Gelişen teknoloji ile birlikte “kimin kimi ne zaman aradığı, ne zaman kısa mesaj gönderdiğine” ilişkin bilgilere erişim her geçen gün kolaylaşıyor. Kıskanç eşlerin veya işverenlerin çalışanlarını izlemek için kullandığı bu yöntemlere yasak geliyor.
Takip edilmek istenen kişiye hediye edilen bir telefon veya kullandığı telefona yüklenen bir yazılım ile kolayca yapılan izleme işlemleri artık herkes tarafından yapılamayacak. Yetkili makamlar ve telekomünikasyon işletmecileri dışında üçüncü kişilerin söz konusu bilgilere ulaşmasına yasak getirilirken, telekomünikasyon şirketleri de bu bilgileri kullanıcılardan izin almadan pazarlama faaliyetlerinde kullanamayacaklar. Öte yandan yeni düzenleme ile kullanıcının hangi baz istasyonlarına bağlandığını gösteren konum bilgisine acil durumlarda ulaşılabilmesine olanak sağlanıyor.
BTK’DEN YENİ YÖNETMELİK
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliğinin Korunması Hakkında Yönetmelik Taslağı hazırladı. Kurumun web sitesinde kamuoyundan görüş almak için açılan yayımlanan taslak yönetmelikte, “haberleşmenin takibi ve kaynağının tanımlanması”, “haberleşmenin son bulduğu noktayı belirlenmesi”, “haberleşmenin tarihi, zamanı ve süresini belirlenmesi”, “haberleşmenin türünü tanımlanması”, “haberleşme cihazlarını veya bunların ekipmanlarını tanımlanması” ve “mevzuatın öngördüğü hallerde mobil haberleşme cihazının konumunun tespit edilmesine” ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Haberleşmenin içeriğine ilişkin (dinleme) verilerin saklanması ise yönetmeliğin kapsamı dışında bırakılmış.
VERİLER 1 YIL SAKLANACAK
Yönetmelik kapsamında elde edilecek veriler, haberleşmenin gerçekleştiği tarihten itibaren 1 yıl süre ile ilgili işletmeci tarafından saklanacak. İşletmeciler saklanan verilerin güvenliğinden de sorunlu olacak ve “işletmeciler, yasaların yetkili kıldığı makamlarca talep edilmesi halinde, saklanan veri ve söz konusu veriye ilişkin gerekli tüm bilgilere erişimi, ilgili makam tarafından belirtilen süre içinde sağlamakla” yükümlü olacaklar.
İşletmeciler tarafından yönetmelik hükümlerine aykırı davranılması halinde, işletmecinin bir önceki takvim yılındaki cirosunun yüzde üçüne kadar idari para cezası uygulanacak. Yönetmelikte öngörülen idari para cezasının uygulanmasından önce ilgili işletmeciye, kurum tarafından verilen bir süre içerisinde yükümlülüğünü yerine getirmesi konusunda ihtarda bulunulacak. Bu süre içerisinde yükümlülüğünü yerine getirmeyen işletmeciye kurul kararıyla belirlenen oranda idari para cezası uygulanacak. İşletmecilerin şebekeleri ve sundukları hizmetler için güvenliğini sağlamak amacıyla uygun teknik ve idari tedbirleri olamasını öngören taslağa göre gerektiğinde kurum, güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgileri isteme ve söz konusu güvenlik tedbirlerinde değişiklik talep etme hakkına sahip olacak.
ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE İZLEME YASAĞI
Taslağa göre, işletmeciler kullanıcının trafik verilerinin, arabağlantı, faturalandırma veya tüketici şikâyetleri ile faturalandırma anlaşmazlıkları çözümü için işleyebilecek. İşletmeciler pazarlama faaliyetlerinde kullanmak veya katma değerli hizmetler sunmak amacıyla ihtiyaç duyulan trafik verilerini ise kullanıcıyı bilgilendirdikten sonra ancak rızasını alarak yapabilecek. Kullanıcının iznini istediği zaman iptal etmesine olanak sağlanacak.
Trafik verisinin gizliliği esas olduğunu belirtildiği taslak yönetmelikte, üçüncü kişilerin izleme yapması şöyle yasaklanıyor:
“Elektronik haberleşme hizmetleri ve/veya şebekesi aracılığıyla gerçekleştirilen elektronik haberleşme ve ilgili trafik verisinin gizliliği esas olup, yasaların ve yargı kararlarının öngördüğü durumlar haricinde, haberleşmeye taraf olanların tamamının rızası olmaksızın, ilgili trafik verisinin üçüncü kişiler tarafından kaydedilmesi, saklanması, izlenmesi yasaktır. Elektronik haberleşme sektöründe faaliyette bulunan işletmeciler tarafından hizmetin kapsamı dışındaki amaçlar için ilgili trafik verisinin, kaydedilmesi, saklanması, izlenmesi yasaktır.”
Günümüzde basit cihazlar ve hedef telefonlara yüklenen yazılımlar yolu ile kimin kime ne zaman telefon ettiğine veya kısa mesaj gönderdiğine ilişkin bilgiler kolaylıkla elde edilebiliyor. Yönetmeliğin yayımlanmasının ardından, “hediye ettikleri telefonlar yolu ile iletişimleri” izleyen kıskanç eşlerin faaliyetleri de suç kapsamına girecek.
Acil durumda konum belirlenebilecek
Özellikle cep telefonlarının hangi baz istasyonunu kullandığının belirlenmesi ile kullanıcının konumuna ilişkin elde edilen verilerin işlenebilmesi içinde kullanıcıdan izin alınması gerekiyor. Pazarlama yöntemleri kapsamında kullanılacak konum bilgileri için “kullanıcıya, ücretsiz ve basit bir yöntemle şebekeye her bağlanışta veya her bir veri iletiminde
geçici olarak veri işlenmesini reddetme” olanağı sağlanması gerekiyor. Kullanıcının rızası dışında konum verisine ilgili mevzuat çerçevesinde ancak acil yardım çağrıları kapsamında yetkili makamların erişmesi mümkün olacak. Kaza veya tehlike durumların bildirimi amacıyla
112 ile yapılan görüşmelerde, kullanıcının nerede bulunduğu tespit edilebilecek.
Telesekreter ve SMS kâbusu bitiyor
YÖNETMELİK, kullanıcının telefon numarasına gizleme olanağı vermesinin yanında, aranan kişilerin de gizli numaralardan yapılan aramaları reddetme olanağının verilmesini öngörüyor. Öte yandan işletmecilerin kullanıcının kapsama alanın dışında veya telefonun kapalı olması durumunda gelen aramaları telesekretere otomatik yönlendirebilmesi için de kullanıcıdan izin alınmasına hükmediyor. Buna göre, “rızası olmaksızın kullanıcıya doğru yapılan aramaları başka bir numaraya veya otomatik mesaj sistemine” yönlendirilemeyecek.
Kullanıcılar kamuya açık rehberlerde yer alan bilgilerini ücretsiz olarak güncelleyebilecek. İsterse rehberden çıkabilecek. Rehberlerde yer alacak kullanıcı adı soyadı ve numarası dışındaki ek bilgiler için de izin alınacak. Pazarlama amacıyla gönderilen kısa mesajlar (SMS) için kullanıcıdan izin alınacak. İşletmeciler, istenmeyen mesajların abone tarafından basit ve ücretsiz bir işlemle reddedilebilir olmasına imkan sağlayacak ve bu mesajların engellenmesi yöntemlerine ilişkin olarak kullanıcıları açık ve detaylı bir şekilde ücretsiz olarak bilgilendirecek.
2 Ocak 2010
‘İZLENİYORUM’ PARANOYASINA ÖNLEM
‘İZLENİYORUM’ PARANOYASINA ÖNLEM
15:19 31 Aralık 2009
Etiketler:
Acil durum,
Bilgi Teknolojileri,
BTK,
Haberleşme,
Kıskanç eşler,
Kişisel,
PARANOYA,
SMS,
tehlike,
teknoloji,
telefon,
telekomünikasyon,
trafik,
Veri,
Yönetmelik
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder