2 Kasım 2010

Açız, yoksuluz ama mutluymuşuz


Açız, yoksuluz ama mutluymuşuz

02/11/2010

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından 23 yıldır her ay yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, Ekim 2010’da açlık sınırı 860 lira 18 kuruş, yoksulluk sınırı 2 bin 801 lira 88 kuruş olarak gerçekleşti.

Geçen yıl 2 bin 464 lira 75 kuruş olan yoksulluk sınırı bu yılın aynı ayında 2 bin 801 lira 88 kuruş oldu.
Ekim 2009 tarihinde 756 lira 68 kuruş olan açlık sınırı ise bu yılın aynı ayında 860 lira 18 kuruşa yükseldi. Bir başka deyişle, geçen yılın aynı ayına göre mutfak harcaması yaklaşık 104 lira arttı. Gıda harcamalarındaki artış eğilimine dikkat çeken Türk-İş, TÜİK verilerinin de bu doğrultuda olduğunu belirtiyor.


FAKİR AMA GURURLU
Devletin resmi verilerine göre her beş kişiden birinin yoksul, yüz binlerce kişinin açlık sınırının altında yaşadığı ülkemizde, aynı veriler “İyimser, mutlu ve umutlu” olduğumuzu gösteriyor.
Eski sinema filmlerindeki “Fakir ama gururlu” repliğini hatırlamadan edemediğimiz bu sonuçlara ulaşırken kullanılan verilerden açlık sınırı, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarı olarak tanımlanıyor.

Açlık sınırı ile birlikte giyim, konut (Kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı “Yoksulluk sınırı” olarak tanımlanıyor ki, bu, emekçilerin geçim koşullarını değerlendirmek için oldukça önemli veriler olarak kabul görüyor.


DOMATES YİNE ÖZEL
Türk-İş araştırması sonuçlarına göre, Ankara’da dört kişilik bir ailenin gıda harcamaları geçtiğimiz aya göre yüzde 1.6 oranında arttı. Yıllık ortalama artış ise yüzde 11.39 oldu. Et fiyatlarında olacağı iddia edilen düşüş gerçekleşmezken, yumurta fiyatı yüzde 15 oranında artarak, 23 kuruşa yükseldi. Meyve-sebze ortalama fiyatları yüzde 15.49 oranında artış gösterirken, bu grupta yer alan domates geçen ay yerleştiği birinci sırayı korumaya devam etti. Bu durum salça fiyatlarına da artış olarak yansırken, ekmek fiyatının henüz artmadığı Ankara’da, yağlar arasında sadece margarin zamlı fiyatla satıldı.

GEÇİM KOŞULLARINA GÖRE ZAM
Yoksulluk sınırı tutarının olması gereken ücret düzeyi olarak görülmesini doğru bulmayan Türk-İş’e göre, “yoksulluk sınırı, işçinin eline geçmesi gereken ücret değil, ailenin yapması gereken insan onurunun gerektirdiği harcama düzeyi, yani haneye girmesi gereken toplam gelir”.
Ücretli çalışanın ailenin tek gelir kaynağı olmasının böyle bir eksik yaklaşıma neden olduğunu vurgulayan Türk-İş, çalışanların ve emeklilerin ücret-maaş-aylık gelirlerine yapılan zammın belirlenmesinde sadece enflasyonun değil, ağırlaşan geçim koşullarının da dikkate alınması talebini tekrarladı. (Ankara/EVRENSEL)



İstanbul’un enflasyonu arttı


İstanbul’un enflasyonu ekim ayında perakende fiyatlarda bir önceki aya göre yüzde 3.09, toptan fiyatlarda ise yüzde 1.69 oranında artış gösterdi.
İstanbul Ticaret Odası(İTO) ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı. İTO’nun İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar ekimde bir önceki aya göre yüzde 3.09 artış gösterdi. İstanbul’da ekim ayları itibariyle son 3 yılın en yüksek enflasyonunun gerçekleşmesinde, gıda ve giyim gruplarında kaydedilen fiyat artışları etkili oldu. Kültür, eğitim ve eğlence harcamaları grubunda yaşanan fiyat azalışı ise endekse negatif yönde etki yaptı. Yıllık bazda perakende fiyatlarda artış yüzde 10.19 olurken, 24 aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış ise yüzde 10.25 düzeyinde gerçekleşti.
Ekimde Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise yüzde 1.69 oranında artış gösterdi. Mensucat, işlenmemiş madenler ve gıda maddeleri grubundaki fiyat artışları genel indeks artışında etken olurken, kimyevi maddeler grubunda fiyat azalışı izlendi. Toptan eşya fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.48 oranında, 24 aylık serilerden oluşan yıllık ortalama ise yüzde 8.07 oranında artış sergiledi. (İSTANBUL)

Hiç yorum yok: