19 Mayıs 2010

Ahlak polisini döven Suudi kadına kahraman payesi




Ahlak polisini döven Suudi kadına kahraman payesi

Ahlak polisini döven Suudi kadına kahraman payesi

19 Mayıs 2010


Kimliği açıklanmayan bir kadın, bir erkekle yürüdüğü için ahlak polisi tarafından durdurulunca polisi dövdü ve kahraman ilan edildi.

Suudi bir dini polis, eğlence merkezinde beraber yürüyen genç bir çifti durdurup sorguya çekince acı bir sürprizle karşılaştı. Kadın birden polise saldırdı. Ahlak Polisi Komisyonu'ndan bir memur, çifte, kimliklerini ve birbirleriyle ilişkilerini kanıtlayan belgeleri sordu.

Şeriat kanunlarının uygulandığı Suudi Arabistan'da evli olmayan kadın ve erkeklerin bir arada bulunmaları yasak. Genç adam aniden yere yığıldı. Ama polis başka bir şey yapamadan, yirmili yaşlarındaki kadın, üstüne atladı. Polis, kafası ve göğsüne üst üste yumruklar yedi. Olay Hofuf Mubarraz kentinde gerçekleşti. Saldırı o kadar şiddetliydi ki, polis memuru ağır yaralanmadan dolayı hastaneye kaldırıldı. Ne dini ne yerel polis, Suudi medyasında geniş yankı bulan olayla ilgili yorumda bulunmadı.


Eğer kadın, polise saldırıdan suçlu bulunursa, uzun süre hapis cezası veya kırbaçlanma veya ikisine birden mahkum edilebilir. Ama kamuoyu kadının arkasında. Suudi insan hakları savunucusu Wajiha Al Huwaidar; "İnsanlar bu dini polislerden o kadar bıktı ki… Şimdi de onlar, insanları maruz bıraktıkları aşağılamaların cezasını ödemek zorunda" dedi. "Bir kadının direniş gösterebilmesi çok büyük bir olay. Bu daha başlangıç, arkası gelecektir."


Suudi kanunlarına göre kadınların, erkeklerle beraber bulunmaları dışında araba kullanmaları da yasak. Boşanamazlar, mirastan pay alamazlar veya çocuklarının velayetini alamazlar. Ayrıca kamusal alanlara çıktıklarında, erkek bir akrabaları tarafından kendilerine eşlik edilmek zorunda. Yerel halkın Hai'a dediği Ahlak Polisi Komisyonu, bu kanunları uygulamakla yükümlü. Ama gaddar yasalara karşı internet sayesinde alevlenen ve büyüyen direniş son aylarda artış gösterdi.


İnsan Hakları Derneği'nin, Ortadoğu kadın hakları araştırmacısı Nadya Khalife; "Bir değişim başladı. Ama ne olduğu henüz çok belirgin değil, bunlar bir gecede olacak şeyler de değil" dedi. (Ntvmsnbc)

http://www.radikal.com.tr

Hiç yorum yok: