14 Ağustos 2011

Nükleersiz Gelecek

Nükleersiz Gelecek

İklim felaketi şiddetleniyor, ekonomik kriz büyüyor.


direnis-foto-1

Alışılagelen kaynaklar tüketilirken, dünya nüfusunun ihtiyaçları katlanarak artıyor. Bu durumda artan ihtiyaçları karşılayabilecek bol miktarda temiz, ucuz ve hızlı enerji üretimine ihtiyacımız var.



100.000'lerce yıl tehdit oluşturacak nükleer atıklar her geçen gün artıyor.

Nükleer enerji bu çözüm sürecinin bir parçası değil, hatta önündeki engeldir. Çünkü nükleer enerji pahalı, kirli, verimsiz, gelişmeye müsait olmayan eski, hantal ve tehlikeli bir teknoloji.

Nükleer enerji üretimi için farklı politik dengelerin oturması ve çok sayıda dış faktörün bir araya gelmesi gerekiyor. Uluslararası boyutta bu denli karmaşık ve mecburi ilişkilere bağlı olması bu endüstriyi son derece bağımlı ve riskli bir konumda tutuyor.

Bir nükleer santralin kurulmasına karar verildikten sonra tamamlanması ortalama 10 yıl sürüyor. Üretime başladıktan ortalama 23 yıl sonra ise artık tükendiği için yine oldukça masraflı olan kapanma ve söküm süreci başlıyor. Üretim maliyetleri çok yüksek olmasına rağmen elde edilen enerji toplam enerji ihtiyacının ancak %6.5'ini karşılayabiliyor. Nükleer enerji sadece elektrik üretebildiğinden ısınma ve ulaşım gibi taleplere cevap veremiyor.

Enerji [D]evrimi

Çözüm maliyeti düşük, verimi yüksek, temiz ve güvenli rüzgar, su, güneş ve biokütle gibi yenilenebilir enerjileri kullanmak ve enerji verimliliğini artırmak.

2000 yılından 2007 yılına kadar kurulan yenilenebilir enerji tesisleri bu süre içerisinde kurulan nükleer santrallerin 6 katı kapasiteyle üretim yaptılar. Mevcut potansiyelin çok küçük bir oranı kullanılmasına rağmen, 2006'da yenilenebilir enerjiler genel ihtiyacın %18'ini karşıladılar, hem de atık üretmeden.

Sadece şu andaki mevcut yenilenebilir enerji tesisleri bile 2020 yılına gelindiğinde küresel enerji ihtiyacının %20'sini karşılayacak. Elimizdeki mevcut teknolojilerle bile kullanabileceğimiz yenilenebilir enerji kaynakları küresel ihtiyacın 6 katı kadar enerji sağlayabilir.

Yenilenebilir enerji tesisi kurmak ise çok kolay.

Bir rüzgar çiftliğinin planlanması 1 ila 2 yıl, bir rüzgar tribününün yerleştirilme süresi ise sadece 1 hafta sürüyor.

Bir oydan fazlasın. Mesele nükleersiz bir Türkiye oldugunda, bir 'oy'dan fazlasın. Sadece seçmen degil; annesin, babasın, kardeşsin. Mesele kime, hangi partiye oy verecegin degil. Mesele gelecegin, saglıgın, çocugunun ya da torununun gelecegi. Türkiye'nin %64'ü nükleer santrale 'hayır' diyor. Peki harekete geçmek isteyen kaç kişi var? Yaşanılabilir bir gelecek için oy vermekten fazlasını yapabilirsin. Şimdi nükleersiz bir gelecek için internet eylemine katıl.



EvcioğluHaber 14.08.2011-Pazar

Hiç yorum yok: