29 Şubat 2012

PALOWNİA AĞACI



PALOWNİA


EvcioğluHaber- Palownia ağacı. Ülkemizde pek az bilinen bir ağaç türüdür. Ana vatanı Çin'dir. Ancak; ülkemizde de plantasyon ve deneme çalışmaları başlamış ve bazı türlerinin ülkemizde bazı bölgelerde yetişebileceği kanıtlanmıştır.
Deneme alanlarının ilk aşama değerlendirmesine göre Paulownia ülkemiz şartlarında kereste elde etmek amacıyla yetiştirilmesi belli şartlarda mümkün görülmektedir.
Çok güzel ve kokulu çiçekleri nedeniyle arıcılıkta, geniş yaprakları ile hayvan besini ve yeşil gübre olarak yararlanılması ve en kısa 8 yıl gibi sürede yetişen ve dünyanın en sert kerestesi olması bakından kart vizit basımı için bile yararlanılabilecek nitelikte bir ağaç türü olup; başkaca seçenekler arasından, yetiştirilmesi düşünülebilir ve denenmesinin yararı da olabilir.
4,5 aylık paulownia ağacı
Şu an dünyada 17 milyon dönüm arazi üzerine paulownia ekilidir (2004 yılı). Çünkü bu ağaç dönüme en fazla gelir getiren bitkidir. Eskiden Çin'de bir çocuk doğunca kapının önüne 3 adet paulownia dikilirmiş. Çocuk büyüyüp evleneceği zaman bu ağaçlar kesilip satılırmış. Hem kız hem de oğlan için toplam 6 ağaç parası ile düğün masrafları fazlasıyla karşılandığı gibi evin içi de döşenirmiş. Bu durum ilginç gelse de bugün bile geçerliliğini korumaktadır. Gelin basit bir hesap yapalım:
Çocuklar 20 yaşında evlendi diyelim.
1 paulownia 20 yılda 3-5 m3 kereste üretir. 3 m3 ürettiğini farz edelim.
Paulownia kerestesi m3 satış fiyatı 100-500 $ arası değişmektedir. 100 $ diyelim.
1 ağaç 3 m3 x 3 ağaç x 2 çocuk = 18 m3
18 m3 x 100 dolar = 1800 $
Bugünkü dolar kuru (16 Mayıs 2003) 1 500 000 TL. x 1800 = 2 700 000 000 TL.
En kötü koşullarda elinize geçecek para budur.
Bu sebeple en azından insanlar bahçelerine zevk için de olsa bu ağacı dikmeliler. Büyüdüğü süre boyunca da Nisan, Mayıs, Haziran aylarında bu ağaç mor çiçeklerle kaplanır ve çok güzel bir görüntü sergiler.
Büyüme hızı inanılmazdır. Akdeniz koşullarında 5-10 cm. boyunda Nisan ayında dikilen fideler, 133 gün içerisinde 5 metre boya ulaşır.
Akdeniz Bölgesinde 4 yılda 1m3 kereste verebilirken rakımı yüksek bölgelerde 5-6 senede 1m3 kereste oluşturabilecektir. Fakat bu kereste hızlı büyüyen ağacın kerestesine oranla daha kaliteli olacaktır.
4 yıl sonunda ağaçlarınızı hasat ettiğinizde, toprakta kalan kökten yeni filizler çıkacak bu filizlerden daha kaliteli kereste verebilecek ve daha hızlı büyüyecek ağaçlar elde edeceksiniz. Tek bir kökten 50 yıl boyunca yaklaşık 8 defa kereste almak mümkündür.
(Verdikleri bilgilerden ötürü Sakınç Tarım İşletmelerine teşekkür ederiz.)

Kaynak:www.tarimsal.com/pauwlonia.htm

Not: "Paulownia, dünyanın en hızlı büyüyen ağacıdır. Bu ağaç 2000 yıl öncesinden beri Çin'de yetiştirilmektedir. Kerestesi çok kalitelidir. Hatta Japonya'da, üzerine en kolay yazı yazılan kereste olduğu için kartvizit olarak kullanılmaktadır.
'Kendine en yakın ağaçtan 6 kat fazla oksijen üretir. Yaprakları hayvan yemi olur. Kuru yapraklarda yaklaşık %16 protein vardır. Çiçekleri bol ve nektarlıdır, Bal üretiminde kullanılır. Dökülen yaprakları toprağı organik maddelerce zenginleştirir.'
Dünya hızla iklim değişikliğinde yaşanan olumsuz sonuçları yaşarken; insanların tekrar doğayla buluşmasını ve kendi yarattıkları sonuçların önüne geçebilmeleri için tekrar doğayla paralel yaşamalarının olanklarını oluşturmalarına belki çare olabilir diye sadece bir öneridir.."

EvcioğluHaber

Hiç yorum yok: