Gelişmeler ve Teknik Bilgiler
Hazırlayan: Atakan BAYKOÇAK
* söz:
“Fotoğrafın subjesiyle fazla ilgilenmiyorum. Fotoğrafı bir kere çektikten sonra gerisiyle fazla ilgilenmem. Avcılar aşçı değildir ki.”– Henri-Cartier Bresson
*Daha iyi fotoğraf için öneri :
Fotoğraf makinesi, ne fotoğraflamak istediğimizi bilmez. Ona neyi görüntülemek istediğinizi anlatamazsanız ve görüntülemek istediğiniz konuya iyi odaklanamazsanız, fotoğraflarınıza bakanlar amacınızı anlamazlar. Konunuza yakın olursanız, göstermek istediğinizden fazlasını görüntüye dahil edip asıl konunun kaybolmasını önlersiniz.
Kadrajın dışında bıraktığınız şey izleyici tarafından zihinde canlandırılabildiği sürece, kırpılmış görüntüler ilginç olabilir. Örneğin, portre fotoğraflarında, insan başının yuvarlak arka kısmını hayal edebiliriz ama kesilen bir burun ucunu hayal edemeyiz.* teknik :
Net Alan Derinliği: Optik kuralları gereği, fotoğrafın en net kısmı sizin netlemeyi yaptığınız düzlemdir. Bu düzlemden size doğru yaklaştıkça ve sizden uzaklaştıkça netlik de azalır. Fotoğrafta “net” olarak algılanan bölüme net alan derinliği denir.
Netlik pek çoğumuzun ilk anda düşündüğü gibi düz bir düzlemde değil, küresel bir düzlemde oluşur. Bir yarıçap üzerinde bulunmayan nesnelerin net alan dışında kalacağını düşünerek kompozisyonumuzu oluşturmamız gerekecektir.• Objektifin diyafram açıklığı (ne kadar açık, o kadar az net alan derinliği)
- Netlenen cismin uzaklığı (ne kadar yakın o kadar az net alan derinliği)
• Kullanılan objektifin odak uzaklığı (ne kadar yüksek o kadar az net alan derinliği)
• Kullanılan makinenin sensör boyutu (ne kadar büyük o kadar az net alan derinliği)
Bu dört etkenden herhangi birinin değişmesi net olan bölgenin derinliğini de değiştirir.Kaynak:http://www.kontrastdergi.com/gelimeler-ve-teknik-bilgiler-1.phtml
10 Nisan 2010
Gelişmeler ve Teknik Bilgiler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder