13 Nisan 2010

İlhan Selçuk'un Ergenekon zaferi

İlhan Selçuk'un Ergenekon zaferi
VATAN
13.04.2010 Salı 12:36

Gazeteci İlhan Selçuk, kendisini “Ergenekon” soruşturmasına dahil eden savcılar hakkında, "kişilik haklarına saldırıda bulundukları" iddiasıyla açtığı davayı kazandı. Bu, savcılar hakkında açılan ve kazanılan ilk dava oldu.

Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın'ın, "iddianamedeki bazı niteleme ve değerlendirmeler ile özel telefon görüşmelerine yer vererek kendisini karalama ve küçük düşürme" amacını güttüklerini iddia etmişti.

Mahkeme, bu tür nitelendirmelerin “iddianamede yer almasının hukuka aykırı olduğuna” hükmetti.

İlhan Selçuk, tazminat yerine kararın gazetelerde yayınlanmasını istemişti.

Savcıların bu karara 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor.

Hukuka aykırılığın ilanını istemişti

İlhan Selçuk’un avukatları, 16 Ekim 2008’de mahkemeye sundukları dava dilekçesinde, Selçuk’un kamuoyunca tanınmışlığı ve saygınlığının, birçok önemli şahsiyetle tanışıklığının ve kendisine “İlhan abi” denilmesinin dahi davalı savcılar tarafından ‘suç kanıtı’ olarak gösterildiğine dikkat çektiler. Soruşturmayı yürüten savcıların, davayla ilgisiz bilgilere yasaya aykırı olarak iddianamede yer verdiklerini belirterek, Selçuk’un özel yaşamını ilgilendiren birçok konunun, ‘özel yaşamının gizliliği hakkını’ ihlal edeceği bilindiği halde dosyaya konulduğuna dikkat çektiler. Bu uygulamanın Selçuk’u kamuoyu önünde zor durumda bırakma, karalama ve Selçuk’un özel yaşamını deşifre etme amaçlı olduğunu vurguladılar.

Savcıların Ceza Muhakemesi Kanunu ile kendilerine tanınan yetki sınırını çiğnediklerini, aştıklarını ve görevlerini kötüye kullanarak Selçuk’un kişilik haklarını ihlal ettiklerini kaydeden avukatları, ortaya çıkan durumun savcıların ‘kişisel kusurunu’ oluşturduğunu savundular. Mahkemeden Selçuk’un kişilik haklarına yapılan haksız saldırının, hukuka aykırılığın tespitini ve kararın gazetelerde ilanen yayımlanmasını talep ettiler.


http://www9.gazetevatan.com/ilhan-selcukun-ergenekon-zaferi/299580/1/Gundem

Hiç yorum yok: