31 Ocak 2009

DEVLETİN BÜTÜN KULAKLARI ÇEKİLSİN

DEVLETİN BÜTÜN KULAKLARI ÇEKİLSİN
12:33 30 OCAK 2009

Anayasa Mahkemesi, MİT, polis ve jandarmaya telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimi tespit, dinleme ve kaydetme konusunda yetki veren kanunun, “Dinlemelerde faaliyetlerin denetiminin, başbakanın özel olarak yetkilendireceği kişi veya komisyon tarafından yapılmasını” öngören hükmünü iptal etti. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, polis, jandarma ve MİT"e telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimi tespit, dinleme ve kaydetme konusunda yetki veren 3 Temmuz 2005 tarihli 5397 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi"nde dava açmıştı.

YÜRÜRLÜĞÜ DURDURMA YOK

Anayasa Mahkemesi heyeti, dünkü gündem toplantısında, davayı esastan karara bağladı. Yüksek Mahkeme, kanun ile Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ve Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu"na eklenen, “Dinleme faaliyetlerinin denetiminin Başbakanın özel olarak yetkilendireceği kişi veya komisyon tarafından yapılmasını” öngören hükmü iptal etti. Yüksek Mahkeme, “Telekomünikasyon İletişim Başkanı"nın, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı"nın teklifi üzerine Başbakan tarafından atanacağına” ilişkin hükmü de Anayasa"ya aykırı buldu. Anayasa Mahkemesi iptali istenen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın “Bir başkan ile teknik, hukuk ve idari olmak üzere üç uzmandan oluşacağı” hükmüne ilişkin yeni bir yasal düzenleme yapıldığı için karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Yüksek Mahkeme"nin kararını oy birliğiyle aldığı öğrenildi. Yüksek Mahkeme, bu hükümlerin yürürlüklerinin durdurulması istemini ise “koşullar oluşmadığından” reddetti.

CHP DE DAVA AÇMIŞTI

Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde oluşturulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın “bir başkan ile teknik, hukuk ve idari olmak üzere üç uzmandan oluşacağı” ve “Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı"nın teklifi üzerine Başbakan tarafından atanacağına” ilişkin kurallarının da iptali talep edilmişti. CHP de aynı kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı. Mahkemenin bazı hükümlerini iptal ettiği kanun usulsuüz dinlemeler yapıldığı ve Başbakana verilen yetki ile siyasi müdahaye alanı açıldığı eleştirilerine yol açıyordu.

***

Manisa, kararı esastan görüşülecek

Anayasa Mahkemesi, Ceza Muhakemesi Kanunu"nun 135. maddesinde yer alan ve “hakim veya cumhuriyet savcısının kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla yaptığı iletişimin tespit, dinlenme, kayda alma ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine” izin veren hükmün iptal istemini esastan görüşmeye karar verdi. Manisa 4. Asliye Ceza Mahkemesi, kanunun 135. maddesinin 5353 sayılı yasanın 17. maddesiyle değiştirilen 1 ve 3. fıkralarının iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi"ne başvurmuştu. Yüksek Mahkeme, iptal istemine ilişkin ilk incelemesini tamamladı. Heyet, dosyada bir eksiklik bulmayarak iptal istemini esastan incelemeye karar verdi.

İptali istenen 1. fıkra, “Hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespit, dinleme, kayda alma ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine” olanak sağlıyor.

Bu fıkraya göre, Cumhuriyet savcısı kararını derhal hakimin onayına sunmakla ve hakim de kararını en geç 24 saat içinde vermekle hükümlü kılınıyor. Sürenin dolması veya hakim tarafından aksine karar verilmesi halinde tedbir Cumhuriyet savcısı tarafından derhal kaldırılıyor.

İptali istenen 3. fıkra ise şöyle: “Birinci fıkra hükmüne göre verilen kararda, yüklenen suçun türü, hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, telefon numarası veya iletişim bağlantısını tespite imkan veren kodu, tedbirin türü, kapsamı ve süresi belirtilir. Tedbir kararı en çok üç ay için verilebilir; bu süre, bir defa daha uzatılabilir. Ancak örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili olarak gerekli görülmesi halinde, hakim bir aydan fazla olmamak üzere sürenin müteaddit defalar uzatılmasına karar verebilir.” Yüksek Mahkeme, iptal istemini daha sonra belirleyeceği bir tarihte esastan inceleyecek.

***

İptal kararı CHP’yi sevindirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Anayasa Mahkemesinin, telefonların dinlenmesine yönelik verdiği kararı değerlendirirken, ""Doğru yolda atılmış, çok önemli bir adım. Özel hayatın gizliliği gibi temel bir ilkeyi, açıklıkla, fütursuzca ihlal edenler, sonunda yargı duvarına çarpmışlardır"" dedi.

Her zaman, Ankara"da hakimlerin olduğunu söylediklerini belirten Öymen, ""Ankara"da hakimler olduğunu kimse unutmasın. Türkiye"de yargıyı hiç kimse istismar etmeye, siyasallaştırmaya kalkışmasın"" dedi. Özel hayatın gizliliği gibi temel bir ilkeyi ihlal edenlerin yargı duvarına çarptığını belirten Öymen, şunları kaydetti: ""Yargı, adalet mutlaka son sözü söyler. Ne yazık ki bu arada bazı insanlar özgürlüklerinden mahrum olur, sıkıntı çekebilirler. Anayasa Mahkemesinin bu kararını saygıyla karşılıyoruz, doğru yolda atılmış, çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Umuyoruz ki hükümet, bu karardan gerekli dersi çıkaracaktır; Türkiye"nin demokrasi dışı yöntemlerle idare edilemeyeceğini anlayacaktır. Biz onlara her zaman, telefonlarımızı dinleyeceğinize, sözümüzü dinleyin dedik. Umarım ki bundan sonra telefon yerine, sözümüzü dinlemeyi tercih ederler.""

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: