29 Ekim 2010

Ömer ŞAN "Akıl Tutulması"


EvcioğluHaber- Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan.. Aynı zamanda Rize’nin Fındıklı İlçesi'nde yayınlanan yerel 'Vice Haber Gazetesi’nin de sahibi.. Ömer Şan'ı burada tanıtma nedenimiz ise; Türkiye'nin heryerinde özgürce akan derelerine vurulmak istenen geme karşı duran bir platform var. "Derelerin Kardeşliği Platformu" Dönem sözcüsü Sn: Ömer Şan olduğunu basında yer alan bir haberinden öğrendik.. Bu haberde; ‘Enerji verimliliği’ panelinde, yaşadığı baskıyla verdiği mücadelenin de engellenmeye dönük olduğu görülmekte olup; bu güzel insanı ve mücadelesini sizlerinde bilmesine olanak tanımak gerekti..
Aşağıda 'AKIL TUTULMASI' başlıklı kendi gazetesinde yazdığı köze yazısıdır..

*****

Akıl Tutulması

- Ömer ŞAN

26 Ekim 2010


Ay tutulmasını ve bir de güneş tutulmasını biliriz… İkisinde de geleneksel eylemler yapılır, batıl inanışlarla çeşitli törenler düzenlenir. Tenekelere vurulur, danslar yapılır, sesler çıkartılır…

Balık tutulur bir de bizim buralarda… Aç kalmamak için ‘öğreteceksin’ der bilginler!

Kaçan da tutulur!

Daha birçok tutulma şekli vardır da bu ‘akıl tutulması’na çare bulamamıştır hala bilim! Hatta filozof Max Horkheimer bunun bir de kitabını yazmış!

Kimilerine göre ‘zihinsel kıpraşamama’, kimilerine göre ‘irade yitimi’, ‘meleke kaybı’ olarak değerlendirilebilir!

Çıkar da birileri, ‘aklınız neredeydi’ diye sorarsa size, anlarsınız o zaman. Tutulmadaydı, tutulduydu da…

Bakın, İkizdere’nin SİT Alanı ilan edilmesi haftanın gündemine oturdu! Başbakan çıkıp ‘Aklınız neredeydi’ dedi Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na!.. Evet, neredeydiniz daha önce? 2 Yılı geçti başvuru. Nisan 2008 nerede, Ekim 2010 nerede? HES’i alan İkizdere’yi kuruttu!.. Bir de üstüne üstlük, Sayın Başbakan dava süreci devam eden bir projenin de açılışını yaptı. Deneme üretimi başladı!

Hani hak, hani hukuk, hani yargı kararları, bilimsel raporlar, Anayasa oylamasına yüzde 83 ‘evet’ diyen halkın istekleri, tepkisi… Hani nerede yasalar, yönetmelikler, mevzuat hazretleri?..

İşinize geldi mi sarılın, gelmedi mi dövünün he! Ortada bir yasalara aykırılık, hukuka ve mevzuatlara uyarsızlık var! Mahkemelerin verdiği kararlar bu yönde. Yani ortada bir ‘yasa dışılık’ var! Çağdaş, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin, hukukun üstünlüğüne güvenen iktidarının, hükümetinin ‘yasa dışı’, hukuksal olmayan bir durumu savunması ‘hak’ mıdır? Abesle iştigalden öte değil midir?

Kime muhalefettir bu tutum ve davranış, yapılan açıklamalar? Mağdur edebiyatları, yatırım yapılmasının önü kesiliyor söylemleri ile kime cilve yapılıyor? İktidar kim, kızılan kim? Yoksa bir hesaplaşmanın ince hesapları mı var?

Ya şu Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu’na ne diyeceksiniz? Oy vermeye gelince kahraman halkı, bir anda oluverdi vatan haini!.. Siz kimi kandırıyorsunuz? Bilirkişi parasını yatırmak için ahırdaki ineğini satan Kazım Delal amcayı mı? Yoksa çatısını yaptırmak için ayırdığı parasını veren İsmail Amcayı mı? İsmet Ekşi’yi mi? Bizi mi? Gürgenli nineyi mi?

Hangi kaynaklardan kimlerin ne nemalandığını mı merak ediyorsunuz? Kendi boyunuza posunuza bakınız! Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulma safsatalarıyla, İsveç, Fransız, İspanyol, ABD, İsrail ve daha sayamadığımız birçok yabancı kaynaklı firmalara, onların ortaklıklarına, iştiraklerine verilen projelere ne diyeceksiniz?

Sularımızı, derelerimizi, vadilerimizi bu yabancı firmaların kontrolüne vermekle mi kendi öz kaynaklarımızı değerlendireceğiz, dışa bağımlılıktan kurtulacağız…

Bunu yapan siz, kalkınma hamlesi yapıyoruz diye vatansever, topraklarını, sularını koruyup yaşam alanlarına sahip çıkan köylüler, yurttaşlar vatan haini olacak öyle mi? Anayasal hakları, demokratik mücadele azmini, yasaları, yönetmelikleri, hukuku, yargı kararlarını yok sayacaksınız; ondan sonra da çıkıp şikayet edeceksiniz!.. Oh ne ala memleket!

Acaba kim cinnet geçiriyor? İktidar sarhoşluğuyla akıl tutulması olanlar mı? Ortada bir enerji pastası varsa ondan kimin nasıl pay aldığı ortada! Bunca tepkiye, yargı kararlarına, hukuksuzluğa ve bilimsel gerçeklere karşın hala bu projeleri dayatanların bir parsası olduğu açık ve nettir… Kimin, kimlerin piyonu olduğu, burnunu nerelere soktuğu, gazına geldiği saklanamıyor artık! Çıkıp, Ankara’daki toplantıda şirketlere neleri vaat etti onu açıklamalıdır!

Ya bir de şu bizim UÇK Başkanı’nın ‘kaçak çaylarla’ ilgili açıklamalarına ne diyeceksiniz? Hakkındaki ‘sahte ve kaçak çaylar’ ve ‘evrakta sahtecilik’ suçlamaları, açılan davalar ve hatta müfettiş raporlarının akıbeti hala netleşmemişken, yapılan açıklamalara bakar mısınız?.. Yurt genelinde yakalanan ‘kaçak ve sahte çayların’ gümrüklerde satışının önüne geçilmesi gerekiyormuş! Allah Allah!.. Yahu kimin zamanında, kimlerin teklifiyle başladı bu uygulama? Bunların hamiliğini kimler yapıyor?

Hele şu son dönemde, 2,5 ton çay veren bir dönüm çaylığın verimini 2 tona düşürüp, üreticinin cebinden dönüm başına 57 liralık destekleme primini kim çaldı?

Yahu aklımız mı tutuluyor ne? Hadi Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aklı 2,5 senede aklı başına geldi? Bizimkisi ne zaman gelecek?

Hakka, hukuka, yasalara, yönetmeliklere, kanunlara uymayan işler yapanlar ‘mafya’ oluyor da, bunlara ne ad takılıyor?

Aman siz siz olun da aklınızı kimselere tutturmayın, akıl tutulmasına kapılmayın sakın ha bir kez daha!..

Yalancının mumu ‘yatsıya kadar’ demiş atalarımız ama…


*********************

Basın emekçisi ve Hes'lerle ilgili mücadelesiyle gündemimize gelen nitelikli, yüreği doğa ve insan sevğisiyle çarpan, Değerli Ömer ŞAN'ı sitemizde ağırlamaktan gururlandığımızı bildirmek istiyoruz..


EvcioğluHaber-29.10.2010

Hiç yorum yok: