15 Mart 2009

DEVRİM Stadyumu’na EVRİM yazıldı

DEVRİM Stadyumu’na EVRİM yazıldı
14/03/2009

Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği’nin çağrısıyla ODTÜ DEVRİM Stadyumu’nda buluşan öğrenciler ve akademisyenler, stadyumdaki DEVRİM yazısının D’sini kapatıp EVRİM yazarak tepkilerini gösterdi, sorumluların istifasını istediler.
Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği’nin çağrısıyla ODTÜ DEVRİM Stadyumu’nda buluşan öğrenciler ve akademisyenler, stadyumdaki DEVRİM yazısının D’sini kapatıp EVRİM yazarak tepkilerini gösterdi, sorumluların istifasını istediler.
Sağanak yağmura rağmen stadyumda tepkilerini gösteren akademisyenler adına konuşan Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Melih Ersoy, “Bilim ve bilimsel araştırmaları yaygınlaştırmak ve benimsetmekle sorumlu bir kurum için son derece kaygı verici ve kabul edilemez bir tutum” dedi.
Ersoy, herhangi bir bilim dalındaki son gelişmeleri öğrenmek gibi evrimdeki gelişmeleri öğrenmenin de vazgeçilmez bir insan hakkı ve demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı. Ersoy, “Türlerin Kökeni” adlı başyapıtın yayınlanmasından 150 yıl sonra, “tıptan tarıma, bilişimden iktisada kadar pek çok alanda ve günlük yaşamda uygulaması olan Darwin’in Evrim Kuramı’na karşı takınılan bu tavrın, Türkiye’de bilim dünyasına karşı sindirme politikası izleyen iktidarın, ülkeyi sürüklemeye çalıştığı noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu” söyledi. Ersoy, “Bu olay, tamamen dogmatik ve bilim karşıtı bir dünya görüşünün TÜBİTAK yönetimine egemen olmaya başladığını kanıtlamıştır” dedi.
Bilimsel kuramların halka duyurulmasına bile tahammül gösteremeyen bu zihniyeti şiddetle kınadıklarını belirten Ersoy, bu müdahalenin sorumluları olan Ömer Cebeci ve Nükhet Yetiş’in istifalarını istedi.

‘ORTAÇAĞ YARATMAK İSTİYORLAR’
ODTÜ’de faaliyet gösteren 26 öğrenci topluluğu adına Sosyalist Düşünce Topluluğu’ndan Tuğberk İşyapar da yaptığı açıklamada, olayı şiddetle kınadıklarını söyledi. Üniversitelerde Evrim Teorisi’ne ve bilimsel düşünceye karşı, uzun zamandır bütün kaynakların seferber edildiği bir gerici huruç harekatının sürdürüldüğüne dikkat çeken İşyapar, “TÜBİTAK’ı yöneten hükümet kadrolarının marifetiyle Evrim Teorisi yasaklanmıştır. Anlaşılan o ki, insanlığın ‘yeni ortaçağını’ yaratmak istiyorlar” dedi.
İşyapar, bilimsel üretim ve bilimsel düşünceyi baskı altına alma çabalarına ortaçağda sık rastlandığına vurgu yaparak, “Ortaçağ karanlığından, yerleşik alanı sorgulayarak, bilim yaparak kurtulduk” dedi.

ÖZÜR BEKLENTİSİ
ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu (ODTÜ Biyogen) adına konuşan Yetkin Caba İnce de kitle iletişim araçlarına “dokunan” sansürün bu kez TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik dergisinde kendini gösterdiğini söyledi. İnce sansürcülere, “Biz ODTÜ’lüyüz. ODTÜ’deki herkes, her ODTÜ’lünün zamanı geldiğinde ‘ben ODTÜ’lüyüm’ diyeceğini bilir. Tarihte de örneklerinin görülebileceği gibi iktidarlar gelir-gider ama ODTÜ’deki Bilim Ağacı insanlığı aydınlatmaya devam eder” diye seslendi.
Bilim ve Teknik dergisinin bir sonraki sayısından “özür kapağı” beklediklerini kaydeden İnce, DEVRİM yazısının D’sini kapatıp EVRİM yazarak, “sansüre sansür” tavırlarını gösterdiklerini söyledi. İnce, Galileo’nun “Her şeye rağmen dünya dönüyor” sözlerini hatırlattı.
Konuşmaların ardından öğrenciler ve akademisyenler, sansürcü anlayışı alkışlarla protesto ederek dağıldılar.

MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN SANSÜR TEPKİSİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Kimya Mühendisleri Odası da yaptiklari açiklamalarla Darwin sansürünü kinadilar. TTB dün yaptigi yazili açiklamada, TÜBITAK’in tutumunu eleºtirerek “Mevcut iktidarın basın, yayın ve medya organlarına uygulamaya çalıştığı sansür ve sert üslup, artık bilim yazıları yazan bir dergiye de taştığının göstergesidir” dedi. Kimya Mühendisleri Odası da yazili bir açiklama yaparak, görevi bilim alanındaki gelişmeleri takip edip ülke insanıyla paylaşmak ve bilimsel çalışmalar yapan araştırmalari desteklemek olan TÜBİTAK’ın son dönemde değişen yapısıyla mevcut iktidarın hakimiyeti altına girdiğini belirtti. Açiklamada, “Bilimin ilerlemesinin ve insanlığa hizmet etmesinin yegane yolu insan aklının özgürleşmesidir. Hiçbir şeyi olağan olarak kabul etmemek, bilinmezciliğe değil, bilimsel gerçeklere sarılmak, içinde bulunduğumuz çağın olmazsa olmazıdır” denildi.

TÜBİTAK’TAN İMAMLARA SITRATEJİ...

Bilim ve Teknik dergisinin mart ayı sayısında ‘Darwin ve Bilim’ dosyasını çıkaran TÜBİTAK’ın, imamlara yönelik de stratejileri varmış. Diyanet İşleri Başkanlığı ve TÜBİTAK’a bağlı Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) tarafından, Diyanet personeline 4 yıldır ortaklaşa eğitim verildiği öğrenildi.
Diyanet’in 142 sayfalık 2009-2013 Stratejik Planı’na giren ortaklık, TÜSSİDE Müdür Vekili Necmettin Oktay tarafından doğrulandı. “Bu hizmeti sadece Diyanet’e değil, isteyen kurumlara da sunuyoruz” diyen Oktay, yapılan işi meşrulaştırmaya çalıştı.
Stratejik planda olayla ilgili şu bilgiler yer alıyor:
* TÜSSİDE’nin danışmanlığıyla 05 Ekim 2006’da Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Plan Taslağı hazırlama çalışmaları başlamıştır.
* 26-29 Ekim 2006 arasında Gebze’deki TÜSSİDE tesislerinde “Sistem ve Strateji İlişkisi”, “Strateji Yönetiminin Temel Kavramları” konularında başkan yardımcıları, birim amirleri, Proje Yürütme Kurulu ve Proje Uygulama Ekibi üyelerinin katıldığı uygulamalı eğitim gerçekleştirilmiştir.
* TÜSSİDE, 5 Ekim 2006 ile 25 Temmuz 2007 arasında kurumumuza danışmanlık yapmıştır.
* Kasım 2007’de Antalya’da il müftüleri ve eğitim merkezleri müdürlerine strateji planlama çalışmaları hakkında bilgi sunulmuştur, planlama ve yönetim konusunda ise TÜSSİDE uzmanlarınca eğitim verilmiştir.
(HABER MERKEZİ)

BİLİM DÜŞMANLARI

İngiltere’nin ve dünyanın sayılı bilim dergilerinden The New Scientist, TÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik dergisindeki Darwin konulu kapağın değişmesi sonrası çıkan tartışmalarla ilgili “Türkiye’de bilimle bilim düşmanları arasındaki savaş kızışıyor” diye yazdı. Dergi, Darwin’in 200. doğum yıl dönümüne ayrılan kapağın küresel ısınma ile değiştirilmesini ‘ilginç’ olarak değerlendirdi. Adnan Oktar’ın kitaplar basarak ‘kendince’ bilimsel açıdan Evrim Teorisi’ni çürüttüğünü iddia ettiğine de dikkat çeken The New Scientist, “Size inanılmaz mı geliyor? O iddia ediyor işte” ifadesini kullandı.
“Türkiye’deki iktidar partisi, kendini tartışmaların dışında tuttu ama aynı anda Evrim Teorisi’ni kabul etmemeye de özen gösterdi” dedi.

Evrensel

Hiç yorum yok: