11 Ekim 2008

Kriz Bahanesiyle Sendikasızlaştırma

Kriz bahanesiyle sendikasızlaştırma

Yeni fabrika kuran, siparişleri garanti olan patrolar sendikalaşmayı kırmak için kriz bahanesine sarılıyor
Kriz tartışmalarıyla birlikte kârlarını garantiye almak isteyen patronlar, ilk önce ücretsiz izinleri gündeme getirdiler, ardından da esnek çalışma uygulamalarını...
Şimdi ise aynı bahaneyle sendikalaşma çalışmalarını kırmaya çalışıyorlar. İşçiler ise işten atmalara ve baskılara karşı direniyor.

Eskişehir’de Zeytinoğlu Holding’e bağlı Entil ve Hapalki döküm fabrikalarında Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçiler kendilerini kapı önünde buldu. Gerekçe kriz olarak açıklandı. Ancak işten atmaların zamanlaması oldukça dikkat çekici. Çünkü işten atmalar işçilerin sendikaya üye olduğu 30 Eylül 2008 ile Çalışma Bakanlığı’na yetki için başvurulan 6 Ekim 2008 tarihlerini takip eden günlerde yaşandı. Şu an Entil’den 27, Halpaki’den ise 63 işçi işten atılmış durumda. Sendika Genel yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, patronun gerekçesinin tamamen gerçek dışı olduğunu belirtti. Bunun kanıtı olarak ise Halpaki’yi gösterdi.
Halpaki yeni faaliyete geçmek üzere olan bir fabrika ve işten atmalar da henüz işçi alımları devam ederken gerçekleşti. Sendika bu nedenle patronun, işçilerin anayasal haklarını engellediği için Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesi gereğince hapis cezasıyla yargılanması gerektiğini bildirdi.

Mücadele sürüyor
Entil ve Halpaki işçileri ise mücadelelerini sürdürüyor. İşten atmalar üzerine 3 gündür direnişte olan işçileri, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalardaki işçiler ziyaret etti. Halen fabrikada çalışan sendikalı işçiler de dışarı çıkarak öğlen yemeklerini arkadaşlarıyla paylaştılar.
Ziyarette konuşan Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak, “İşçilerin sendikamıza üye olmalarıyla birlikte birden ekonomik bir daralma meydana geldiğinin iddia edilmesi, insanlarla alay etmekten başka bir anlam ifade etmemektedir” dedi. Mücadelenin başarıya ulaşması için gerekeni yapacaklarını bildiren Kavak, dayanışma çağrısında bulundu. Eylem sırasında fabrika patronu ve müdürlerinin kapıya gelmesi ise işçilerin protestosuyla karşılandı.
Bu nasıl kriz?
Sendikalaşma nedeniyle işten atmaların yaşandığı bir diğer fabrika ise Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Contitech oldu. Yaklaşık 10 yıldır bölgede faaliyet gösteren ve yüzde 100 Alman sermayesi olan fabrikadaki işçiler, son yıllarda çalışma şartlarının iyice kötüleşmesi nedeniyle Petrol-İş Sendikası’nda örgütlendiler. Bunu duyan fabrika yöneticileri ilk olarak işçileri toplayıp sendikalaşmadan vazgeçmeleri yönünde konuşma yaptı. İstediği sonucu alamayan fabrika yönetimi bu kez gözdağı amacıyla sendika üyesi 17 işçiyi kapı önüne koydu.
İşten atmaya gerekçe yine aynıydı: Kriz!
Oysa Bursa’daki BPW, SAF, DAF, Volvo, Mercedes ve Renault gibi dev firmalara üretim yapan fabrikanın adı, Bursa’nın 12. büyük işletmesi olarak sürekli ihracat rekorlarıyla anılıyor.


2013 yılına kadar sipariş var
Atılan işçiler ise sendikalaşmadan vazgeçmediler. Fabrika önünde toplanan işçiler, hakları için mücadeleye devam edeceklerini duyurdular. Çıkarılan işçilerden Hasan Yaş, işten atmanın asıl nedeninin sendikalaşma olduğunu belirtti. 5 yıldır fabrikada çalışan Yaş, fabrikada kriz olmadığını söyledi.
İşçilerden Uğur Bulut’un anlattıkları ise çarpıcı: “Bir hafta öncesine kadar fabrikada yapılan toplantıda bizlere söylenen 2013 yılına kadar siparişlerin olduğu. Bu bizzat yöneticiler tarafından söylendi. Sendikaya üye olunca bu kez kriz var diye işten atıldık. Buna inanmıyoruz, çünkü biz atılmadan önce yeni işçi alınacağı söyleniyordu. Her ne hikmetse sendikaya üye olduktan sonra arkadaşlarım gibi ben de işten çıkarıldım.” Bulut, Bursalı olan Çalışma Bakanı Faruk Çelik’i de suç işleyen patrona karşı harekete geçmeye çağırdı.
Tuncer Turan da sendikalaşma sonrası yaşananları şöyle anlattı: “Sendikaya üye olduğumuz işyerinde duyulduktan sonra fabrika müdürü konuşma yaptı. Müdür, sendikalaşmaya kesinlikle izin vermeyeceğini, gerekirse fabrikayı kapatıp Almanya’ya taşıyacağını söyledi.” Turan, anayasal hakları engellendiği için suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.

EVRENSEL-(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)-11.10.2008

Hiç yorum yok: