15 Ocak 2009

Achilles'i Aleviler mi Öldürdü? Şaşıracaksınız!

Achilles'i Aleviler mi Öldürdü?
Şaşıracaksınız!

Achilles'i Aleviler mi Öldürdü? Şaşıracaksınız!
Bizim Gazete tarihsel bir kuşkuyu tartışmaya açıyor. Şaşıracaksınız...


14 Ocak 2009 06:03

POLEMİK

Achilles veya Yunan mitolojisindeki ismiyle Akhilleus'u sanırız Truva filminden dolayı herkes tanımakta. Yine de tanımayanlara hatırlatalım. Achilles, Truva filminin başrol oyuncusu ve Brad Pitt tarafından canlandırılan karakter. Achilles'in ismine ve hayat hikayesine ilk olarak Helen şairi Homeros'un şiirlerinde rastlanıyor. Efsaneye göre yarı tanrı olan Achilles, Truva Savaşı'na katılıyor ve bu savaşta Truva Prensi Hektor'u öldürünce, kardeşi Paris tarafından topuğundan vurularak öldürülüyor. Avrupa mitolojisini derinden etkilemiş olan bu şahsiyet, gücü ve savaşçılığıyla tanınıyor. Hatta yine rivayete göre Büyük İskender'in de Achilles'in soyundan geldiği iddia ediliyor. Ancak biz onu daha çok Truva filmindeki "psikopat" tavırlarından tanıyoruz. Eminiz; milyonlarca sinemasever Achilles'in Hektor'u öldürdüğü sahnede; Achilles'i Yunan kültüründe yer almayan küfürlerle anmıştır.

İşte bu psikopatın Alevi tarihiyle ilgisi olabilir. Neden mi? Merakınızın anahtarı bu yazıda.

Anadolu'nun Hitit ve Öncesi Dönemine Uzanalım
Bu tartışmanın kaynağı için Anadolu'nun çok eski tarihine bakmak gerekiyor. Bugünlerde sıkça tartışılan Erdoğan Çınar'ın teorilerine uzanmak... Erdoğan Çınar; son yıllarda ortaya attığı teori ile oldukça tartışma yaratmıştı. Çınar; Anadolu'da İslamiyet'ten ve hatta tüm semavi dinlerden önce yaşayan Aleviler olduğunu iddia ediyordu. Luvi ve Paulikan ismi verilen toplulukları da buna örnek olarak gösteriyordu. Çınar'ın bir çok kitabına konu olan bu iddiası; büyük tartışma yarattı. Bazı çevreler bu iddiaları "saçma" ve "masalsı" bulurken, bazı çevreler "araştırmaya değer" olarak niteledi. Çınar'ın iddialarının doğruluğunu veya yanlışlığını tartışmak elbette Bizim Gazete'nin işi değil. Bu tarihçilerin ve din bilimcilerin işi. Lakin uzun yıllardır tartışılan bu konu etrafından Bizim Gazete'nin dikkatini çeken noktayı paylaşmamız gerekiyor.

Luviler Kimdir?
Erdoğan Çınar'ın kitaplarında; isim benzerliğinden, dinsel inançlara, ibadetlerden, müzik kültürüne kadar bir çok noktada Alevilerle bağ kurduğu Luvi halkı; Anadolu'da Hititler öncesinde ve devamında yaşayan halklardan bir tanesi. Her ne kadar tarih derslerinde ve tarihsel araştırmalarda yeterli ilgiyi görmese de; 20. yüzyılda yapılan arkeolojik kazılar; Anadolu'da Yunan göçünden bile önce Luvi isimli yerli bir halkın yaşadığını ortaya çıkarmıştır. Luviler'in izine ise ilk olarak Hitit kaynaklarında rastlanmıştır. Luvi dilinde yazılmış bir Hitit hiyeroglifi halen Ankara'daki Anadolu Uygarlıkları Müzesi'nde sergilenmeye devam ediyor. (Kaynak:Kayıp Yazılar ve Diller, Johannes Friedrich) Yine çeşitli araştırmalar; Yunanlıların dini inanışlarının Luvilerden etkilendiğini ortaya koyuyor. Hürriyet yazarı Mehmet Yaşin'in 31 Ocak 2004 tarihli yazısında Anadolu'nun güneyindeki Sagalossos kentinden söz edilir. Yazıda Luvi inancına mensup şehir halkının Büyük İskender'in MÖ IV. yüzyılda şehri ele geçirmesine kadar kendi inanışını sürdürmüştür. İskender'in istilasından sonra dinler arasında bir etkileşimden söz edilmektedir. Yunanlıların en büyük tanrısı Zeus ile Luvi dinindeki Tarkhunt'un benzerliği göze çarpar.

Ağlasun'daki Büyük Sır
Tarihçilerin bir Luvi şehri olduğunu kabul ettikleri Sagalossos bugün Burdur'un Ağlasun ilçesi sınırları içerisinde kalmaktadır. Hatta ilçe ismini bu antik kentten alıyor. Sagalossos 8 bin yıl öncesine dayanan tarihi ile dünyanın en eski antik kentlerinden birisi olma özelliğini elinde bulunduruyor.

Bizim Gazete'nin dikkatini çeken bir iddiaya değinmek istiyoruz, tam bu noktada. Gerek Wikipedia'daki Luviler maddesinde, gerekse Alevi forumlarında Sagalossos'daki kazıdaki bir olaydan söz edilmekte. İddiaya göre kazı sırasında çok önemli bir keşif yapılarak MÖ 3500 yılına ait cesetler bulunuyor. Bu önemli keşfin de etkisiyle, kazı çalışmasına katılan Ağlasunlu işçilerin "İşte bunlar bizim atamız" şeklindeki şakasını, kazıyı yürüten Belçikalı Prof. Dr. Marc Waelkens ciddiye alıyor. Çıkan kemiklerden ve Ağlasunlu işçilerden aldığı DNA'ları Belçika'ya analiz için gönderdiğinde geri dönen sonuç şaşırtıcı oluyor. Cesetlerin ve işçilerin DNA'larında bir miktar benzerlik saptanıyor ve bu işçilerin, bu cesetlerle akrabalığı olabileceği ortaya çıkıyor. Tabi bu iddiayı doğrulamak da gerek. Bizim Gazete, kazı ekibinden herhangi birine ulaşıp iddiayı doğrulamaya çalışmadı. Zaten bu yazı da bir tür beyin jimnastiği olacağı için çok da gerek yok. Adı üzerinde bir "polemik" yazısı. Ancak iddia konusunda araştırma yapmak isterseniz Google'a Ağlasun, Luvi ve DNA kelimelerini yazarak başlayabilirsiniz.

Ağlasun'daki Aleviler
Biz, ulaştığımız bu verilerden sonra Ağlasun'da Alevi yaşayıp yaşamadığını araştırmayı uygun gördük. Ve araştırmamız sırasında 4 Ekim 1575 tarihinde Osmanlı Padişahı Sultan III. Murad'dan, Isparta Beyi'ne giden bir ferman karşımıza çıktı. Fermanın içeriğiyle ilgili şu bilgi verilmiş: "Ağlasun'da Karagöz denen Yörük taifesinden İstanbul'a yollanacak zahireler için deve istemeye giden görevliler Yörükler tarafından feci şekilde dövülüp sakatlandıkları bu kavga çıkaran kişilerin kimler olduğu bildirilmesi istenmektedir." (Kaynak: Osmanlı Belgelerinde Aleviler, Kizildelisultan.com)

Truva İle Bunların İlgisi Ne?
Yazının bu bölümüne kadar, bir polemik yazısına uygun olarak, kafa karıştırıcı ve şüphe uyandırıcı bilgiler paylaştık. Yukarıdaki verilerin doğruluğu yanlışlığı konusunda Bizim Gazete ekibinden net bilgiler verecek arkadaşımız bulunmuyor. Zaten bizim işimiz de değil. Biz sadece iddia ve bilgileri aktarmakla yetindik. Luviler ile, Ağlasunlular arasındaki akrabalığın derecesi nedir; bu akrabalık Luviler ile Alevilerin ilgisi konusunda ne kadar büyük bir delildir, şimdilik bilmiyoruz. Ancak beyin fırtınasını sürdürüyoruz.

Uzatmadan konuyu Truvalılar ile Luvilerin ilgisine getirmek istiyoruz. Bu ilginin sırrı Truva'da yapılan kazılarda ortaya çıkan bir hiyeroglifik mühre dayanıyor. Yanda resmini gördüğünüz bu mührün önemi ise Luvi dilinde olması. Bilim adamları buradan hareketle Truva (Troy) kentinde Luvi dilinin konuşulduğuna inanıyor. Bazı bilim adamları ise Etkürikslerin bir Luvi kolu olduğunu düşünmekte.

Luviler Alevi, Truvalılar Luvi İse...
Yukarıda kesinliği kanıtlanmamış iddialardan ortaya çıkıp bir bir varsayım üretelim. "Luviler Alevi, Truvalılar Luvi ise" dediğimiz anda, polemiğin başlığına ulaşmış oluyoruz. Truvalıların Luvi, Luvilerin de Alevi olması iddiaları doğruysa eğer; Achilles tarafından öldürülen Truva Prensi Hektor'un da Alevi olduğu sonucu ortaya çıkabilir. Eski Yunan destanlarında ve tarihsel kaynaklarda Achilles'in Hektor'un intikamını almak isteyen Truvalılar tarafından öldüğü kabul edildiğine göre; Yunan savaşçısı ve yarı tanrı Achilles'i Alevilerin öldürmüş olabileceği sonucuna ulaşılmakta.

İşte Bizim Gazete okuyucusuna bir dokungaçlı götürgeç malzemesi. Düşünelim, tartışalım, tekrar düşünelim...

BİZİM GAZETE - ÖZEL HABER

(BG Editör: CG) 14.01.2009

Kaynak: Bizim Gazete-http://www.bizimgazete.org/

Hiç yorum yok: