28 Mayıs 2008

Yılanlarla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yılan gafil avladı

28/05/2008

Yakaladığı yılanı arkadaşlarına göstermek için arabasına koyan Mehmet Can şehre geldiğinde yılanın çuvalda olmadığını farketti. Can artık arabasına binemeye korkuyor
MUŞ'ta, yakaladığı yılanı arkadaşlarına göstermek için arabasının bagajına koyan ve daha sonra yılanın aracının içerisine girdiğini gören Mehmet Can, otomobiline binememe korkusu yaşıyor. A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, Muş’a 35 kilometre uzaklıktaki Üçevler köyü kırsalında arkadaşlarıyla birlikte 1.5 metre uzunluğunda bir yılan yakalayan Mehmet Can, yakaladıkları yılanı şehir merkezindeki arkadaşlarına göstermek için bir çuval içerisinde, 34 LRY 49 plakalı otomobilinin bagajına koydu.Daha sonra şehir merkezine gelen Can, otomobilin bagajını açtığında,yılanın çuvalı delerek dışarı çıkmayı başardığını ve otomobilin iç kısmına girdiğini gördü. Can, bunun üzerine aracına binememe korkusunu yaşamaya başladı.Mehmet Can, 4 gündür aracına binemediğini belirterek, "Üçevler köyüne gezmeye gitmiştik. Köyün kırsalında dolaşırken, yılanı bulduk ve yılanı Muş’a getirip, arkadaşlarıma göstermek istedim. Yılanı bir torbanın içerisinde aracımın bagajına koydum. Ancak Muş’a geldiğimde yılanın çuvaldan çıktığını gördüm. Ardından yılan otomobilin iç kısmına girdi.
Yaptığım tüm aramalara rağmen yılanı araçta bulamadım. Korkudan otomobilime binemiyorum. Artık tek çarem, arabamı kaportacıya götürüp, söktürmek" diye konuştu. (aa)

BAZI YILANLAR ZARARLI

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte yılanların eş bulma dönemlerinin başladığı, bu nedenle vatandaşların piknik alanları ve kırsal bölgelerde daha dikkatli davranmaları gerektiği bildirildi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Uğurtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılanların sıcak bölgeler başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesine yayıldığını belirterek, Türkiye’nin de hemen her bölgesinde yılan türlerine rastlamanın mümkün olduğunu söyledi.
Türkiye’de 53 yılan türünün yaşadığını ifade eden Uğurtaş, biri kobra, 11’i engerek olmak toplam 15 zehirli yılan türü bulunduğunu belirterek, hepsinin zararsız olmadığını vurguladı.

"YILANLARIN DOĞADA ÖNEMLİ GÖREVLERİ VAR"

Uğurtaş, yılanların bazı özelliklerinin bilinmesinin, sayıları giderek azalan bu hayvan grubuna insanlar tarafından verilen zararları azaltabileceğine değinerek, şöyle devam etti: "Çünkü yılanlara, doğal düşmanları olan hayvanlar tarafından verilen zararın yanında en büyük zarar, doğrudan veya dolaylı yollarla insanlar tarafından verilmektedir. Aslında tabiatta bir denge unsuru ve yararlı olan yılanların korunması gerekiyor. Ayrıca, yılanların doğada önemli vazifeleri olduğu, insanlara yararının dokunduğu unutulmamalıdır." Yılanların zehirlerinin bazı hastalıklara çare olabildiğini, bu hayvanların tarım ürünlerine zarar veren ve hastalık taşıyan fare türlerinin çoğalmasını engellediklerini anlatan Uğurtaş, şunları söyledi: "Yılanlar, zararlı türlerin kontrolünde fayda sağlamaktadırlar. Bu aylar yılanların eş bulma dönemleri olduğu için etrafta diğer aylardan daha fazla görülebilirler. Bu nedenle vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor. Piknik alanlarında bir yılanla karşılaşıldığında onu rahat bırakın, yakalamaya çalışmayın.
Hiçbir yılan insanı takip edip arkasından gelmez. Yılanların boylarına göre yüzde 30’u kadar bir uzaklığa saldırabilecekleri göz önünde bulundurulursa, yılanın ısırabilmesi için ona 1 metreden daha yakın olmak gerektiği anlaşılır.
Bu gereksizdir, çünkü yanına yaklaşılmadığından yılan saldırmayacak ve yavaşça uzaklaşacaktır. Hiçbir yılan taciz edilmedikçe insanlara saldırmaz ve ısırmaz. Yılan, ısırmaktansa uzaklaşmayı tercih eder. Bu bakımdan bir yılanla karşılaştığınızda onu rahatsız etmeden yanından geçebilirsiniz. Böyle bir durumda herhangi bir cisimle yılanı rahatsız etmek, taş atmak doğru bir davranış değildir."

"ÇALILIK VE UZUN OTLARIN BULUNDUĞU BÖLGELERE DİKKAT"

Doç. Dr. Uğurtaş, yılanların genellikle çalılık veya uzun otlarla kaplı bölgelere saklandıklarını belirterek, vatandaşların bu tür yerlerden uzak durmalarının önemli olduğuna değindi. Piknik alanlarında taş veya kütüklerin de mecbur kalmadıkça kaldırılmaması gerektiğine işaret eden Uğurtaş, "eğer kaldırmanız gerekiyorsa taş veya kütüğü kendinize doğru çekin. Böylece yılan size doğru değil ileriye doğru kaçacaktır. Ateş yakmak için çalı çırpı toplarken çıplak elinizi direkt bu gibi yerlere sokmayın. İlk önce bir sopa vasıtasıyla gürültü yaparak, varsa yılanın kaçmasını sağlayın" diye konuştu.
Uğurtaş, kamp yeri seçilirken de dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek, yılanların en sevdiği yerler olan taşlık, kayalık ve çalılık yerlerde kamp kurulmaması gerektiğini bildirdi.
Özellikle zehirli yılanların güneşin doğduğu ve battığı saatlerde aktif olduğunu, doğada bulunanların söz konusu saatlerde daha bilinçli hareket etmelerinin büyük önem taşıdığını kaydetti. (aa /dha)

Radikal

Hiç yorum yok: