3 Şubat 2011

ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR; TORBA YASAYA HAYIR !

ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR; TORBA YASAYA HAYIR !


EvcioğluHaber- Çağdaş Hukukçular Derneği tarafından, "Torba Yasa" olarak bilinen ve emekçileri kölelik standartlarında çalıştırılmaya mahkum edecek olan yasaya ilişkin, Hukuki bir dilde kamuoyuna bir açıklama yapıldı.

TORBA YASAYA HAYIR !

Çağdaş Hukukçular Derneği olarak, ezilenin; hakkı alınanın, yanında olma geleneğimizin bize verdiği güçle, bu yasaya karşı verilen mücadelede kamu emekçilerinin yanında olduğumuzu bu girişime sessiz kalmayacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.


BASIN AÇIKLAMASI

Halen Meclis gündeminde olan, kamuoyunda “ Torba yasa” olarak bilinen; ancak tam “612 kelimeden oluşan” garip bir adı olan bu yasanın, bir an önce meclisten çıkartılması için siyasal iktidar büyük bir uğraş vermeye başlamıştır.

Bu yasa, şirketlerin kısa süreli işçi çalıştırmasının önünü açmakta, cebinden prim yatırmayan hiçbir kimseye ömür boyu emekli olamazsın demektedir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu değiştirilerek; sözleşmeli ve ücretli çalıştırma gibi güvencesiz istihdam, tüm kamu alanında temel politika haline getirilmekte, memurların da işçiler gibi başka kurumlara “ödünç” verilebilmesinin önü açılmakta, norm kadro fazlası kamu emekçilerine “ihtiyaç fazlası personel” olarak 4/C yolu gösterilmektedir.

Esnek çalışma; “uzaktan çalışma”, “evden çalışma” ve “çağrı üzerine çalışma” adı altında düzenlenerek, cinsiyetçi sömürü çift yönlü olarak yasal hale getirilmekte kadınların ev içine hapsedilmesinin zemini oluşturulmaktadır.

Bu tasarı 18-30 yaş arasındaki erkeklerle, 18 yaş üstü kadınların sigorta primlerini “İstihdamı teşvik ediyoruz adı altında” devletin üzerine yıkarak, 30 ve daha yukarı yaşlardaki emekçileri işten atılma tehdidi altına sokmaktadır. İşçiler için deneme süresini 2 aydan 4 aya çıkarmakta, ücretsiz çalıştırmanın ve sömürünün önünü açmaktadır. Kısmi süreli çalıştığı için sigorta primi eksik yatanların eksik süreyi 30 güne tamamlamak için kendi ceplerinden ödeme yapmalarının , yapmazlarsa; hastaneye gittiklerinde muayene olamamalarının önünü açmaktadır.

Bu taslak gelecekte kamu emekçilerinin üzerindeki ağır baskıların da habercisidir.

Bir taraftan sözleşmeli çalışanların sendika üyeliğinden bahsetmekte; diğer taraftan ise toplu eylem ve greve başvurmaları tamamen yasaklanmaktadır.

Bu yasa, kamu çalışanlarının kaderini Vali ve Kaymakamların insafına terk etmekte, kamu çalışanlarını, sürgün edilme, işten çıkarılma tehdidi ile koşulsuz bir şekilde itaat etmeye mecbur bırakmakta; bir kamu çalışanının diğer kurum ve kuruluşlarda 6 ay geçici olarak görevlendirilmesi suretiyle, sürgünleri, yasal hale getirmektedir.

Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 4-C yasası gibi uygulamalarla sürekli gasp edilen kamu emekçilerinin hakları bu yasayla linç girişimine maruz bırakılmaktadır.

Çağdaş Hukukçular Derneği olarak, ezilenin; hakkı alınanın, yanında olma geleneğimizin bize verdiği güçle, bu yasaya karşı verilen mücadelede kamu emekçilerinin yanında olduğumuzu bu girişime sessiz kalmayacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.

ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ

GENEL MERKEZİ


EvcioğluHaber-03.02.2011-Perşembe

Hiç yorum yok: