2 Ocak 2010

AKP'liden (TEKEL İŞÇİLERİ) Çav Bella'ya...

AKP'liden (TEKEL İŞÇİLERİ) Çav Bella'ya...

AKP'den Çav Bella'ya...

Çoğu AKP'ye oy veren TEKEL işçileri yeni yıla İtalyan solcularının marşıyla girdi


2 Ocak 2010 12:31

Çoğu kendini 'Ak Parti seçmeni' olarak tanımlayan TEKEL işçileri 17 gündür süren eylemlerine yılbaşı gecesi de ara vermedi. İşçiler yeni yıla 'Çav Bella'yı söyleyerek girdi.

Günlerdir başkentte kendilerine "ideolojik eylemci" diyen devlet babalarına inat hak arayan TEKEL işçileri, yılbaşına da direnişle girdi. Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in hükümetin sınırlı geri adımını açıkladığı basın toplantısından saatler önce Kızılay'da alternatif yılbaşı eğlencesi düzenleyen ve pek çoğu kendini "Ak Parti seçmeni" olarak tanımlayan TEKEL işçileri, İtalyan devrimcilerinin anti-faşist şarkısı, "Çav Bella"sına coşkuyla eşlik etti.

Diyarbakırlı bir işçi, "Bu gece yılbaşı, eşiniz sizi beklemez mi?" sorumuza "Hanım ile çocuklar beni dört gözle bekliyor ama çözene kadar dönmeyeceğiz" yanıtını verdi.

Başbakan'a kızgınlar

Pek çoğu evlerinden uzak olan TEKEL işçileri, gurbetteki eylemlerinin 17. gününde 31 Aralık sabahına uyandı. Onlar için yeni yıl eğlence ya da hediye değil, eylemde geçen yeni bir gün anlamına geliyordu.

Gündüz saatlerinde sohbet ettiğimiz işçilerin ilk vurguladığı şey pek çoğunun Ak Parti'ye oy verdiğiydi. Ama dediklerine göre bir hayli kırgınlar şimdi partilerine. En çok da Suriye'ye giderken TEKEL işçileriyle ilgili soruları yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "10 bine yakın kişi bu depolarda çalışarak değil, çalışmadan ücret alıyorlar" sözlerine kırgınlar. Bitlisli Ethem Taşkın, "Bitlis'in yükü o kadar ağırdı ki takviye alıyorduk" derken, "yan gelip yatmadıklarını" anlatmak istiyordu.

'3 dedi 7 yaptık, gelsin baksın'

Bir başka isyan da Erdoğan'ın, "3 çocuk" tavsiyesine. Çünkü pek çoğu çok çocuklu ailelerden oluşuyor. Tokatlı Yunus Can şöyle diyor: "Ak Parti'ye oy verdim. 3 çocuk var bende. Nasıl okutacaksak Başbakan reçetesini yazsın da versin hele."

"Daha çok çocuklu" olanlar da vardı Metin Cihan gibi. Diyarbakırlı Cihan, "'3' dedi, 7 yaptık biz. Gelsin baksın" diyordu.

Yılbaşı da neymiş?

Diyarbakırlı Ramazan Efe, "Yılbaşı gecesi eşiniz sizi beklemez mi" sorumuz üzerine, "Hanım ile çocuklar beni dört gözle bekliyor ama çözene kadar dönmeyeceğiz" derken, Tokatlı Erdal Akpınar, "Değil 2010, 2011'e kadar burada dururuz herhalde. Ama hakkımızı alana kadar buradayız" ifadesini kullanıyordu. Bir başka işçi ise, "Yeni yıl da neymiş? Biz çocuklarımızın geleceğinin peşindeyiz" sözleriyle anlatmaya çalıştı haklılığını.

'Nerede Arınç'ın gözyaşları?'

TEKEL işçisi politika ile de ilgili. Milliyetçi bir işçi, "Toni'lere Coni'lere satarken içiniz sızlamıyor da bize verirken mi içiniz sızlıyor?" diye sorarken, Tokatlı Salih Üstündağ ise konu "açılım" olunca sık sık Meclis kulislerinde gündeme gelen Anayasa'yı hatırlatıyor: "Anayasa'da 'verilen hak alınmaz' diyor. İşçilere bu hak çalıştırılmıyor."

Muşlu Metin Kaya, "Nerede Bülent Arınç'ın gözyaşları?" diye soruyor. Ama bir başka işçi daha "net": "Kendisini (Başbakan Erdoğan) bir el alsa aramıza koysa ne düşünür acaba?"
Bir başkası da telefona çıkmayan Ak Partililerden dertli.

Çav Bella'yı çok sevdiler

Akşam ise Türk-İş önünde coşku vardı. Sabahat Akkiraz ve Edip Akbayram, 17 gündür eylem yapan TEKEL işçilerine konser verdi. Konser için, Tekgıda-İş Sendikası'na ait bir midibüsün üzerinde platform oluşturuldu. TEKEL çalışanları daha sonra türküler eşliğinde geç saatlere kadar halay çekti.

Gecede bir ara, İtalya'da Mussolini döneminde anti-faşist, komünist-sosyalist grupların marşı olan Çav Bella da sahnedeki sanatçılar tarafından seslendirildi. İşçiler de şarkıya coşkuyla eşlik etti. "Bu marşın anlamı nedir biliyor musunuz?" sorumuza bir işçinin verdiği yanıt ise çoğunluğu Ak Parti seçmeni olan bir kitlenin nasıl "devrimcileşebildiğini" gösteriyordu: "Ne anlama geldiğini bilmiyorum ama herhalde Ak Parti karşıtı bir şeydir."

Muhafazakâr basına sitem

Ve muhafazakâr gazetelere abone olanlar... "Hani nerede? Haberlerinde yok bizim mücadelemiz?" diyorlar. Tokatlı Salih Üstündağ, "Burada Zaman, Yeni Şafak, Zaman abonesi birçok arkadaş vardı. Soruyorlar şimdi; 'Nerede haber?'" Bir başka işçi arkadan sesleniyor, "Bizi de Ergenekoncu yapmasınlar?" Bir diğeri yanıtlıyor; "Yandaş medya onlar. Ne derlerse desinler."

İtfaiyeciler yeni yıla eylemde girdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Bimtaş'ta çalışan ve yeni yılda başka bir şirketle sözleşme imzalamaları istenince belediye karşısındaki Şehzadebaşı Parkı'na çadır kurarak eylem başlatan itfaiyeciler, yeni yıla girerken de eylemdeydi. Şehzadebaşı Parkı'ndaki çadırda eylem yapan itfaiyecilere, yeni yılın ilk dakikalarında CHP milletvekilleri Çetin Soysal ve Mehmet Sevigen, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ile çok sayıda CHP ve Belediye-İş Sendikası üyesi destek verdi.

Burada bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi şöyle dedi: "Hayatlarını hiçe sayarak yangın söndürmeye, can kurtarmaya çalışan itfaiyecilerimiz işten çıkarılıyor. İhale, hiç alakası olmayan bir medya şirketine verilmeye çalışılıyor. Hiçbir eğitim almamış, bu alanda hiçbir çalışması olmayan bir kuruma İstanbul emanet ediliyor."

Çelebi'nin konuşmasının ardından Saraçhane Su Kemeri'ne tırmanan bir grup itfaiye işçisi, "Yangında can kayıplarının sorumlusu Kadir Topbaş olacaktır" yazılı pankart astı. Başka bir grup işçi de Ak Parti aleyhinde sloganlar atarak parkın kenarındaki Atatürk Bulvarı'na indi. Caddeyi Taksim yönünde trafiğe kapatmak isteyen gruba polisler müdahale etti. Kısa süre duran trafik tekrar normale döndü.

http://www.renkhaber.com/ 02.01.2010 12:31:46

Hiç yorum yok: