28 Ağustos 2008

Karadeniz "Savaş Gemisi" Kaynıyor


Karadeniz kaynıyor
Rusya gözünü kararttı: ABD'ye askeri yanıt veririz
Rusya’nın Gürcistan’daki ayrılıkçı bölgeleri tanıması Karadeniz’de tansiyonu yükseltti.
Dokuz gemiye ek olarak sekiz NATO gemisinin daha Karadeniz’e gideceği iddia edildi.
Rusya, bölgedeki NATO gemilerini yakın takibe aldı. Üç Rus gemisi Gürcistan sınırındaki Abhazya’nın başkenti Sukhumi’ye demirledi

SORUMLU TÜRKİYE OLUR
Karadeniz’e giren NATO savaş gemilerini yakından izleyen Moskova, Boğazlardan geçiş izni verildiği için Türkiye’ye fatura kesti.
Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Nogovitsin, "Karadeniz savaş gemisi kaynıyor. Montrö Antlaşması’na göre azami süre olan 21 günün dolmasını bekliyoruz. NATO gemileri Karadeniz’den çıkmazsa, bunun sorumlusu Türkiye olur" dedi.
NATO ülkelerine ait savaş gemilerinin birbiri ardına Karadeniz’e girişini ilk defa "Güvenliğine ciddi tehdit" olarak tanımlayan Rusya, 1936 Montrö Antlaşması’nın ihlal edilmemesi konusunda Türkiye’yi uyardı.
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir dizi NATO ülkesi savaş gemisinin bölgedeki faaliyetlerini değerlendiren Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Anatoliy Nogovitsin şöyle konuştu: "Karadeniz savaş gemisi kaynıyor. 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Karadeniz’e kıyısı bulunmayan yabancı bir ülke, Karadeniz’e toplam 45 bin tonu geçmeyecek askeri gemi sokabilir. Bu gemilerin burada bulunma süreleri 21 günü geçmemeli. NATO savaş gemilerinin amacından haklı olarak şüphelenen Rusya, Karadeniz Donanması üzerinden yabancı deniz araçlarını askeri kurallara göre takibe başlamıştır." Nogovitsin, üç haftalık sürenin dolmasını beklediklerini belirterek, "21 günün sonunda NATO savaş gemileri burada kalmaya devam ederse, ilk sorumlunun Türkiye olacağını hatırlatmak isterim" diye konuştu.
RUSYA’NIN dünyaya meydan okuyarak, Gürcistan sınırları içerisindeki Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımasının ardından ortaya çıkan gerilim katlanarak devam ediyor. Beyaz Saray açıklamasında “ Rusya’nın bölgeleri tanıması büyük hata. Karar çok dar görüşlü” dedi. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin önceki günkü basın toplantısında NATO gemilerinin Gürcistan’a sadece insani yardım yaptığına dair kuşkularının olduğunu ve Karadeniz’deki NATO savaş gemilerinin kendilerini endişelendirdiğini söyledi. NATO’ya ait 9 geminin Karadeniz’de olduğunu ve yakın bir zamanda 8 geminin daha geleceğini ifade eden Nogovitsin, gemileri takibe aldıklarını ve Montrö Antlaşması’na göre bölgede Karadeniz’e kıyıdaş olmayan ülkelerin gemilerinin tonajının 45 bin tonu aşamayacağını hatırlattı. Rus amiral gemisi Abhazya’da 21 Ağustos-10 Eylül arası yapılacak NATO tatbikatı için Romanya’nın Köstence Limanı ve Bulgaristan’ın Varna Limanı’nda birer İspanyol, Alman ve Polonya ile 4 Türk savaş gemisi bulunuyor. İki ABD gemisi de insani yardım için Gürcistan’da demirli. Üç gün önce Boğazlar’ı geçerek Karadeniz’e açılan ve Gürcistan’a yardım malzemesi götürdüğü belirtilen Amerikan Dallas sahil güvenlik gemisi, önceden belirlendiği gibi Poti limanına değil, Batum’a demirledi. Pentagon’un emriyle gerçekleşen bu rota değişikliğinin nedeni Rus birliklerinden sadece 80 kilometre uzaklıkta bulunan limanın mayınlı olma ihtimali. Rusya, artan tansiyon nedeniyle Karadeniz Donanması’nın amiral gemisi Moskova ile iki savaş gemisini Abhazya’nın başkenti Sohum’a demirledi.
NATO: Kararını acilen geri çekRusya’nın ayrılıkçı bölgeleri resmen tanımasına dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. NATO Konseyi, Rusya’nın Gürcistan’dan tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasını kınayan bir açıklama yaptı. İttifak üyesi 26 ülkenin daimi temsilcilerinden oluşan Konsey, Rusya’ya kararından vazgeçme çağrısında bulundu. NATO Konseyi, Rusya’nın son haftalardaki tavırlarının Kafkaslar’da barış ve istikrarın korunmasına yönelik söz ve yükümlülüklerine gölge düşürdüğü mesajını verirken ittifakın, Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne ve hükümranlığına tam destek verdiğini bildirdi. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Rusya’nın tek yanlı olarak ve şiddete başvurarak Avrupa’nın sınırlarını değiştirdiğini söyledi. Rusya’yı ülke bütünlüğünü bölmekle suçlayarak Moskova’daki 14 diplomatını geri çekti. Moldova ve Kırım sırada olabilirİngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Rusya’nın “saldırganlığına” karşı koalisyon oluşturmak için görüşmelerde bulunmak üzere Ukrayna’ya gitti. Milliband, “Yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz” diye konuştu. Rusya’ya belki de en ilginç karşılık Batı yanlısı Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’dan geldi. Yuşçenko, Rusya’nın Kırım’da Ukrayna’dan kiraladığı askeri üssün kirasını artırabileceklerini söyledi. Her yıl ülkeye 98 milyon dolar veren Rusya da bunun antlaşmalara uygun olmadığını söyledi.
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Koucher de “Kırım, Ukrayna ve Moldova’da Rusya’nın hedefi olabilir”dedi.
Medvedev: Silah kullanabiliriz Karadeniz’de sıcak saatler yaşanırken, Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev, ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne kurmaya hazırlandığı füze kalkanı projesi için sert konuştu. Medvedev, Rus Ria Novotsi ajansına “ABD’nin Avrupa’nın ortasında Rus sınırına yakın yerde füzesavar sistemi kurmasına karşı gerekli askeri yanıtı verebiliriz” dedi. Medvedev, İngiliz Financial Times gazetesindeki makalesinde “Rusya’nın uyarılarını göz ardı ederek Kosova’nın Sırbistan’dan yasa dışı bağımsızlık ilanını alelacele tanıdılar. Uluslararası ilişkilerde birine başka, diğerine başka kural uygulayamayız. Çatışmanın sorumlusu Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’dir. Sadece bir deli böylesi bir kumara girişebilirdi. Güney Osetya’da sivillleri uykusunda öldürürken acaba Rusya’nın böyle bir durum karşısında boş boş seyredeceğini mi düşündü” diye yazdı.
İLGİLİ HABERLER
“Kosova sonrası içtihat oluştu” KKTC Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Hasan Erçakıca, “Hiçbir halkın kendisine saldıranlarla bir arada yaşamaya zorlanamayacağı” gerekçesiyle Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyan Rusya’nın, Kıbrıs konusundaki tezlerini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovski, Güney Osetya ile Abhazya’yı destekleyen Rusya’nın neden KKTC’yi de tanımadığının sorulması üzerine, KKTC’yi sadece kendilerinin değil bütün dünyanın tanımadığını ve bunun BM’de de böyle kabul gördüğünü savundu. Ivanovski, “Kosova’nın bağımsızlığı konusunda bizi dinlemediler. İçtihat oluştu” dedi. Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Rusya’nın tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya ile Abhazya’yı tanımasının, KKTC’nin tanınma çabalarından “farklı” olduğunu, Güney Osetya ve Abhazya ile KKTC arasında bir paralellik bulunmadığını savundu. Kafkaslar’da karışıklık yaratabilir
Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıması sonrası uzmanlar, Kafkasya’da benzer bağımsızlık hareketlerinin tetiklenebileceği uyarısında bulundu. Uzmanlara göre, Rusya’nın kararı Çeçenistan ve Kuzey Kafkaslar üzerinde domino etkisi yaratabilir. İnguşetya ve Dağıstan’da da ayrılıkçı hareketler canlanabilir.
Vatan

Hiç yorum yok: