19 Mayıs 2010

Türkan Saylan'ın mezarı başından çağrı




Türkan Saylan'ın mezarı başından çağrı





19.05.2010

Pınar ÇITAK KOYGUN / İSTANBUL DHA

18 Mayıs 2009'da tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünde hayatını kaybeden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) kurucu başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan ölümünün birinci yılında Zincirlikuyu'daki mezarı başından anıldı.

Anma törenine ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, ÇYDD Yöneticileri, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, DSP Genel Başkanı Masum Türker, oğulları Çağlayan ve Çınar Örge, Türkan Saylan'ı tiyatro oyununda canlandıracak sanatçı Dilek Türker, ÇYDD 'den burs alan öğrenciler ve sevenleri katıldı.

MEZARINI KARANFİL VE PAPATYALARLA DONATTILAR

Anma töreni için Saylan'ın papatyalarla süslü olan mezarına gelen öğrencileri ve sevenleri mezarına onlarca papatya ve karanfil bıraktı. Saylan'ı anmak için gelenler arasında gözyaşlarına hakim olamayıp ağlayanlar da vardı. Törenin başlamasının ardından önce Türkan Saylan'ı ruhu için dualar okundu. Duaların ardından ÇYDD Genel Başkanı Aysel Çelikel bir konuşma yaptı.

"ARTIK TAKİBATA MAHAL YOKTUR KARARINI BEKLİYORUZ "

Çelikel konuşmasında, Saylan'ın önemli bir toplum önderi olduğunu kaydederek, "O görevini hakkını vererek yaparak, topluma karşı görevlerini yerine getirerek, huzur içinde aramızdan ayrıldı. Işıklar içinde yatsın" dedi.

Çelikel, " Türkan Saylan kendisine yapılmış olan iftiralar, kötülüklerden yalanlardan yılmadı. Çünkü o gücünün Cumhuriyetin değerlerinden Atatürk sevgisinden ve toplumun ona olan inancından destek alıyordu. Onun evine yapılan baskından, eş zamanlı olarak genel merkezimiz ve şubelerimize yapılan baskından, gözaltına almalardan itibaren bir yıl geçti. Dedikodular oldu. İnternet sitelerinde yalanlar oldu. Ama bir iddianame açılamadı. Onu darbecilikle suçlayan insanlar aldıkları belgelerden Ergenekoncu olduklarını kanıtlayacak belge bulsalardı bu davayı açarlardı. Bir yıl geçtikten sonra artık takibata mahal yoktur kararını bekliyoruz. Böyle askıda kaldığı sürece bu iddialar bu şayialar ve iftiralar sürekli Türkan Saylan ve onun gözbebeği olan ÇYDD hep şaibe altında kalmak durumundadır. Onun için ben sayın savcılarımızdan önceki bir Adalet Bakanı olarak takibata mahal yoktur kararını vermesini özellikle bekliyorum" diye konuştu.

"ÖZLÜYORUZ. ÖZLÜYORUZ..."

Türkan Saylan'ın oğulları Çağlayan ve Çınar Örge de törene katılanlar arasındaydı. Çağlayan Örge annesinin ölümüyle ilgili olarak, " Özlüyoruz. Özlüyoruz." dedi. Saylan'ın mezarının yaptırılıp yaptırılmayacağı sorusuna yanıt veren ÇYDD Genel Başkanı Çelikel, "Biz bu şeklini mutlulukla benimsedik. Mermer olsun istemedik. O herşeyin doğalını severdi" şeklinde konuştu.

Çağlayan Örge ise, " Biz de katılıyoruz. Bu hep beraber aldığımız bir karar " diye konuştu.

"SESİNİ İÇİMDE HİSSEDEREK OYNAYACAĞIM "
Ayşe Kulin'in romanı Türkan'ın tiyatro sahnesine aktarıldığı oyunda Türkan Saylan'ı canlandıracak olan sanatçı Dilek Türker de anma törenindeydi. Türker, "Topluma aydınlığa, uygarlığa, barışa, demokrasiye adanmış insan; adanmış bir kadın asker. Ben onu büyük bir sevgiyle anıyorum " dedi. Türker, " Ben bir sanatçı olarak kendime düşen pay olarak Ayşe Kulin'in " Tek ve Tek Başına Türkan " adlı kitabını oyunlaştıracağız. Bunun esas amacı geleceğimizi iyi hazırlayabilmek için geçmişteki son derece önemli ve sembol olan insanları tanıtmak, bunun için böyle bir görevi üstlendim. Türkan Hoca'nın açtığı o ışıklı yolda ona selam göndermek istiyoruz" ifadesini kullandı. Türker, Türkan Saylan'ı oynamanın zor olacağını da kaydetti ve "Kendisini, o yorulma diyen sesini içimde hissederek oynayacağım" dedi.

"BİZİ HAYATA O BAĞLADI "
Saylan'ı anmaya gelenler arasında, seneler önce Bahçelievler Çocuk Esirgeme Kurumunda kaldığı sırada Saylan'ı gören 36 yaşındaki Savaş Altay da vardı. Altay, " 1984 - 1985 - 1986 yıllarından gördüm. O zamanlarda Çocuk Esirgeme Kurumundaki çocukların anne babaları olmadığı için çocukların gelişiminde çok katkısı oldu. Bayramlarda seyranlarda bizleri evlerine götürürlerdi. Suadiye'de bir köşkü vardı. Beyaz Köşk'e götürmüşlerdi. Orada bizim için birtakım eğlenceler tertipliyorlardı. Bu hayatı yaşattılar bize. Biz de bu yaşa kadar unutmadık " şeklinde konuştu.

Altay, Saylan'a " Benim annem olur musun ? Saçların çok güzel " dediğini de söyledi. Altay, "Anlatsam bitiremem. Bu insanlar sayesinde hayattan kopmuştuk. Bizi hayata o bağladı. Bize annelik sevgisini şefkatini hep onlar gösterdi.İnsanlığı, Atatürkçülüğü, laikliği öğretti. Bu insanlar olmasaydı belki topluma zararlı insanlar olarak da çıkabilirdik. Bunu canlı canlı yaşadım.Kendi annemi sevmeyi, affetmeyi öğretmeyi bu insanlar öğretti bana" diye konuştu.

HATAY'DAN GELDİLER...

Anma törenine ÇYDD'den burs alan öğrenciler de katıldı. Hatay'dan Türkan Saylan'ı anmak için İstanbul'a gelen Raziye Erdoğan, "Türkan Saylan gibi birisiyle tanışmak isterdim. Liseden itibaren burs alıyorum.Onun derneğinde derse başladım. Tanışmak isterdim mutlaka.Ayşe Kulin ile de tanışmak isterdim. O da onun kitabını yazmıştı. Üzgünüm. " dedi.

ÇYDD'den burs alarak okuyan öğrenci Volkan Yüksekdağ da "O kesinlikle bulunmaz bir idol yani. Onun izinden yürüyoruz. Her zaman da yürüyeceğiz Atatürkçülük olsun her anlamda olsun. Öğrencilere büyük katkıları var " diye konuştu.

http://www.milliyet.com.tr/

*******

ÖZGEÇMİŞ-Prof. Dr. Türkan Saylan

Hiç yorum yok: