27 Ağustos 2008

Zaman Yine "Hayal " Aleminde

Zaman Yine "Hayal" Aleminde
Zaman Yine
Kamuoyunda halen "Hayali Alevi dernekleri" trajedisiyle hatırlanan Zaman gazetesi, Hacıbektaş şenliklerine yine farklı bir bakış açısı getirdi.
Meğer bizim Hacıbektaş'ta protesto edildiğini sandığımız, öyle gördüğümüz Abdullah Gül; sevgi seliyle karşılaşmış. Biz uydurmadık. Zaman söylüyor:

İşte Zaman'ın "Alevilerde ulusalcı 'derin' kavga" başlıklı haberinde ilgili bölüm: Hacıbektaş'taki etkinliklerde geçen sene olduğu gibi CHP yine yoktu. Onun yerine Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün seçim havasındaki konvoyu vardı. CHP etkinliklerde olamazdı; çünkü Alevilerin parti yönetimine olan öfkesi ve kırgınlığı toplumsal bir refleks halini almış durumda. Her ne kadar ortam gerilimli olsa da Cumhurbaşkanı Gül'ün gelişi ve birleştirici mesajları halk üzeninde büyük etki yaptı. Alevilerin önemli bir kısmı seçimlerde oy vermedikleri Cumhurbaşkanını görünce çok sevdi. Özellikle Kayseri ve civarından gelen Aleviler mezhep ayrımı yapmadan cumhurbaşkanı olan hemşerilerini edata bağrına bastı.
Tabii Kayserili Alevilerin bu tavrı bazı grupları rahatsız etti.
Etkinlik boyunca Hacıbektaş'taki konuşmalar, yapılan yorumlar, hep 'Aleviler içindeki ayrışma ve Gül'ün konuşması' üzerineydi. Bektaş Kırgın isimli gencin anlattıkları aslında her şeyi özetler nitelikte: "Ben bir Alevi olarak AK Parti'ye oy vermedim vermem; ama Cumhurbaşkanımız konuşmasıyla bizleri çok etkiledi. Bakış açım değişti, buradaki arkadaşlarım da artık olaya farklı bakıyor. Bize aktarıldığı gibi değil her şey."Aslında her geçen yıl Aleviler arasındaki hizipleşmelerden dolayı sönük geçen törenler, bu yıl Cumhurbaşkanı Gül'ün katılımıyla hareketlendi. Ancak bütün olumlu mesajlar, Alevi dernekleri ve vakıfları arasındaki kavgayı dindirmeye yetmedi. Zaten bir günde biteceğe benzemiyor. Konu tabir yerindeyse tam bir 'post kavgası'na dönmüş durumda. Bu arada birbirini 'düşkün' ilan edenlerle 'gerçek Alevi biziz' diye devam eden söylemler her geçen gün artıyor. İç kavga Türkiye'yi etkileyen bazı kavaramlar üzerinden de sürdürülüyor.
"Alevilik İslam dışı" diyenlerle "İslam'ın özünde var" diyenlerin kavgası 'Ulusalcı' 'Gerçek Atatürkçü' kavgasına dönüştü.
Alevionline ekibi yanlış görmüş. Diğer medya kuruluşları yanlış görmüş. Ama Zaman'dan kaçmamış.
Neymiş?
1. Abdullah Gül'ün mesajları Hacıbektaş halkı üzerinde büyük etki yapmış. (Haber diline bak. 5N 1K gitmiş, 1Z gelmiş. Kim yok, ne yok, falan yok, filan yok. Zaman görmüş etkiyi. Nerede gördüyse...)
2. Alevilerin önemli bir kısmı Abdullah Gül'ü görünce çok sevmiş. (Bak bu da haber. Hey Allah'ın işine. Matematik dersinde açık önerme/kapalı önerme diye bir şey de göstermemişler heralde ilkokulda. Ve haberin hangisine dayanacağı konusunda fikirleri de yok.)
3. Kayseri'den gelen Aleviler Gül'ü bağırlarına basmış. (Kim diyor? Kim görmüş? Var mı Zaman'dan başka buna şahit olan? Olsun. Zaman yazdıysa kesin doğrudur.)
4. Gül katılınca Hacıbektaş şenlikleri hareketlenmiş. (Bakın burası kesin doğru. Protestolarla bir hareketlenme oluşturduğu kesin. Her yıl çok sönük geçiyordu. Allah'tan bu yıl olumlu bir adım atılmış.)
Zaman gazetesinin "haberde güvenilirlik" konusunda oldukça temiz bir karnesi var. "Ve Beklenen Oldu: Hayali Dernekler Çöktü" çöktü haberimizi hatırlayan okurlarımız olacaktır.
Bir haberinde "türbana destek veren" Alevi örgütlerini açıklayan Zaman gazetesindeki ismi sayılan derneklerin büyük bölümünün gerçekte varolmadığı Alevionline tarafından ortaya çıkarılmış, Cumhuriyet tarafından da Alevionline'ın iddiası desteklenmişti. İlk anda panikle Zaman'da derneklerin doğru olduğu iddia edilmeye çalışılsa da, sonradan derneklerin büyük bölümünün köy derneği olduğu, isimlerinin değiştirilerek yazıldığı kesinleşmişti. Bu arada "hayali dernekler" haberlerini yapan Alevionline ve Cumhuriyet'in mahkemeye verileceğini de Zaman gazetesinde okuma fırsatı bulmuştuk. Ardından haberinin arkasında olduğunu belirten Alevionline olarak, hala mahkeme korkusuyla geceleri uykusuz yattığımızı Zamancılara buradan iletmek istiyoruz. Celp bekliyoruz. Hala gelmiş değil. Yaptığımız yalan haberin, hukuk önünde hesabını vermek istiyoruz. Ancak; bir türlü fırsat bulamadık. Postaya veya bürokrasiye mi takıldı mahkeme evrakları? Bir araştırmak lazım. Öyle gözüküyor ki; durum bizim sandığımızdan da vahim.
Hacıbektaş'ta Abdullah Gül'ün sevgiyle karşılandığını ve Aleviler tarafından bağra basıldığını iddia eden Zaman gazetesinin hayal gücüne, Alevionline'ın akıl sır erdiremeyeceğini artık kabul ediyoruz. Bu konu bizi bile aşar...

Alevionline
27.08.2008 05:42:43

Hiç yorum yok: