15 Mart 2009

"SU HAYATTIR" SATILAMAZ

"SU HAYATTIR" SATILAMAZ

13:39 15 Mart 2009

fotoğraf:Evcioğlu-Ankara

48 sendika, meslek odası, toplumsal hareket, dernek, siyasi parti ve çevrelerin bir araya gelerek oluşturduğu 'Suyun Ticarileşmesine Hayır Platformu’, 16-22 Mart tarihlerinde beşincisi İstanbul'da yapılacak Dünya Su Forumu'na karşı, bugün Kadıköy'de miting düzenliyor.

Saat 15.00'da Kadıköy'deki eski Et Balık Kurumu önünde başlayacak mitingin ana sloganı, ‘Suyun Ticarileştirilmesine Hayır!’ olacak.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Platform, farklı tarihlerde bir dizi etkinlik düzenleyecek. Dünya Su Forumu’nun başlayacağı gün olan 16 Mart’ta da bir basın açıklaması, 17 Mart’ta ise Taksim’de meşaleli yürüyüş düzenleyecek.17-18 Mart tarihlerinde çeşitli konularda atölye çalışmaları gerçekleştirecek platform alternatif önerileri de tartışacak. Sağlık ve çevre perspektifinden tartışmaların yürütüleceği atölye çalışmaları 2 gün boyunca dörder oturum şeklinde gerçekleşecek. Her oturumda aynı anda 6 tane olmak üzere toplam 24 adet atölye çalışması yapılacak. Atölyelerde 'Suya Erişim/Metalaşma', 'Sınır Aşan Sular', 'Su - Canlılar ve Doğal Sistem’, 'Su ve Enerji, Tarım, Orman ve Su', ‘Su Kaynaklarımızın Kullanılması ve Emek’, ‘Mücadeleler ve Deneyimler' konuları ele alınacak.

ALTERNATİF FORUM

Platformun dünya su forumuna alternatif olarak gerçekleştireceği panel- forum ise 19-20 Mart’ta Beşiktaş Akatlar’da Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.Kurum başkanları ve aktivistlerin konuşmalarıyla başlayacak olan panelin ilk gününde su alanındaki mücadeleler ve deneyimler paylaşılacak, 17-18 Mart’ta gerçekleştirilen atölye çalışmalarının bilgilendirmesi yapılacak. Etkinliğin ikinci günü ise ‘Su Kaynakları ve Su Havzalarının Korunumu’,’Su ve Sağlık’, ‘Su Kullanımı ve Ekonomi Politiği ve Enerji, ‘Su İklim Değişikliği’ konulu forumlar düzenlenecek. 21-22 Mart’ta film gösterimi ve karikatür sergisi yapacak olan platform, su forumuna karşı etkinliklerini 22 Mart’ta 11.00’de Beşiktaş Meydanı’nda düzenleyeceği basın açıklaması ile sona erdirecek.

İMO: SUYUNA SAHİP ÇIK

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu bileşenlerinden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), herkese 'Suyuna ve geleceğine sahip çık’ çağrısı yaptı. Dünya Su Forumu'nun sermayeye hizmet ettiğine vurgu yapılan İMO açıklamasında, “Suyu ticarileştirmeye çalışan tüm sermaye grupları, organizasyonlar; içme suyu kaynağı olarak, tatlı su kaynaklarının azalmasını, küresel ısınmayı gerekçe göstererek; suyun özelleştirilmesine meşruiyet kazandırmaya çalışmaktadır. Elbette tatlı su kaynakları, hızlı sanayileşme, kentleşme ve nüfus artışının etkisiyle azalmaktadır. Ancak tatlı su kaynaklarının azalması suyumuzun özelleştirilmesine gerekçe gösterilemez.

Çünkü hızlı sanayileşme, kentleşme ve nüfus artışını engelleyemediğiniz sürece tatlı su kaynakları yetmeyecektir. Bu nedenle içme suyu sağlamak için farklı kaynaklar; deniz suyu ve kanalizasyon sularının tekrar arıtılması gibi seçenekler değerlendirilmelidir'' denildi.

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: