15 Haziran 2009

Öldüren şehirler "Kimyasal Üretim ve Atıkları"

Öldüren şehirler "Kimyasal Üretim ve Atıkları"

15 Haziran 2009























1. Çernobil, Ukrayna
'Çernobil' kelimesini duyduğunuzda aklınıza gelen ilk şey hiç şüphesiz 'Çernobil Faciası'dır. Çernobil, Ukrayna Kiev'e bağlı küçük bir kent. Burada bulunan Nükleer Güç Reaktörü'nün dördüncü ünitesinde 26 Nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındı ve tüm dünyaya korku salan nükleer bir facia yaşandı. Bu kaza 20'nci yüzyılın ilk büyük nükleer kazasıdır. Çernobil Nükleer Santrali’nde ortaya çıkan kaza, her biri bin megawatt gücünde dört reaktördeki tasarım hataları ve reaktörlerden birinde deney yapmak için güvenlik sisteminin devre dışı bırakılması sonucu oluşan hatalardan kaynaklandı.

Büyük bir radyoaktif bulut kütlesi Sovyetler Birliği, Avrupa ve Kuzey Amerika bölgesine yayıldı. Kazada tahmini olarak 9 bin kişi hayatını kaybetti. 336 bin kişi üzerinde de olumsuz etki yarattı. Ortalama yaşam süresi bu kentte oldukça düşük.






















2. Dzerzhinsk, Rusya
Rusya'nın bu kimyasal atıklarla dolu şehri yakın bir zamana dek, büyük miktarda kimyasal silah üretiyordu. Zehirli hardal gazı ve levizit gibi kimyasal maddeler de buna dahil. Kentteki kimyasal madde ve silah üretimi 1945 yılında durduruldu fakat o dönemde tüm kimyasal atıklar, toprağın altına gömüldüğü için bölgedeki toprak ve su kaynakları bu durumdan olumsuz etkilendi. Bu nedenle bölgede ortalama yaşam süresi en fazla erkeklerde 42, kadınlarda ise 47 civarında seyrediyor.
















3. Haina, Dominik Cumhuriyeti
Haina için bir çeşit 'Dominik Çernobili' denilebilir. Dünyanın en kirli ve en fazla atık barındıran şehirleri sıralamasında ilk 10'a giriyor. Özellikle kurşun atığı şehrin tamamını kirletmeye yetmiş. Geçmişteki yoğun sanayileşme girişimi sonucunda ülkenin diğer bölgelerinde üretilen araba akülerinin geri dönüşümü için tasfiye alanı olarak Haina seçildiği için kent hala bu kirliliğin izlerini taşıyor. Şehirdeki dev geri dönüşüm fabrikası başka bir yere taşımış olsa da, yarattığı kirlilik hala bölgedeki insan ve diğer canlıları tehdit etmeye devam ediyor.

















4. Kabve, Zambiya
Zambiya sınırları içinde bulunan Kabve, geçmişte dev bir maden tarama ve çıkarma bölgesiydi. Özellikle de bakır madeni. 1930'ların başına kadar büyük oranda bakır çıkarılan bölgede bakırın yanında kurşun, çinko, manganez ve kadmiyum, vanadyum, titanyum gibi ağır metaller de çıkarılıyordu. Kabve'nin bu listeye girmesinin nedeni çıkarılan madenlerin bölgedeki su kaynaklarını kirletmesi olarak gösteriliyor. Ülkedeki su kaynakları kirlendiği için insan sağlığı da oldukça olmusuz etkilenmiş. Kabve'deki ortalama ömür süresi oldukça düşük seviyelerde.




















5. La Oroya, Peru
Peru'daki bu küçük şehirde 1922 yılından beri kurşun, çinko gibi ağır metaller çıkarılıyor. Bugüne kadar 35 bin kişi bu kimyasal maddelerden ve bölgedeki maden yoğunluğundan dolayı öldü veya sakat kaldı. Bunun yanı sıra şu an orada bulunan çocukların yüzde 99'unun kanlarında normalden iki kat daha fazla kurşun bulunuyor. Bu yüzden de bölgedeki çocuklar büyüyemiyor.

ekolay
Haber foto haber


Hiç yorum yok: