2 Haziran 2008

Linç Etme Özgüriüğü

Linç Etme Özgürlüğü

Nisan 2008. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir milletvekili meclis kürsünden "Tayyip gelsin karşımda o konuşsun. Ben ona dersini veririm." dediği için saldırıya uğruyor. Önce hakaretler sıralanıyor: "Şerefsiz, Başbakana hesap sormak sana mı düştü?" Sonra hırsını alamıyor AKP'liler. Tekmeler, tokatlar havada uçuşuyor. Başbakanlarına hesap sormak isteyen bir milletvekilini öldüresiye dövmeye çalışıyor 15-20 kişilik bir grup.

Ertesi gün Kamer Genç açıklama yapıyor: "Beni linç edeceklerdi." Ardından ekliyor: "Başbakan olayı kınasın. Bu olayın arkasında değilse, bu olayı kınasın." Başbakan da yanıt veriyor: "Bizim milletvekillerimiz şiddet uygulamaz. Kamer Genç isimli şahsın her hareketi şiddettir." Aleni destek yani. Bu da "linç etme özgürlüğü" oluyor sanırsak.

AKP'ye "özgürlükçü" diyenler, "demokrat" diyenler suskun. Biz yıllardır söylüyoruz: AKP demokrat falan değildir. Bu ülkede muhalefet demokrasiyi savunmaktan vazgeçip başka yollar aradığı için AKP, demokrat gibi gözükmekte. AKP'nin demokrasisi ancak bir "linç demokrasisi" olabilir. Bakın AKP hükümeti dönemine. Google'a "linç" yazın. Farklı düşünene tahammül olmayan bir ülke yaratılmak istendiğini kanıtlamak için hepinizi mi linç etmeliler? Biz bu ülkenin gerçek demokratları olarak, böyle bir demokrasi anlayışını kabul etmiyoruz. Üstelik ortada bir anlık sinirle gerçekleşen bir olay da yok. Ertesi gün soruyorlar başbakana. Yanıtı net: "Bizim milletvekillerimiz şiddet uygulamaz." Yani televizyonlarda izlediğimiz tekmeleri, tokatları, yumrukları meşru sayıyor. Bunun adı da olsa olsa "linç etme özgürlüğü" olur heralde. AKP özgürlükçü ne de olsa.

Kamer Genç'in siyasi düşüncelerine katılabilirsiniz, katılmayabilirsiniz de. Üslubunu sevebilirsiniz, sevmeyebilirsiniz de. Ama bugün Kamer Genç olma günüdür. Bugün, mecliste Kamer Genç'in can güvenliğini savunma günüdür. Bugün Kamer Genç'in fikir özgürlüğünü savunma günüdür. Biliyoruz ki; bu ülkede milyonlarca Kamer Genç var. Linç etmekle bitmez.

Alevionline

Hiç yorum yok: