14 Ocak 2011

Tunus'ta isyan! Devlet Başkanı Bin Ali kaçtı, ordu el koydu

Tunus'ta isyan! Devlet Başkanı Bin Ali kaçtı, ordu el koydu


Tunus'ta isyan

14.01.2011
Tunus'ta ülke karıştı, olaylar çıktı, hükümet düştü ve ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 24 yıllık Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali, ülkeyi terketti. Başbakan ve ordu duruma el koydu. 6 ay içinde seçime gidilmesi bekleniyor.

Tunus'ta ülke karıştı, olaylar çıktı, hükümet düştü ve son gelen haberlere göre ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi, El Cezire'nin haberine göre Tunus'un 24 yıllık Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali, ülkeyi terketti. Başbakan geçici olarak devlet başkanlığın üstlendiğini açıkladı.

Tunus Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali olağanüstü hal ilan etti.

Resmi ajans ve resmi TV kanalı, akşam saat 17.00’den sabah 07.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Gösterilerin sona erdirilmesi amacıyla sokakta 3’den fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklanırken, güvenlik güçlerinin uyarılarını yerine getirmeyenlere ateş açılacağı da duyuruldu.

Öte yandan başkent Tunus’un merkezinden silah sesleri geldiği bildirildi.

Tunus’ta diplomalı işsizler tarafından başlatılan ve kısa sürede isyana dönüşen protestolar bugün de devam etti. Polis, İçişleri Bakanlığı binasını saran binlerce eylemciyi dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullanırken, bakanlık yakınlarında silah sesleri duyuldu. Ülkede dün gece çıkan çatışmalarda 13 kişi daha öldü. Protestolara daha fazla dayanamayan Devlet Başkanı, hükümeti dağıtarak, 6 ay içinde erken seçime gidileceğini açıkladı.


Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'yi istifaya çağıran yaklaşık 8 bin protestocu, bakanlık binası dışında "Defol Bin Ali!" ve "Suikastçı Bin Ali" diye slogan attı.

Yüksek gıda fiyatlarını ve büyüyerek devam eden işsizlik sorununu protesto eden eylemciler, polise taş atarken, güvenlik güçleri de göz yaşartıcı bombayla karşılık verdi.

23 yıldır görevde olan Bin Ali, artan protestolar üzerine dün yaptığı açıklamada, 2014 yılında tekrar aday olmayacağını söyledi. Bin Ali ayrıca, medya ve siyasette özgürlük, temel gıdalarda ise ucuzluk vaat etti.


http://www.euractiv.com.tr/

EvcioğluHaber-14.01.2011- Cuma

Hiç yorum yok: