17 Mart 2009

'Sil komutu' yetmiyor

'Sil komutu' yetmiyor
Siliyorum zannettiğiniz dosya aslında silinmiyor

VATAN
Mustafa Balbay’ın Ergenekon soruşturması kapsamında daha önce gözaltına alınıp serbest bırakılmasının ardından bilgisayarındaki bazı gizli belgeleri sildiği iddia ediliyor.

Ancak bilgisayarda silinen bu belgelerin kolayca “geri çağrılıp” Balbay’ın yeniden gözaltına alınmasına sebep olan deliller şeklinde karşısına çıktığı belirtiliyor. Gerçekten de bilgisayarınızdan bir veriyi tamamen silmek mümkün değil.

Bilgisayarınızda “belge.doc” altında bir gizli doküman dosyası bulunduğunu düşünün. Bunu sil komutuyla çöp kutusuna gönderip daha sonra çöp kutusunu boşalttığınız zaman bu dosya sabit diskinizde (hard disk) bulunmaya devam ediyor. Sadece sabit diske “bu verinin üzerine yeni bir veri yazabilirsin” komutu gitmiş oluyor. Yani siz göremiyorsunuz ama bu bilgi bilgisayarınızda kalmaya devam ediyor. Ancak günler, aylar, hatta bazen yıllar sonra üzerine başka bir bilgi yazıldığı zaman ortadan kayboluyor.
İşte bu komutu geri alabilen programlar da piyasada çok ucuz fiyata yasal olarak satılıyor.

Bu şekilde yanlışlıkla silinen belgeleri “kurtarmak” çok basit. Hard Disk’inizdeki bir verinin başkasının eline geçmesini istemiyorsanız 2 seçeneğiniz var. Ya Alman HSM firması tarafından geliştirilen ve bilgisayar hard diskinde yer alan bilgileri “tamamen” silen “Dijital İmha Makinesi-Digital Sheredder” programını 15-16 bin Euro’ya satın alacaksınız, ya da hard diskinizin üzerine birkaç çekiç darbesi indireceksiniz. Ancak bilgisayar uzmanları parçalanmış, hatta yakılmış hard disklerden bile veri kurtarmayı başarıyor.

Amerika’da ebay gibi açık artırma sitelerinde satılan ikinci el hard diskleri satın alan bazı çetelerin, basit geri getirme programlarını kullanarak bu disklerdeki kimlik ve kredi kartı bilgilerini çalıp dolandırıcılık yaptıkları da biliniyor.

Gazetevatanım.com

Hiç yorum yok: