18 Kasım 2012

İklim Ağı Kuruldu

   "İklim Ağı"     

HaberEvci- İklim Ağı Kuruldu: STK’lar İnsan Kaynaklı İklim Değişikliğine Karşı  Birlikte Mücadele Edecek. 

Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları iklim değişikliği konusunda ortak kaygılarını ve çözüm önerilerini birlikte dile getirmek üzere İklim Ağı'nı kurdular.

"İnsan kaynaklı iklim değişikliği konusunda ortak kaygılarımızı ve çözüm önerilerimizi, toplum, kamu kurumları, ve uluslararası kurumlar ile paylaşmayı ve insan kaynaklı iklim değişikliğinin geri dönülemez noktaya gelmeden önce durdurulması için ortak çalışmalar yürütmeyi amaçlıyoruz." diye yola çıkan sivil toplum kuruluşlarının kurduğu İklim Ağı'nın ilkeleri, çalışma prensipleri ve katılımcılarına ulaşmak için tıklayınız...




Günümüzde insan kaynaklı iklim değişikliği dünya üzerindeki ekosistemlerin devamlılığını, gezegenin üzerinde insan hayatının geliştiği koşulları tehdit etmektedir. 
Grönland ve Kuzey Kutbu’ndaki buzullardaki erimenin yanı sıra, dünyanın her tarafında kuraklıklar, gıda fiyatlarındaki artış, orman yangınları, muson yağmurlarının sebep olduğu ölümler, artan salgın hastalıklar;  Türkiye’de boğuştuğumuz aşırı sıcaklar, daha sık ve daha şiddetli yaşanan aşırı hava olayları ve seller; iklim değişikliğinin etkilerinin şimdi ve her yerde yaşanmakta olduğunu kanıtlıyor.
İklim değişikliği konusunda ortak kaygılarımızı ve çözüm önerilerimizi ulusal ve uluslararası kamuoyunda ön plana çıkartmak amacıyla bir araya gelen bizler, dünya ekosistemlerini korurken; insanlar ve toplumlar arasında eşitlik ve adaletin garanti edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu çerçevede, küresel iklim sisteminin bilimin öngördüğü koşullar ve uygulamalar ile korunması gerektiğinin altını çiziyoruz. Etkilerini gittikçe artan sıklıkta ve şiddette yaşadığımız insan kaynaklı iklim değişikliği konusunda ortak kaygılarımızı ve çözüm önerilerimizi, toplum, kamu kurumları, ve uluslararası kurumlar ile paylaşmayı ve insan kaynaklı iklim değişikliğinin geri dönülemez noktaya gelmeden önce durdurulması için ortak çalışmalar yürütmeyi amaçlıyoruz.
 
İnsan kaynaklı iklim değişikliği ile mücadele etmek için şimdi harekete geçmezsek, yalnızca insanlığı değil dünya ekosistemlerini de kaybedeceğimizin farkındayız.
 
Bu sebeple, “İklim Ağı” katılımcıları olarak bizler, iklim değişikliğinin geri dönülemez noktaya gelmesini önlemek amacıyla ortak çalışmalar yapmak üzere bir araya geliyoruz.
 
TEMEL İLKELER
Bu çerçevede, İklim Ağı’nı oluşturan bizler aşağıdaki prensipler ışığında etkinliklerimizi yürüteceğimizi kabul ediyoruz:
-          Bilimsellik: Katılımcılar, küresel iklim değişikliği konusunda yapacakları çalışmalarda ve etkinliklerde konunun uzmanı ulusal ve uluslararası kurumlarca kabul edilmiş bilimsel verileri temel kabul eder.
-          Eşitlik: Katılımcılar, iklim değişikliği azaltım ve uyum politikalarında ekonomik ve toplumsal açıdan eşitlikçi ve adil önlem ve uygulamaları savunur. Ekosistemler arasında öncelik gözetmeksizin, tümünün aynı düzeyde korunması gerektiğinin altını çizer.
-          Küresellik: Katılımcılar, iklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğunu ve çözümlerin de küresel olması gerektiğini kabul eder. Küresel düzeyde önlemlerin alınmasına katkı verecek araçlar oluşturmayı ve bu araçların ulusal düzeyde uygulanmasına katkı vermeyi hedefler.
-          Yerellik: Katılımcılar, iklim değişikliği ile mücadele etmek için ulusal ve yerel düzeyde iklim değişikliğine sebep olan etkinliklerin belirlenmesi ve bunların engellenmesi gereğine yönelik etkinlikler gerçekleştirmeyi amaçlar.
-          Katılımcılık: Katılımcılar, ortak çalışmalara mevcut kapasiteleri ve ilgi alanları doğrultusunda farklılaşmış düzeyde katkı vermeyi kabul eder. Tüm katılımcılar, İklim Ağ’ına katkı düzeylerinden bağımsız olarak, eşit biçimde temsil edilirler ve eşit söz hakkına sahiptirler.
-          Şeffaflık: İklim Ağı, ortak eylem ve etkinlik kararlarını şeffaf bir yöntemle alır ve uygulamaya koyar.
-          Örgütsel Süreklilik: Katılımcılar adına toplantılarda bulunan temsilciler, ortak alınan kararların temsil ettikleri katılımcı kurum adına onaylarını almakla ve vereceği katkıyı düzenli olarak sağlamakla yükümlüdür.
 
ÇALIŞMA YÖNTEMİ
Bu ilkeler ışığında oluşturulan İklim Ağı, aşağıdaki işleyiş yöntemleri çerçevesinde kararlar alıp, uygulamaya koyacaktır:
-          İklim Değişikliği Sivil Toplum Ağı, “katılımcılar” ve “destekçilerden” oluşmaktadır.  Katılımcılar, temel prensipler doğrultusunda ortak çalışmalar yapmayı kabul eden siyasi partilere bitaraf olan dernek, vakıf ve yurttaş girişimlerini (kooperatif,  iklim değişikliği konusunda çalışan yerel ve/veya ulusal sivil yurttaş inisiyatifleri gibi) tanımlar. Destekçiler; İklim Ağı prensipleri ve çalışma yöntemleri çerçevesinde Ağ’ın ortak çalışma ve etkinliklerine destek vermeyi kabul eden her türlü toplumsal grup, kurum, yapı, uzman kişiler ve benzer yapıdaki ağ ve platformları tanımlar. 
-          İklim Ağı, katılımcıları kendi alanlarına dair iklim değişikliğini ilgilendiren konularda çalışmalar yapmakta; kendi konusunda projeler ve etkinlikler düzenlemekte kısıtlamaz. İklim Ağı, tüm katılımcıların, ortak kaygılarını ön plana çıkartan konularda faaliyet gösterir.
-          Katılımcılar, iklim değişikliği konusunda yaptıkları proje ve etkinlikleri,  kamuoyu ile paylaşmadan önce, yürütme sekretaryası aracılığıyla ve/veya doğrudan, diğer katılımcıları ve destekçileri bilgilendirerek onlardan destek alabilirler.
-          Katılımcılar, yılda en az iki kez toplanarak İklim Ağı’nın yıllık hedeflerini ve eylem planını belirlerler.
-          Faaliyet kararları toplantılarda ve fikir birliği ile alınır. Oy çokluğu ile alınan kararlar, kabul eden örgütleri bağlar. Kararlara baştan katılmayan kurumların olması durumunda, yapılacak kamuoyu açıklamaları ve ortak yürütülecek etkinliklerin altında karara katılan kurumların isimleri kullanılarak açıklama yapılır. Ancak, bu açıklamada “imzası bulunan kurumlar aynı zamanda İklim Ağı’nın katılımcılarıdır” ibaresi kullanılabilir.
-          İklim Ağı’nın işleyişinde koordinasyon görevini “Yürütme Sekretaryası” gerçekleştirir. Üç kişiden oluşan ve her yıl gönüllülük esasına göre belirlenecek olan “Yürütme Sekretaryası”nın sorumluluk alanları aşağıdaki gibidir: 
o   Toplantılarda alınan kararları, katılımcı kurumlara dağıtmak ve toplantı kararlarının katılımcıların görüşüne açılması gereken durumlarda son karar metninin oluşturulmasını koordine etmek;
o   Ortak toplantılarda fikir birliği ile alınan kararların uygulamaya konmasını sağlamak; tüm katılımcılar ve destekçiler ile koordinasyon halinde ortak etkinlikleri organize etmek; katılımcıların, Yürütme Sekretaryası’na sundukları güncel yerel, ulusal ve küresel gelişmeler doğrultusunda hızlı karar almayı gerektiren ortak açıklama ve eylem çağrılarında tüm katılımcılara ulaşarak; İklim Ağı adına ortak karar alınmasını ve ortak harekete geçilmesini koordine etmek;
o   Yapılan ortak etkinlikler sonrası, Ağ Katılımcıları ve Destekçilerinden gelen değerlendirme, eleştiri ve önerileri almak ve bunları derleyerek; tüm katılımcılarla ve destekçilerle paylaşmak.
o   Yürütme Sekretaryası, ortak karar, ortak basın açıklaması metni ve ortak etkinlik gibi konularda katılımcı kurumları temsil eden kontak kişiler ile iletişim halindedir. Katılımcıların iç organizasyonlarının bilgilendirilmesi ve katılımcıların görüşlerinin paylaşılmasından o kurumdaki kontak kişiler sorumludur.
o   Yürütme Sekretaryası’na gönüllü olan kişiler yukarıda sözü edilen etkinlikleri ortaklaşa sürdürürler. Yürütme Sekretaryası üyeleri Ağın ortak işlerinin yürütülmesine kurumları adına değil bireysel olarak katkı sunarlar. 

2012 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI
Ağın yukarıda sırlanan ilkeleri ve çalışma yöntemi çerçevesinde, 2012 yılı içinde gerçekleştirilmesi hedeflenen etkinlikler aşağıdaki gibidir:
1.       2012 Taraflar Konferansı: Doha’da düzenlenecek 18. Taraflar Konferansı öncesinde ve sırasında ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilecek etkinliklerle Türkiye üzerine bir iklim gündeminin yaratılması.
2.       Türkiye’nin 2. Ulusal Bildirimi: 2012 yılı sonunda UNFCCC Sekreteryası’na sunulacağı duyurulan Türkiye’nin 2. Ulusal Bildirimi’nin değerlendirilerek, değerlendirme sonuçları ile Ağ görüşlerinin Türkiye kamuoyunun ve ilgili uluslararası kamuoyunun gündemine taşınması.
3.       Türkiye’nin Enerji Politikalarının Değerlendirilmesi: Türkiye’nin mevcut enerji politikalarının iklim değişikliği ile mücadele için yeterliliğini değerlendirmek ve yenilenebilir enerji ile enerji verimliliği konularının önemine dikkat çekmek. 

www.iklimdegisikligi.org

http://www.facebook.com/groups/iklimagi/

https://twitter.com/iklimagi

18.11.2012

HaberEvci

Hiç yorum yok: