5 Ağustos 2011

Dönemin Çorum savcısı: Korumam da katliamcıydı

Dönemin Çorum savcısı: Korumam da katliamcıydı

EvcioğluHaber- Davalar ayrı ayrı; sıradan öldürme, yaralama ve hakaret davası gibi muamele gördü. Oysa hepsi irtibatlıydı. Davaların sağlıklı sonuçladığına inanmam. Çorum olaylarıyla ilgili Radikal'e konuşan dönemin Başsavcısı Türker: Polis korumam ayrıldıktan hemen sonra bir kişiyi öldürmüştü



Haziran ve Temmuz 1980’de 57 kişinin öldürüldüğü, yüzlerce Alevi yurttaşın yaralandığı Çorum olaylarının yıldönümünde Radikal gazetesine konuşan dönemin Çorum Başsavcısı Ertem Türker “Benim korumam Çorum olaylarındaki bir cinayetten mahkûm oldu” dedi.

Devletin aymazlık içerisinde olduğunu, polislerin sağcılarla birlikte Alevilere ve solculara karşı silahla çatıştığını anlatan Başsavcı Türker, katliamın etnik ve mezhepsel amaçlı olduğunu belirtti.

Çorum’da, 1976-1981 arasında Başsavcı olarak görev yapan Türker, şunları söyledi:

DAVALAR BİRLEŞİK GÖRÜLMELİYDİ: Çorum’da Amerika kaynaklı bir oyun oynandı. Kamu görevlileri olarak oyunun aktörü olduk. Çorum davaları 3. Ordu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde, Erzincan’da görüldü. Davalar ayrı ayrı; sıradan öldürme, yaralama ve hakaret davası gibi muamele gördü. Oysa hepsi irtibatlıydı. Davaların sağlıklı sonuçladığına inanmam.

DEVLET AYMAZLIK İÇİNDEYDİ: Yeterince önlem alamadık. İdareciler aymazlık içindeydi. Birkaç gün önce Ankara’da Bakan Gün Sazak öldürülmüştü. Olaylar “Çorum’a geliyorum” diye bağırıyordu. Çorum Valisi’ni uyardım. Vali, emniyet müdürüne sordu. Emniyet müdürü, ‘Korkmayın tedbirinini aldık’ dedi. Olayların ‘Geliyorum’ dediği dönemde, biz atış eğitimi ve talim yapıyorduk, kim atış yapacak da akşam yemeği alacak diye. Bu büyük bir aymazlıktı.

POLİSLER TARAF TUTTU: Adliye ve jandama tarafsızdı. Polis çok taraflı davranmıştır. İktidar tarafında durmuştur. Polis ‘Bana sağcılar cinayet işliyor dedirtemezsiniz’ diyen Başbakan Demirel’in yanındaydı. İktidarın gözüyle bakıyorlardı. Onlara göre, Aleviyseniz peşinen komünistsiniz, komünistseniz Sovyetler’densiniz, düşmansınız demekti.

Koruma cinayet işledi
Bazı polisler Alevilere ve solculara karşı çatışıyordu. Polis korumam Ekrem Bağna üç polisle birlikte cinayetten hüküm giydi. Korumalığımdan ayrıldıktan hemen sonra olaylarda yanlı hareketleri olmuş ve mahkûm olmuştur. Cinayetten... (Ekrem Bağna Çorum’da Servet Yıldırım isimli bir kişiyi dört polisle birlikte öldürmekten 36 yıl hapis cezasına mahkûm oldu.)

Alevilerin üzerine düşmanca gidilmiştir. Bu acıyı içinde duyanlardan birisiydim. Hafızam beni yanıltmıyorsa 50 küsur kişi ölmüştür. Bazıları işkence yapılarak öldürülmüştür. Polisin yanlı davranışlarına misal vereyim: Telefonla ihbar alıyorum. Tarlada ölü var diyorlar. Polisi gönderiyorum. ‘Ölüyü bulamadık’ diyorlar. Çünkü ölen, Alevi! Sağcı olsa hemen bulunuyordu.

‘Zamanaşımı var artık’

AYNI SİLAH: Çorum, silah tüccarlarının oyun sahası oldu. Aynı silahla sağcı da solcu da öldürülüyordu. Birkaç silahı tespit ettim.

SOYKIRIM KOKUYOR: Bence artık zamanaşımı var. Çorum, soykırım mıydı? Biliyorsunuz, onda zamanaşımı yok. Ama soykırıma sokmak da mümkün değil. Öyle kokuyor ama... Mahalle ağzıyla söyleyeyim; sen benden değilsin! Sen Alevisin! E, ne olacak? Sen komünistsin! Amaç bunları ortadan kaldırmaktı. Şanslıysanız, önce Müslüman dünyaya gelirsiniz. Biraz daha şanslıysanız, Hanefi mezhebinden.
E, bunların mezhebi Alevi olunca...

Kaynak; Radikal

05.08.2011ı-Cuma- EvcioğluHaber

2 yorum:

A.H. dedi ki...

Evet.! İşte, kardeşlik mardeşlik mavalları yalanına cevap. 30 yıldan fazladır özeri örtülen ve kaşımayın dedikleri çığlak gerçek bu ve diğer katliamlar.
-Maraş katliamı, 100'lerce çocuk,hamile kadın,yaşlı genç hunharca katledildi, 100'lercesi sakat kaldı ve çoğu insan gördüğü dehşet karşısında psikolojik bunalımlara girip delirdi.!
-Çorum katliamı, Maraş katliamından aşağı kalmaz vahşet ve katliamdır. Burayıda sözde"biz kardeşiz" yalanlarını söyleye söyleye, o güzel masum insanları vahşi hayvan gibi parçaladılar ekin tarlarında yaktılar.
Dönemin başbakaı zatın söylediğini herkes bilir. "Bana sağcılar adam öldürdü dedittiremezsiniz" dediği dönemde yaşandı.. Peki, bu katliam ve vahşetleri kim yaptı. Yabani hayvan saldırısı gibi, hamile kadınların karınlarını deşerek.? Allah aşkına, Kim yaptı?
Ardından "Sivas, Madımakda insanlar yakılarak vahşice, üstelik devlet yetkillerinin seyretmesiyle öldürüldü"?
Sahi, bu katliamları kim yaptı? Yapanlar nereden geldiler? bu vahşeti yapanların ruhsal yapıları nasıl kişiler? Şimdi nerede yaşıyorlar ve ne işle meşguller?

Ama herşey söylenebilinir.!
Ancak; işte yalın gerçek işte üsteki haberde. Devletin o dönemdeki savcısının kısaca verdiği bilgilerde. Korkunç gerçekler artık insanların gözünü açmaya yeter niteliktedir.!

Barış ve kardeşlik (ama gerçek bir kardeşlik) içinde bir ülkede yaşak dileği ile
A.H.

Osman Solah dedi ki...

Merhaba A.H. arkadaş. bıraktıgın yorumun oldukça düşündürücüydü. teşekur ediyoum. Haber kedisi kadar seninde yorumda verdiğin bilgiler dikkat çekiciydi.
Mesela, "bana sağcılar adam öldürüyor dedittiremezsiniz" diyen Demirel'di. Mailsef 12 haziran seçimlerinde CHP den hemde Alevilerin oylarıyla, yaklaşık 25-30 tane kendi adamlarının seçilmesini sağladı. Gerçi ben Alevi değilim ama;Sıradan sadece sağ sempatizanı olanlar değil! Hemde Demirelin dediği sağcılardan.?
Peki, Maraş, Çorum ve Sivas vahşetlerini kim yada kimler yaptı, yaptırdılar?

Kocaman sorular ortada dururken, Kılıçtaroğlu bunları bilmiyor olabilirmi? Ne dersiniz? gerçekten bilmiyorlar olabilirlermi??????
?
?
Çok yazık.????
Kendi cellatlarına aşık bir toplum??

Umuyorumki, birgün sıçrayıp kendilerine gelirler. Kendi seçeneklerini yaratırlar.????


Sevgiyle kalın
Osman Solak