12 Mart 2010

TÜKETİCİYİ ALDATAN FİRMAYA 64 BİN LİRA CEZA


TÜKETİCİYİ ALDATAN FİRMAYA 64 BİN LİRA CEZA

http://www.maldencatholic.org/s/22/images/legacyCMS/ftp/Scales%20of%20Justice.gif
12 Mart 2010

“Tüketiciye garanti belgesi verilmemesi”, “Garanti süresi içinde arızalanan malın ücretsiz tamir edilmemesi” cezaların ilk nedenleri olduğu belirtildi
Bursa Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Tüketici Kanunu’na aykırı hareket eden firmalara geçen yıl toplam 64 bin liralık ceza uyguladı.
Bursa Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, tüketici haklarına aykırı edenlere, tüketicileri aldatanlara yönelik para cezalarının uygulandığını söyledi. İl müdürlüğü olarak haksız rekabetin, merdiven altı üretimin önlenmesi ve tüketiciyi korumak için çaba harcadıklarını ifade eden İnan, bu çerçevede, sanayi sicil işlemleri, ölçü ayarlarının ve sanayilerin denetimi, tüketici hakları gibi konularda yoğun şekilde çalıştıklarını anlattı.
Geçen yıl sanayi sicil işlemleri kapsamında aykırılık tespit edilen 1.470 firmaya toplam 823 bin lira idari para cezası uygulandığını dile getiren İnan, ölçü ayarlarında ise 4 iş yerine 2.000 liranın üzerinde para cezası yazıldığını bildirdi.

BİRİNCİ ŞİKÂYET: GARANTİ BELGESİ
Kanun çerçevesinde 2009’da 312 firmanın denetlendiğini vurgulayan Bursa Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan, şunları kaydetti:
“Denetlenen ürün sayısı ise 7 bin 561 adet oldu. Aykırı bulunan ürün ve konu sayısı 248 olarak gerçekleşti. Bunlar arasında ilk sırayı garanti belgesi aldı. Tüketiciye garanti belgesi verilmemesi, garanti süresi içinde arızalanan malın ücretsiz tamir edilmemesi gibi sorunlar başta geldi. Bunu fiyat etiketi ve kapıdan satışlar izledi. Yapılan denetimler sonucunda Tüketici Kanunu’na aykırı hareket eden firmalara toplam 64 bin lira ceza yazıldı.”

TOPLAM CEZA 1 MİLYON LİRA
Bursa Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan, bunların yanı sıra asansör, ayakkabı, basınçlı ekipman, gaz yakan cihazlar, kazanlar, tekstil ürünleri gibi sanayiye yönelik yapılan denetimlerde uygulanan idari para cezasının ise 98 bin lira olduğunu belirterek, “Hazır ambalajlı ürünlerde kurallara aykırı hareket edenlere toplam 10 bin lira ceza uygulandı. Geçen yıl boyunca yaptığımız denetimlerde toplam yazılan ceza miktarı 998 bin lira oldu” diye konuştu.

Birgün

"

Hiç yorum yok: