırdı. Bu seçimlerde KKE 2, SYRIZA ise 1 milletvekili kaybederek parlamentoya girdi. Yunanistan'da yüzde 3 oranında ülke barajı uygulaması bulunuyor.


‘ORTAK DEĞERLERDE BULUŞACAŞIZ’
PASOK Genel Başkanı Yorgo Papandreu, PASOK genel merkezi önünde toplanan binlerce partiliye hitaben yaptığı konuşmada, Yunanistan'ın kalkınması ve ilerlemesi yolunda büyük bir yükümlülük altına girdiklerini söyledi. Partisini destekleyen tüm seçmenlere teşekkür eden Papandreu, ortak değerler ve ilkeler çevresinde birleşerek ilerleyeceklerini belirtti.
Bu arada, Batı Trakya'da, PASOK listesinden 2 Türkün milletvekili seçildiği bildirildi. Geçen dönemde de milletvekili olarak görev yapan PASOK İskeçe ili adayı Çetin Mandacı ve aynı partiden Rodop ili adayı Ahmet Hacıosman'ın parlamentoya girdiklerinin kesinleştiği açıklandı. Batı Trakya'da, 14 Türk çeşitli partilerden milletvekili adayı olarak seçim yarışına girmişlerdi.


KARAMANLİS HEMEN İSTİFA ETTİ
Muhalefete düşen YDP'nin genel başkanı ve Başbakan Kostas Karamanlis uğradığı hezimetin sorumluluğunu mertçe üstlendiğini açıkladı ve istifa ettiğini açıkladı. YDP'nin 35 yıllık tarihinin en ağır yenilgisini alan YDP'nin başına Dışişleri Bakanı Bakayoni'nin gelmesi bekleniyor.
Papandreu, Yunanistan için oldukça zor bir dönemde başbakanlık görevini devralacak. Papandreu'nun ekonomi paketi, zengin kesimden daha fazla vergi alınarak, yoksullara kaynak aktarılmasını öngörüyor. Yunanistan'da işsizlikle birlikte, eğitim ve sosyal güvenlik sistemi iflasın eşiğinde. Küresel kriz nedeniyle ekonominin can damarını oluşturan turizm sektörünün kriz sonrası ağır darbe alması halkı iyice yoksullaştırdı
.

http://www.birgun.net/world_index.php?news_code=1254821564&day=06&month=10&year=2009

Hiç yorum yok: