3 Ağustos 2011

Yatırımlarda Doğa ve İnsan Sağlığı Mutlaka ve Öncelikle Gözetilmelidir

Yatırımlarda Doğa ve İnsan Sağlığı Mutlaka ve Öncelikle Gözetilmelidir

EvcioğluHaber- Ülkemiz siyasal gündemi o kadar yoğun ve toplumun kafa o kadar dağınık ki; gel şike, git askerlerin istifası gibi insanların kendi yaşamlarını dahi düşünüp tartışacak zamanları kalmaz hale geldi.. Bellek ise oldukça zayıfladı..!

Tamda bu ortamda, EDP'nin "Yenilenebilir Enerji uzmanı" Sn; Prof.Dr. Tanay Sıtkı UYAR tarafından bir basın açıklaması geldi..
Çevre sorunlarına dikkati çeken Çevreci bilim adamı çok önemli bir uyarıda bulundu..



İşte Basın Açıklaması

Fotoğraf; EvcioğluHaber

Kütahya'da ETİ Gümüş A.Ş.ye ait gümüş madeninde önce Mayıs ayında atık barajının setlerinden biri çöktü. Aradan bir ay geçti, bu kez, Dulkadir Köyü'nde şebeke suyundan içen onlarca hayvan öldü, 7 insan hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılanlardan 4 kişinin kanında yüksek oranda siyanür tespit edildi.

Şimdi de gümüş madeni işletmesi çalışanlarından 97 işçinin idrarında yüksek seviyede arsenik tespit edildi. Arsenik, benzer işletmelerin yarattığı ağır metallerin başında gelmekte, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen (kanser yapıcı) madde olarak kabul edilmektedir. Kütahya'da yaşananlar, işletilmekte olan Bergama-Ovacık, Uşak-Kışladağ altın madenleri ile İzmir'in su havzası içinde deneme üretimine izin verilen Efemçukuru Altın Madeni işletmelerinin yaratacağı risklerin habercisidir. Aynı zamanda ekoloji hareketlerinin ve bilim insanlarının yıllardır dile getirdikleri uyarıların önemsenmemesinin sonucudur.

Eti Gümüş işçilerinin yaşadığı ağır metal kirliliği ülkemizde insan yaşamına verilen değeri göstermektedir. 1994 yılından başlayarak İngiltere ve Almanya'da gündeme gelen insan sağlığı ve doğal çevre üzerinde endüstriyel tesislerin neden olduğu toplumsal maliyetler ülkemizde hâlâ dikkate alınmadığı için bu tür tesisler varlığını sürdürmekte, insanlarımız zehirlenmekte ve bu da onların zehirlenmesine neden olanların yanına kalmaktadır.

Ülkemizdeki tüm tesisler için, yatırım ve işletme maliyetleri yanı sıra, bugüne kadar dikkate alınmayan toplumsal maliyetler hesaplanmalı ve toplumsal maliyeti yüksek olan tesisler acilen kapatılmalıdır.

Toplumsal maliyetlerin hesaplanmaması sonucunda sağlıklı yaşamın tehlikeye atılmasıyla karşı karşıyayız. Anayasa'nın 17 ve 56. maddeleri gereğince "çevre kirlenmesini önlemek, sağlıklı yaşama hakkını sağlamak" devletin öncelikli görevlerindendir. Kütahya'da yaşananların son olması için, zehirlemeye yol açan işletme hemen kapatılmalı, yeni zehirlenmeler yaşanmadan benzer işletmelere kesinlikle izin verilmemelidir.

Yaşanan zehirlenmeye kasten ya da ihmaliyle neden olanlar hakkında idari ve cezai soruşturmanın hemen başlatılması için Cumhuriyet Savcılıklarını, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile İçişleri Bakanı'nı göreve çağırıyoruz.

İşletmenin tüm çalışanları sağlık taramasından geçirilerek, hasta olduğu tespit edilenlerin hemen tedavi altına alınması sağlanmalıdır.

Doğayı tahrip etmeden, doğanın kendini yenileyebilmesini gözeten, insanın ve diğer bütün canlıların yaşamını merkeze alan, yaşam kaynaklarını yok etmeyen politikalardan yana olan partimiz gelişmelerin takipçisi olacaktır.

Tanay Sıdkı Uyar
Eşitlik ve Demokrasi Partisi
Genel Başkan Yardımcısı

29 Temmuz 2011
03.08.2011ı-Çarşamba- EvcioğluHaber

Hiç yorum yok: