20 Aralık 2009

Hayata Dönüş hala karanlıkta

Hayata Dönüş hala karanlıkta


Hayata Dönüş hala karanlıkta

Operasyonda 2'si asker 32 kişi yaşamını yitirdi, hiçbir kamu görevlisi ceza almadı



19 Aralık 2009 14:17

"Hayata Dönüş Operasyonu"nun 9. yılı geride kaldı. Operasyonda 2'si asker 32 kişi yaşamını yitirdi, onlarcası yaralandı, sakat kaldı. Operasyona katılan jandarma personeli ve kamu görevlileri hakkında açılan davalar ya zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırıldı ya da söz konusu kişiler hakkında beraat kararı verildi. Operasyonun en ağır olarak yaşandığı kapatılan Bayrampaşa Cezaevi'nde ise katliamı yürütenler hakkında halen dava açılmadı. İstanbul Valiliği soruşturma isteğini iki kez "soruşturmaya gerek olmadığı" nedeni ile reddetti.

Hayata Dönüş Operasyonu en kanlı olarak Bayrampaşa Cezaevi'nde yaşandı ve 12 kişi öldü. Konu ile ilgili İstanbul Valiliği'nin diretmesi sonucu yargılama başlatılmadı, yargının önü yine tıkandı. Bayrampaşa'da tutuklu ve hükümlülere biri Elazığ Jandarma Özel Asayiş Birliği, diğeri de Ankara Jandarma Özel Asayiş Birliği olmak üzere iki ekip müdahale etti. Bu ekiplerde yer alan kişilerin kimliği tespit edilemediği için ifadeleri alınamadı.

Bayrampaşa'daki tutuklu ve hükümlüler hakkında "kamu malına zarar verme" iddiasıyla açılan dava ise 2009 yılında zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırıldı. Müdahil avukatlar tüm sanıklar hakkında beraat verilmesi için bu kararı temyiz etti. Operasyonla ilgili Çanakkale, Bursa, Ceyhan, Mayatya, uşak, Buca ve Bartın'da da davalar açıldı. Malatya'da hükümlü ve tutuklulara cezalar verildi. Operasyon ile ilgili yalnızca Ümraniye Cezaevi'nde yaşananlarla ilgili iki dava devam ediyor.

'Deliller ortadan kaldırıldı'

Davanın müdahil avukatlarından Oya Arslan, operasyonla ilgili açılan davalarda "zamanaşımına gidildiğini" vurgulayarak, "Aradan uzun yıllar geçtiği için deliller ortadan kaldırılıyor. Hem bilgi verilmiyor hem de mahkeme olan bilgi ve belgeye ulaşılmasının önünü tıkıyor. Halen cezaevinde keşif yapılmadı. Bu yolla sanıkları da aklamış oluyorlar. Kimliklerin belirlenmemesi durumunda savcının bu duruma müdahale etmesi gerekirdi. Ancak bunu yapmadı. Delillerin ortadan kaldırılmasına sebep oldu" dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Başkanı avukat Taylan Tanay da, "F tipi cezaevleri de halen ölüm saçmaya devam ediyor. Buradan yüzlerce tabut çıktı ve hâlâ çıkıyor. Katliamda yaşandığı gibi" diye konuştu.

HÜLYA KESKİN / Cumhuriyet

19.12.2009 14:17:44

Hiç yorum yok: