31 Ocak 2009

İşkur önünde işsizlik kuyruğu

İşkur önünde işsizlik kuyruğu

Bayram Akgül / Dilek Türtat


30/01/2009


Beş veya onarlı gruplar halinde Ege Çelik, Cebitaş, Özkanlar ve Çiğli Organize sanayisinde bulunan değişik fabrikalardan yaklaşık 500 işçi, Çiğli İşkur’un önünde işsizlik başvurusu sonuçlarını öğrenmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

Beş veya onarlı gruplar halinde Ege Çelik, Cebitaş, Özkanlar ve Çiğli Organize sanayisinde bulunan değişik fabrikalardan yaklaşık 500 işçi, Çiğli İşkur’un önünde işsizlik başvurusu sonuçlarını öğrenmek için uzun kuyruklar oluşturdu.
Sabahın erken saatlerinden itibaren İşkur önünde toplanan işçiler, işsizliğe alışmanın zor olduğunu söylerken hemen hepsi böyle bir kalabalıkla karşılacağını düşünmediğini ifade etti.
İşten çıkarılan bir grup Ege Çelik işçisinden Erdal Kuran, kriz bahanesiyle çıkarıldıklarını, çıkarılanların sayısının 300-400’ü bulduğunu söyleyerek “Başbakan hamdolsun kriz yok diyor. Gelsin buradaki insanların halini görsün de öyle konuşsun” diyor.
Çiğli Organize Sanayisinde bulunan Nur Çelik’te çalışırken işten çıkarıldığını söyleyen Tonguç Özdemir kendisinin de diğer işçiler gibi kriz bahanesiyle haksız yere işten çıkarıldığını söyleyerek, “Ne zamana kadar böyle sessizce bekleyeceğiz? Bence artık son sözü emekçiler söylemeli. AKP Hükümetinin bizim için yapacak hiç bir şeyi yok, onlardan da çözüm için bir şey beklemiyorum” diyerek sıkıntısını dile getiriyor.
İşverenler avantajlı durumda
İşten çıkarılan bir başka demir çelik işçisi ise CEBİTAŞ işçisi Ali Filikçi. Ali Filikçi Cebitaş’tan 170 kişi çıkarıldığını, 700 kişilik fabrikada işçilerin büyük bir kısmının da yarı ücretle izine çıkarıldığını söyleyerek, “Krizi bahane ettiler bizim orada da. Martta üretime tekrar başlanabileceğini söyleyerek bir kısmımızı işten çıkardı, bir kısmımızı da ücretinin yarısını vererek izne çıkardı. Evi kira olmayanlar, maddi durumu biraz iyi olanlar ücretinin yarısını alıp izne çıkmayı kabul etti. İşverenlerin işine geldi. Şimdiki durumda işverenler daha avantajlı. Devlet onlara destek veriyor. Biz asgari ücretle çalışıyoruz. Devletin işçileri de düşünmesi gerekir. Asgari ücretten vergileri kaldırsa, kesinti yapmasa, asgari ücreti yükseltse iyi olur” dedi.
Çiğli Organize’de bulunan Ajan Çelik’te altı yıldır çalıştığını söyleyen Serkan Vatan, “Bizim işyerinde toplu çıkış oldu. 500 kişinin çalıştığı yerde birden bire 40 kişi kaldı. Gerisi çıkarıldı. Bu sorun nasıl çözülür baştakiler düşünmeli” diyor. 3 aydır işsiz olduğunu söyleyen Serkan Vatan, maddi sıkıntıların getirdiği manevi sıkıntıların daha büyük olduğunu söyleyerek “Bekar olsak belki bu kadar büyük sorun olmazdı. Çoluk çocuk var, kış ayındayız. Çalışmaya alışmış insanlarız biz. Evde durdukça evin duvarları üstüme üstüme geliyor, sıkıntı dayanılacak gibi değil. Kömür yardımlarını Alsancak’ta dağıtıyorlar. Onların yardıma ihtiyacı yok ki. Oradakilerin durumu iyi. Biz cebimizdeki son parayla 3 torba kömür aldık, sonra ne olacak bilmiyoruz. Allah var, ona güveniyoruz” diyor.
İşten atmalara karşı mücadele başlatan Çiğli Organize işçileri ise İşkur önüne gelerek burada toplanan işçilere yaptıkları çalışmaları anlatıp, Pazar günü Teksif Sendikasında yapacakları toplantıya çağrı yaptılar. (İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok: