28 Ağustos 2011

Beyin- Mozart ilişkisi; Largo Barok Müzik





Beyin- Mozart ilişkisi; Largo Barok Müzik
EvcioğluHaber- Megahafıza ile ilgili bir araştırma yaparken,müziğin ama; özellikle de Largo Barok Müziğin insan beynide gelişme yarattığına ilişkin bilgilere ulaştım.
Böyle bir olgunun varlığından belkide çok az insanın haberi vardır. Çok ilginçtir, iki gündür kendim deniyorum bu müziği; bırakın rahatsız olayı tam tersine dinlendirdiğini, kafamdaki dağınıklığı atıp, bir yere konsantre olduğumu fark ettim. Largo Barok müziği dinlerken de aynı zamanda bilgisayarda çalışıyordum. Aşağıda okuyacağınız makale bu konuya sadece bir örnektir.

Sizlerinde ilgisini çekeceğine eminim.

Not:
Tavuk çiftliklerin de sürekli müzik çalındığını ve tavuklarında buna ayak uydurup; durmadan yem yedikleri ve günde en az iki yumurta yumurtladıklarını biliyormuydunuz.?

Çocuklarımızın eğitiminde de bir müzik yardımına ihtiyacımız olabilirmi? Ne dersiniz?


Beyin- Mozart ilişkisi

beyin mozart, largo, barok, largo barok, mozart, baroque, largo baroqueBu makalede: Largo barok müziğin ne olduğunu, Mozart'ın bu müzik tarzıyla olan yakınlığını ve dolayısıyla beyin-Mozart ilişkisi kavramı okumuş olacaksınız.
Müziğin öğrenme potansiyeline katkısının olduğunu ortaya koyan "telkin yöntemi" (suggestopedia) psikiyatr ve eğitimci olan Bulgar Georgi Lozanov tarafından ortaya konulmuştur.Özellikle stressiz bir öğrenme, beden ve zihin faaliyetlerinin bir ahenk içinde çalışmasını sağlamaktadır. Bu şartlarda öğrenilen bilgiler daha kalıcı olmaktadır. Lozanov yaptığı araştırmalarda çok özel bir müziğin, yine çok özel bir ritimde olması kaydıyla, insanin beden fonksiyonlarını stressiz bir ortama sokarak öğrenme yoğunlaşmayı artırdığını keşfetmiştir.

Özellikle kolay ve kalıcı öğrenme beyin alfa dalgası ortamındayken oluşturmaktadır. Lazanov'un test ettiği belli ritimdeki bazı klasik müzik parçalarının beyin dalgalarını 8 ile 12 Hz. aralığına düşürerek beynin alfa dalgaları yaymaya başlamasını sağladığı ortaya çıkmıştır. Lozanov yaptığı deneylerde her klasik müzik parçasının dinleyenleri alfa beyin dalgaları ortamına sokmadığını ve en etkili parçaların 60 vuruşlu "largo" tempolu ve 4/4 veya 3/4 ölçülü olan "barok müzik" eserlerinden oluştuğunu tespit etmiştir.

Iowa Eyalet Üniversitesinde yapılan testler, öğrenme faaliyeti sırasında barok müziğin kullanılmasının öğrenme ve hafıza gücünü yaklaşık yüzde 24 artırdığını göstermiştir.

Largo Barok müziğe binaural frekanslar tekniğinin de ilave edilmesiyle hazırlanan çift etkili tekniğe "Bio-Ritmik Largo Tekniği" denilir.


"Bio-Ritmik Largo" bir kaset, ders çalışırken veya hızlı okuma sırasında kulaklıksız olarak fon müzik olarak dinlendiğinde "Largo Barok" müziğin stressiz öğrenme avantajı zaten elde edilmektedir. Ancak böyle bir kaset kulaklıkla fon müzik olarak dinlendiğinde, her iki kulaktan ayrı ayrı gelen binaural seslerin ilave etkisi de kendisini göstererek kişinin yoğunlaşma gücü de artırılmaktadır.

Özet olarak açıklamak gerekirse; "Bio-Ritmik Largo Tekniği", yoğunlaşmayı artırmak için "Largo Barok Müzik" etkisi ile "Binaural Frekanslar" tekniğinin birleştirilerek kullanılması olayıdır.

Yoğunlaşma gücü beyin hücrelerindeki enerji seviyesi ile doğrudan ilişkilidir. Bilimsel araştırmalar belli frekans aralığında sesler ihtiva eden müziklerin beyin hücrelerindeki enerji seviyesini artırarak, beynin istenilen konuya kolayca odaklanabildiğini göstermiştir. Mozart'ın bazı müzik parçalarında bu frekans aralığı yoğun olarak mevcut durumdadır

MOZART, ZEKAYI ARTIRIYOR


14 Ekim 1993 'de , A.B.D.'de "USA Today"de çıkan "Mozart 'in Müzikleri Zekayı Geliştiriyor" baslıklı haber tüm Dünyada sansasyon yaratmıştır. Bu habere göre, California Üniversitesi'nin Irvine'deki öğrenme ve hafıza Nörobiyoloji Merkezi bilim adamlarının yaptıkları bir araştırma, bazı müziklerle IQ arasında bir ilişki olduğunu açıkça ortaya koymuştur.

Bu araştırmada otuz altı üniversite öğrencisi, önce IQ testinin sağ beyin yeteneklerini ölçen sorularıyla test edilmiştir. Testten sonra öğrencilere Mozart'ın "Re Majör, K 448 iki Piyanoluk Sonat' ı 10 dakika boyunca dinlettirilmiştir. Daha sonra öğrenciler hemen tekrar test edildiklerinde, IQ puanlarının önceki değerlere göre 8 veya 9 puan daha yükselmiş olduğu gözlenmiştir.


Mozart-Beyin İlişkisi

Fransız Tip ve Bilim Akademileri üyesi Dr. Alfred Tomatis'e göre beynin elektriksel olarak şarj olmasında kulaklar anahtar bir rol oynamaktadır. Tomatis'e göre, beyin hücrelerindeki elektriksel enerjinin azalması yoğunlaşmanın bozulmasına ve yorgunluğa sebep olmaktadır. Bu durumda beynin de, piller gibi şarj edilmesi gerekmektedir.

Tomatis beyin hücrelerinin enerjiyle şarj edilmesi yollarından biri olarak, 5000 ile 8000 hz arasında yüksek frekanslar içeren müziklerin dinlenmesini keşfetmiştir. Yıllar süren analizlerden sonra Tomatis, bu frekans aralığındaki seslerin Mozart'ın müziklerinde çok sayıda mevcut olduğunu tespit etmiştir. Tomatis'e göre, kulak salyangozunu dolduran, "corti" hücrelerinin titreşmesi jeneratör vasıtası görerek beynin yeniden şarj edilmesini sağlamaktadır.

Tomatis de ayrıca beynin şarj edilmesi için etkili olan diğer bir yakın müzik çeşidi olarak "largo barok (baroque) müzik" parçalarına dikkat çekmiştir.

Kaynak;http://www.noktavirgul.com/
EvcioğluHaber-28.08.2011 Pazar

Hiç yorum yok: