24 Mayıs 2008

Sn; Fevzi GÜMÜŞ'ün Röportajı (Milliyetçilik üzerine)

Fevzi Gümüş: Alevilere Milliyetçilik Elbisesi Biçiliyor

Fevzi GümüşRÖPORTAJ: İzzettin Doğan'ın MHP'ye oy çağrısı ve AABF 2. Başkanı Hıdır Temel'in Avrupa Hubyarlılar Birliği sitesindeki "milliyetçilik" çağrılarının ardından ABF Eski Genel Sekreteri Fevzi Gümüş'e Aleviler, 22 Temmuz ve milliyetçilik konularını sorduk. Aktarıyoruz:




ALEVIONLINE: Oncelikle merhabalar. Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.

FEVZİ GÜMÜŞ: Ben teşekkür ederim. Alevionline Ailesini Alevi Dünyasına yaptığı katkılarından dolayı bu vesile ile kutlar, başarılarının devamını dilerim.


ALEVIONLINE: Fevzi Gümüş 2007 seçimlerinde kime oy vereceğine karar verdi mi? Verdiyse kim?

FEVZİ GÜMÜŞ: Bu sorunuza şöyle cevap vermek isterim. İstanbul 1.Bölgede yani Anadolu yakasında oy kullanacak bir seçmen olsaydım tereddütsüz oyumu Bağımsız Sol Aday Mehmet Ufuk Uras'a verirdim. Yine İstanbul 2.Bölgede oyum kullanacak olsam Bağımsız Sol Aday Baskın Oran veya Bağımsız Alevi Aday Muhterem Aktaş'dan birine kullanırdım.
Ancak oyumu Ankara 1.Bölgede kullanacağım. Yüzünü sola dönmüş emek ve demokrasi ekseninde mücadele yürüten parti veya adaylardan birine kullanmayı düşünüyorum.

ALEVİLERLE CHP'nin İLİŞKİSİ MEMNUNİYET DEĞİL, MECBURİYET İLİŞKİSİDİR


ALEVIONLINE: CHP'nin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? CHP'nin sağa kaydığı iddia ediliyor? Bu iddialara katılıyor musunuz?

FEVZİ GÜMÜŞ: CHP nin sağa kaydığı düşüncesi toplumun geniş kesimlerinde oluşmuş ortak bir kanıdır. CHP'nin bu gün toplumla dahası seçmenle kurmuş olduğu ilişki memnuniyet ilişkisinden daha çok mecburiyet ilişkisine dönüşmüştür. Seçim sonrasında ya CHP toplumla bir memnuniyet ilişkisi geliştirecektir ya da toplum başka bir seçenek yaratma noktasında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir. Hiçbir ilişki gerilim üreterek varlığını sürdüremez. Ancak geçmişte de ifade ettiğim gibi Aleviler söz konusu olduğunda CHP, özgürlükçü söylemlere yönelirse ve bu gün artık kent koşulları ile açığa çıkan sorunlarına sahip çıktığında, Alevilerin CHP'ye daha kitlesel olarak yönelebileceğini söylemek doğru olacaktır.

ALEVİLER MHP'ye OY VERME GAFLETİNE DÜŞMEYECEKTİR


ALEVIONLINE: Bir de son yıllarda Alevilerin MHP ile ilişkisi konuşulmaya başlandı. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan Alevilerin oy verebileceği 2. parti olarak MHP'yi gösterdi. Yine AABF 2. Başkanı Hıdır Temel'in internet sitesinde, İzzettin Doğan'a benzer tarzda, "Türküm demek suç oldu. Milliyetçiyim demek suç oldu." şeklinde yazıları görmüşsünüzdür. Nedir durum size göre? Aleviler sağa mı kayıyor?

FEVZİ GÜMÜŞ: MHP'nin, Alevi oylarını çekebilmek, milliyetçilik söylemine taraftar bulabilmek için Alevilere sempatik gelebilecek yeni politikalar geliştirdiğinin uzun zamandır farkındaydık.

Biz bunu pragmatist bir davranış olarak yorumladık ve MHP'nin Alevilerin taleplerini ya da onları olduğu gibi kabul ettiği anlamını taşımadığını belirtik. Yakın tarihte de görüldüğü gibi ülkücü hareket 12 Eylül 1980 öncesinde "Elde Kuran, Hedef Turan" sloganıyla, yükselen islamcı oyları kendine çekmeye çalışmış, milliyetçi,-mukaddesatçı çizgisiyle de Çorum'da, Maraş'ta, Sivas'ta çok vahşi katliamların içinde yer almıştır. Yakın tarihin katliamlarına baktığımızda MHP'nin sicilinin pek de temiz olmadığı ortadadır. MHP tarihinin şiddet dolu tarihiyle yüzleşme cesaretine hala sahip olmadığını biliyoruz."Geçmişi unutun" tavsiyesi ile de kendini aklamaya çalışmaktadır. Bu katliamların acılarını hala yaşayan Aleviler olarak geçmişi unutmayacağız, çünkü geçmiş geleceğimizi aydınlatan ışıktır.

Geçmişte İslami motifleri kullanarak taban bulma stratejisi izleyen MHP, şimdi de benzer yöntemle Alevileri, ülkücü harekete entegre etmek, aynı zamanda Aleviliğe milliyetçi bir elbise giydirmek istemektedir. Simgelerimiz aracılığıyla Alevileri milliyetçilik potasında, Türk- İslam sentezi politikalar içinde eritmek stratejisi izlemektedir. Yani MHP, yıllardır söylediği Alevilerin gerçek Türk olduğu propagandasıyla kendisini meşrulaştırmaya çalıştırmaktadır. Oysa Alevilik, bütün etnik köken ve inançlara saygılıdır, hoşgörülüdür. Aleviler, herkesi, olduğu gibi kabul etmeyi öğretisinin gereği saymaktadır.

MHP'nin zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerinin ibadet yeri olarak yasalarda yerini bulması, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, Alevilere yönelik her tür ayrımcı politikanın sona erdirilmesi konusunda hiçbir şey dememekte, hatta bu taleplerin gündeme getirilmesini dahi bölücülük şeklinde algılamaktadır.
Dolayısı ile hiçbir şey Alevilerin ırkçı milliyetçi partilere yaklaşımlarını değiştirmez, geçmişteki katliamları da unutturamaz. Aklıselim Aleviler kerametleri kendinden menkul kişilerin verdiği adreslere yönelme ve MHP'ye oy verme gafletine düşmeyeceklerdir.

ALEVİLİKLE MİLLİYETÇİLİK BAĞDAŞMAZ

ALEVIONLINE: Son bir soru daha. Cem Vakfı ve AABF yöneticilerinin "milliyetçilik" temelinde birleşmesinin olumlu tarafları da yok mudur sizce? Sonunda ortak bir yön bulunmuş oldu. Bu ilerisi için olumlu bir adım olabilir mi?

FEVZİ GÜMÜŞ: 'Milliyetçilik bir çocukluk hastalığıdır. İnsan ırkının kızamığıdır.' Toplumların başına açtığı belalar ortadadır. Çorumlar Maraşlar Sivaslar ve bu katliamların Alevilerde açtığı yaralar ortadadır.

Alevilik, bütün etnik köken ve inançlara saygılıdır, hoşgörülüdür. Aleviler, herkesi, olduğu gibi kabul etmeyi öğretisinin gereği saymaktadır. Dolayısı ile Alevilik ile milliyetçilik bağdaşmaz.

20.07.2007 17:22:42

Hiç yorum yok: