16 Haziran 2009

Solun yeni yol haritasını RH açıklıyor

Solun yeni yol haritasını RH açıklıyor

16 Haziran 2009

Solun yeni yol haritasını RH açıklıyor
Solun solu adeta kaynıyor ve hatta buharlaşıyor...


(Renkhaber - Politika) Sol kamuoyunun nabzını sürekli takip eden Renkhaber, en sıcak gelişmeleri sizlere aktarmaya devam ediyor.
Türkiye solunda şu aralar oldukça hareketli günler yaşanıyor. Aylardır süren tartışmalardan sonra "yeni parti" fikri gündeme oturdu.


ÖDP'de ayrılık rüzgarı
ÖDP'de genel başkanlığı Hayri Kozanoğlu'na kaptıran ve parti içinde delegelerden istediği desteği alamayan milletvekili Ufuk Uras'ın partiden bir kaç gün içinde ayrılması bekleniyor. Kendilerine "Özgürlükçü Sol" ismini veren bir grup partilinin de ÖDP'den Uras'la birlikte ayrılması bekleniyor. Özgürlükçü Sol Platform (ÖSP) ve Özgürlükçü Sol Hareket (ÖSH) isimlerini kullanan grubun artık ÖDP'den ayrılıp "yeni bir yol haritası" çizilmesi taraftarı. Uras'ın da bu grupla birlikte hareket ettiği biliniyor.

SHP'de hareketlenme
Genel başkan Murat Karayalçın'ın partiden ayrılıp CHP'ye katılmasıyla büyük yara alan ve geleceği belirsizleşen SHP'de kurultayda Hüseyin Ergün'ün başkanlık koltuğuna oturmasıyla hareketlenme başladı. Ergün siyasete yabancı bir isim değil. Eski TİP'li olan Ergün, Cem Boyner'in desteklediği Yeni Demokrasi Hareketi (YDH) içinde üst düzeyde yöneticilik yapmıştı. Hüseyin Ergün'le Özgürlükçü Sol grubunun dostane ilişkiler içinde olduğu biliniyor.

10 Aralık'ta da heyecanlı günler
ÖDP'deki Özgürlükçü Sol grubu ve SHP'deki hareketlenme, bir başka sol hareket olan 10 Aralık'a da yansıdı. ÖSP ve SHP'ye yakın isimlerle 10 Aralık kurmayları arasında görüşmeler olduğu ve bu üç hareketin biraraya gelmesi fikrinin ciddi biçimde tartışıldığı biliniyor.

CHP durumdan "fena halde" rahatsız
10 Aralık Hareketi'nin DİSK başkanı Süleyman Çelebi tarafından da desteklenmesi ise CHP'yi rahatsız eden bir gelişme. 12 Eylül sonrası dönemde DİSK sürekli dolaylı ya da dolaysız CHP'yi desteklemişti. Şimdi DİSK başkanının direkt olarak başka bir sol harekete destek vermesi, CHP'yi rahatsız ediyor. Yüzbinlerce üyesi olan bir konfederasyonun başkanının başka bir sol harekete destek vermesini "kabul edilemez" bulan CHP içinde Çelebi'ye karşı yoğun eleştiriler mevcut.

Güçlü bir birliktelik
Renkhaber'in yeni birliktelikle ilgili konuştuğu isimler, ortaya "yepyeni" bir sol hareketin çıkması gerektiğini vurguluyorlar. Sosyalistlerin ve sosyal demokratların artık ayrı hareket etmelerinin anlamsız olduğunu, Türkiye'nin yeni bir sol seçeneğe ihtiyacı olduğunu belirtiyorlar. Bu amaçla dağınıklaşan sol hareketleri tekrar biraraya getirmenin zorunlu hale geldiğini ve yeni bir harekete ihtiyaç olduğunu vurguluyorlar.

Alevi hareketi ile yakın ilişki
Öte yandan yerel seçimler öncesi "siyasete müdahale" sinyali veren Alevi örgütleri ile yeni sol hareketin önde gelen isimleri arasında diyalog kurulduğu da Renkhaber'e ulaşan bilgiler arasında. Alevi hareketi içerisinde uzun zaman "siyasete müdahale" biçimi tartışılmış, yeni parti fikri gündeme gelmişti. Alevi hareketi içerisinde bulunan bazı isimlerin yeni kurulacak harekette aktif rol alabileceği belirtiliyor. Ufuk Uras'ın özellikle bazı Alevi önde gelenleriyle birlikte hareket ettiği bize ulaşan bilgiler arasında. Renkhaber'e ulaşan somut isimler arasında bazı eski PSAKD ve ABF yöneticileri de yeralıyor.

DTP oluşuma mesafeli
Ufuk Uras'a verdiği destekle ÖDP içinde Uras'ı destekleyenlerin sempatisini kazanan DTP ise yeni oluşuma karşı mesafeli bir tutum izliyor. DTP'nin yeni bir sol hareket yerine, diğer sol grupları ve DTP'yi de içine alan geniş bir "çatı partisi" istediği biliniyor. Fakat yeni sol hareket ile DTP arasındaki köprüler henüz atılmış değil. Diyalog sürüyor.

Diğer sol gruplardan genel eleştiri: Liberal sol
Öte yandan, kurulması düşünülen geniş sol birlikteliğe mesafeli yaklaşan sol gruplar da var. ÖDP'nin yeni yönetimi, TKP ve Halkevleri gibi oluşumlar yeni sol hareketi "liberal sol" olarak niteliyorlar. Diğer sol gruplar kendilerinin Birgün gazetesini desteklemesine rağmen, "yeni sol" hareketin Taraf'la daha yakın ilişkide olduklarını, emperyalizme ve AKP'ye bakış açılarında bu grupla aynı görüşleri paylaşmadıklarını sürekli yineliyorlar.
Geçtiğimiz aylarda Ufuk Uras'ın ÖDP içindeki çoğunluk grubu kastederek "ÖDP içinde Ergenekon'un uzantıları var" dediği iddia edilmiş ve bu iddia çok tartışılmıştı. Ufuk Uras, Zaman gazetesinde yayınlanan bu açıklamasını yalanlamıştı.

Yani ortaya çıkacak yeni sol yapılanma için yürütülen çalışmalar başarılı olursa, ülkeyi yeni bir sol hareket bekliyor. Çeşitli kesimlerin biraraya gelerek oluşturacağı bu hareket, oldukça geniş bir destekle kurulacak olsa da, solun tamamını biraraya getirdiğini söylemek de pek mümkün değil. 1996 yılında kurulan ÖDP, kurulduğu günlerde onlarca irili ufaklı sol grubu biraraya getirmişti. 96'daki ÖDP çalışmasına benzeyen "Özgürlükçü Sol" hareket belli bir ivme yakalasa da, aynı birliği tekrarlaması çok yakın bir seçenek olarak görünmüyor.


16.06.2009 11:53:03

Hiç yorum yok: