12 Mart 2009

12 Mart ve Gaziyi Yaratan Sistem Değişmeli

12 Mart ve Gaziyi Yaratan Sistem Değişmeli

Anti demokratik uygulamalara, katliam ve tahammülsüzlüklere sivil demokrasinin bulunmamasına bağlayan İHD, 12 Mart Muhtırası ve Gazi olaylarının yıldönümünde, Değişim için, talep etmek gerekiyor dedi.

BİA Haber Merkezi - İstanbul

12 Mart Darbesi ve Gazi Olayları'nın yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapan İnsan hakları Derneği (İHD), "Gazi'de yaşamını yitiren genç insanlar geri dönmeyecek ama o günü yaratan, Susurluk'ta somutlaşan güç hala açığa çıkarılamadı" dedi.

"12 Mart Askeri Muhtırasını ve Gazi Katliamını Yaratan Sistem Değişmelidir" diyerek çağrı yapan İHD, 12 Mart'ı yaratan anti demokratik yapılanmanın hala varlığını devam ettirdiğini savundu.

"Gazi'de karşılarına devlet çıktı"

Sivil bir demokrasiye ihtiyaç olduğuna dikkat çeken İHD'nin mesajı şöyle :

* Katliamlar aydınlanmadıkça, darbe tehdidi ortadan kalkmadıkça demokrasi ve özgürlüklerden söz edilemez

* Sistemin tarihinde 12 Mart günü, bir "Askeri Muhtıra"nın yanı sıra, 23 insanın devlet kurşunu ile yaşamını yitirdiği Gazi Mahallesi katliamı olarak hatırlanıyor.

* Bundan tam 9 yıl önce bir muhtıranın yarattığı etkiden de vahim bir sonuç yaşandı. Gazi Mahallesinde ve sonrasında Ümraniye'de gizli bir el tetiğe bastı ve bunu protesto edenler karşılarında devleti buldu.

* Devlet, silahlı saldırıyı kınayanlara ateş açtı. Günlerce süren devlet baskını ve saldırılarının bilançosu 23 insanımızın yaşamını yitirmesi oldu.

* 23 can, 250'yi aşkın yaralı ve binlerce gözaltı, işkence ve cinayetler kameraların, objektiflerin önünde gerçekleştirildi. Gazeteciler dayak yedi, fotoğraf makinelerine, filmlerine elkondu.

"Sivil demokrasi yok"

* Yıllar süren davada gerçek failler sürekli yargıdan kaçırıldı. Sonuç olarak 23 insanın yaşamını yitirdiği olaylarda faillerin tümü aklandı. Yargı eliyle...

* Anti demokratik uygulamaların, katliamların, tahammülsüzlüklerin en büyük nedeni sivil bir demokrasiye sahip olmayışımızdır.

* 12 Mart ve 12 eylül sonrasındaki toplumsal gelişmelere bakıldığında bu açıkça görülecektir.

* Bu gerçekleşmediği sürece katliamlar sona ermeyecek. Değişim için, talep etmek gerekiyor. (EÖ/BB)

12 Mart 2004, Cuma günü açıklama böyle idi. Ne değişti?
*******************
Bianet.org

Hiç yorum yok: