10 Aralık 2008

Polis bir genci öldürdü, göstericiler Yunanistan'ı savaş alanına çevirdi

Polis bir genci öldürdü, göstericiler Yunanistan’ı savaş alanına çevirdi
09-12-08

GÜNAY FIRAT / YOL HABER


Atina’da 16 yaşındaki bir gencin polis tarafında öldürülmesi üzerine başlayan çatışmalar devam ediyor. Atina’nın merkezi yangın yerine dönerken, anarşit grupların protestoları ülkenin diğer kanetlerine de yayıldı. Hükümetin kontrolü sağlamak için alağanüstü hal ilan etmeyi tartıştığı belirtildi.





Binlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerinde, çok sayıda banka şubesi, dükkan ve kamu binasının yanı sıra bir çok araç kundaklandı.

Ortaokul ve lise öğrencileri dün dersleri boykot etti, polis karakolları önünde protesto gösterileri düzenledi. Bugün de cenaze töreni nedeniyle okullar tatil edildi. Dün akşam saatlerinde de sol partilerin gençlik kolları, Atina merkezindeki parlamento binası önünde protestogösterisi düzenledi.

Yunanlı Anarşistler, Atina, Selanik, Yanya, Patra ile Girit adası başta olmak üzere birçok kentte yaptığı gösterilerde, yer yer polisle çatıştı. Yunanistan’ın pek çok kentinde başlayan protesto gösterilerinde yüzlerce işyeri, onlarca banka şubesi, kamu binası ve araçta ciddi maddi hasar meydana geldi.

Sadece Atina’da, 24 banka şubesi, 35 işyeri, 22 araç, 12 ev, 7 otobüs durağı, 63 çöp konteyneri, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’nin yerel yönetim bürosu kundaklandı.

Bu arada, 16 yaşındaki gencin öldürülmesi olayına karışan 2 polis memuru, soruşturma bitene kadar görevden alındı.

Yaşamını yitiren gencin ailesine baş sağlığı mesajı gönderen Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, "Tüm Yunanlılar gibi kendisinin de çok büyük üzüntü duyduğunu, sorumluların bulunacağını ve böyle bir olayın tekrar etmemesi için gereken tüm önlemlerin alınacağını" kaydetti.

Yunanistan İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopulos ile Bakan Yardımcısı istifalarını Başbakan Karamanlis’e sundukları, ancak istifalarının kabul edilmediği açıklanmıştı. Protesto gösterileri haklı bulduğunu belirten Pavlopulos, ancak bu gösterilerin masum insanlara zarar vermesine izin vermeyeceklerini vurgulamıştı.

Öte yandan, 16 yaşındaki gencin öldürülmesi Almanya’da da protesto edildi. Almanya’nın başkenti Berlin'de bir grup gösterici, Yunanistan Konsolosluğu’nu işgal etti. Berlin'de bulunan Yunanistan Büyükelçiliği sözcüsü, Yunan konsolosluğunun, yaklaşık 15 kişi tarafından işgal altında tutulduğunu açıkladı.

Yunanis’tan’da bir gencin polis tarafından öldürülmesi üzerine toplum haklı olarak tepki gösteriyor. Protesto gösterilerinin yanı sıra, İçişleri Bakanı ve Yardımcısı hemen istifalarını sundular. İçişleri Bakanı, protesto gösterilerinin haklı olduğunu da belirtiyor.

Türkiye’de ise, durum bunun tam tersi. Baran Tursun, Çağdaş Gemik, Festus Okey gibi bir çok genç, polis kurşunuyla öldürüldü. Fakat toplumda hatırı sayılır herhangi bir tepki gelmedi. Tam tersine, hukuk mücadelesi veren aileler yalnız kaldıkları gibi, haklarında dava açıldı. Yetkililer ise, yine bildik vurdumduymaz tavrı takındılar. Bazıları neredeyse, ‘polis haklıydı‘ demeye getirdi. İstifa etmek ise, İşçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ya da diğer bazı yetkililerin akılının ucundan bile geçmedi. Yunanistan’da devam eden protesto gösterileri ve yetkililerin yaptıkları açıklamalar, Türkiye ile Yunansitan arasındaki farkı da gözler önüne seriyor.


Yol Haber-09.12.2008

Hiç yorum yok: