31 Ocak 2009

Fransa ve Almanya’da grev

Fransa ve Almanya’da grev
30/01/2009

Kamu ve özel sektörde örgütlü sekiz sendikanın ortak çağrısıyla gerçekleşen genel greve milyonlarca işçi ve emekçinin katıldığı bildirildi.
Fransa’da son yılların en büyük genel grevi yapıldı. Kamu ve özel sektörde örgütlü sekiz sendikanın ortak çağrısıyla gerçekleşen genel greve milyonlarca işçi ve emekçinin katıldığı bildirildi. “İş güvenliği ve alım gücü için mücadele” başlığıyla yapılan grev çağrısında, “Perşembe, Sarkozy’nin kara günü olacak” denildi.
Ulaşım durma noktasına geldi
Genel grev nedeniyle ülke genelinde birçok tren seferleri yapılamadı. Sendikaların verdiği bilgiye göre tren seferlerinin yüzde 41’i tamamen iptal edilirken çalışan trenlerin yüzde 50’si ise gecikmeli gerçekleşti. Paris’in ikinci büyük havaalanı olan Orly’deki seferlerin üçte biri iptal edildi. Charles de Gaulle havaalanındaki uçuşların bir kısmı ise gecikmeli olarak yapılabildi.
Grevden okullar, bankalar, hastaneler, postaneler ve mahkemeler de etkilendi. Ortaokulların yüzde 40’ında, ilkokulların ise yüzde 35’inde eğitim verilmedi. Ülkenin elektrik dairelerinde ise greve katılım oranı yüzde 35 olarak bildirildi. Kamu televizyon ve radyolarında birçok kez program akışı durdu ve yayın yapılamadı.
Sarkozy ilk geri adımı attı
20 aydır Cumhurbaşkanı olan Nicolas Sarkozy, görevinin en zorlu döneminde bulunuyor. Ülke genelinde yapılan eylemlere genel greve çağrı yapan sekiz sendika konfederasyonunun yanı sıra sosyal hareket içinde yer alan bütün örgütler destek verdi.
Genel grevin yapılacağı gün Afrika kıtasına gideceğini söyleyen Sarkozy, bu planını rafa kaldırdı. Sarkozy’nin bu tutumu değişik yayın organlarında, “Başkan, Afrika gezisinden vazgeçerek kriz politikalarına karşı oluşan ortak cephe karşısında ilk geri adımını attı” yorumlarına neden oldu. Sarkozy salı günü yaptığı açıklamada, “bu ülkede kararları en fazla bağıranlar ve sokakta yürüyenler vermiyor” demişti. “İnsanlarımızın kaygılarını ciddiye alıyorum” diyen Sarkozy, sendikaları bu kaygılarla oynamakla suçlamıştı.
CGT Başkanı: Kriz yönetimi sermayeden yana
Hükümetin kriz politikalarının tek yanlı ve sermayeden yana olduğunu söyleyen CGT Başkanı Bernhard Thibault, “Finans sermayesine milyarlık kurtarma paketleri hazırlayan hükümet işçi ve emekçilerin durumuna bakarak çalışan kesim için ne yapacağını düşünmeli” dedi.
“İşçilerin ücretlerinin düşmesi engellenmediği, işten atmaların önüne geçilmediği sürece bu ülke krizden çıkamaz, sürekli kriz halinde kalır” diye konuşan Thibault, “Genel greve neden olan, başkanın ve hükümetinin politikalarıdır” dedi.
Ülkede giderek kötüleşen ekonomik durum karşısında hükümetin çözüm üretme konusunda yetersiz kaldığını söyleyen Thibault, “sermeyenin her istediğini yapmak krize karşı politika olamaz” diye konuştu.
Gazetemizin yayına hazırlandığı saatlerde ülkenin 200’den fazla bölgesinde mitingler başlamıştı. En büyük gösterilerin Paris ve Marsilya’da olması bekleniyordu.
Almanya’da uyarı grevleri
Alman Demiryolları Sendikası Transnet ve GDBA, başta Güney Almanya olmak üzere ülke genelinde uyarı grevleri başlattı. Maaşlarına zam ve çalışma saatlerinin daha iyi koşullara getirilmesini talep eden demiryolları çalışanları, talepleri yerine getirilmediği durumda grev kapsamını genişleteceklerini açıkladılar.
Geçen TİS dönemi, makinistleri “aç gözlülük yapmakla” suçlayan Transnet ve GDBA sendikaları da 2009 TİS görüşmelerine greve çıkarak başladılar. Uzak ve yakın seferleri kapsayan iş bırakma eylemi öncelikle Köln, Düsseldorf, Bremen, Hamburg, Berlin ve Münih gibi büyük kentleri etkiliyor. Transnet ve GDBA sendikaları maaşlarına zam ve çalışma sürelerinin iyileştirilmesini, özellikle hafta sonu çalışma koşullarının yeniden düzenlenmesini talep ediyorlar.
Geçtiğimiz yılın sonunda Frankfurt’ta yapılan konferansta Transnet ve GDBA üyesi işyeri temsilcileri, alman demiryollarında temsil ettikleri 130 bin emekçi için yüzde 10 ücret talebini karar altına almışlardı.
Transnet ve GDBA sendikaları, Demiryolları yönetiminin ücret teklifini iyileştirmemesi durumunda uyarı grevlerini sürdüreceklerini açıkladılar. (Köln-Paris/EVRENSEL)

Evrensel Gazetesi

Hiç yorum yok: