30 Ağustos 2010

Kadın hakimden SGK’yı dize getirecek karar

Kadın hakimden SGK’yı dize getirecek karar

21.07.2010 Çarşamba

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eşlerinden boşandıktan sonra ‘Anne-babadan emekli maaşı’ almaya devam eden kadınları takip etmesini Zonguldaklı kadın hakim Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı
Eşlerinden boşandıkları halde eski kocalarıyla birlikte yaşadıkları tespit edilenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) bağlanan gelir ve aylıklarının kesilmesi Anayasa Mahkemesine taşındı. Zonguldak’ta boşandığı halde, boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı belirlenen kadının, babasının ölümü dolayısıyla SGK’dan aldığı yetim aylığının kesilmesi üzerine konu mahkemelik oldu.

SGK’yı dize getiriyor

Kadının avukatı Ali Turan Başar tarafından, Zonguldak 1. İş Mahkemesine sunulan dava dilekçesinde, davacının babasından dolayı bağlanan yetim aylığının kesilmesinin hiçbir yasal dayanağı olmadığı, SGK’nın muvazaalı boşanma gerekçesiyle aylığı kesme kararının Anayasa’nın 10. maddesindeki “Kanun önünde eşitlik” ilkesine aykırı olduğu savunuldu. Dilekçede, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Gelir ve aylık bağlanmayacak haller” başlıklı 56. maddesindeki, “Ölen sigortalının hak sahiplerinden, eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar geri alınır” hükmünü iptali için Anayasa Mahkemesine götürülmesi talep edildi. Bu kararın ortadan kaldırılması için yeni bir mahkeme kararı gerektiği ifade edilen dilekçede, SGK’ca kontrol memuru olarak görevlendirilen kişilerce tutulan “keyfi” ve “hiçbir dayanağı olmayan” tutanakların, köy muhtarı veya azalarına imzalatılması yoluna gidildiğine yer verildi.

“Eşitlik hükmüne aykırı”

SGK avukatı ise; cevap dilekçesinde, konuya ilişkin muhtarın beyanının alındığını, davacı ve eski eşinin, “Muvazaalı boşanma yaptıkları, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde de aynı adreste bulunduklarının” tespit edildiği belirtildi. Dilekçede “Bu durum nikahsız yaşamaya özendirdiği gibi, kurumumuza büyük yük getirmekte, toplumun değer yargılarına ve aile kurumuna zarar vermektedir” denildi. Mahkemenin kadın hakimi, davaya konu işleme dayanak gösterilen kanun maddesinin, Anayasa’nın 10. maddesinde düzenlenen “Kanun önünde eşitlik” hükmüne aykırı olduğu iddiasına dayanan itirazı ciddi buldu.

AYM kararı beklenecek

Mahkeme madde içeriğinin Anayasa’nın sosyal hukuk devletini içeren “Cumhuriyetin nitelikleri”, “Devletin temel amaç ve görevleri”, “Kanun önünde eşitlik”, “Temel hak ve hürriyetlerin niteliği”, “Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı” ve “Özel hayatın gizliliği” maddelerine aykırı olduğu kanaatine vardı.
Mahkeme, belirtilen gerekçelerle söz konusu maddenin iptali hakkında Anayasa Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulunulmasına, gerekçeli karar ve ilgili belgelerin Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine, Anayasa Mahkemesi kararı verilinceye kadar yargılamanın geri bırakılmasına karar verdi.


http://www.gazetevatan.com

Hiç yorum yok: