DENEYİMLERİNİ PAYLAŞMAYA GELDİ İSPANYA’DA SOSYALİST DÜŞÜNCEYİ HAYATA GEÇİRMEYİ BAŞARDI AYSEL KILIÇ Endülüs’te bir İspanyol Fatsa’sı olan Marinaleda’nın Belediye Başkanı Juan Manuel Sanchez Gordillo ve eşi Cerman Munoz Vidal, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) davetlisi olarak Türkiye’ye geldiler. 26 Mayıs’a kadar Türkiye’de kalacak olan konuklar ÖDP’li belediyeler olan Hatay Samandağ ve Aknehir belediyelerine bugün ve yarın ziyarette bulunup, deneyimlerini paylaşacaklar. http://www.birgun.net
Deneyimlerini paylaşmaya geldi
*********************************************
Gordillo, dün ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile birlikte ÖDP İl binasında bir basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin Marinaleda’ya ilişkin sorularını yanıtladı.
ENTERNASYONAL GÖREV
Toplantıda ilk sözü alan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Fatsa deneyiminin ÖDP açısından önemine değindi. Marinaleda ve Fatsa arasındaki benzerliğe dikkat çeken Taş, “Marinaleda ve Türkiye arasında bir dayanışma köprüsü oluşturacağız” dedi. Dünyadaki kapitalist krize ve emekçilerin durumuna işaret eden Taş, “ÖDP enternasyonal bir partidir. Ezilenlerden, emekçilerden yana bakmak, onlarla dayanışma içerisinde olmak partimiz açısından çok önemlidir. Biz dünyanın her yerindeki ezilenlerle dayanışmayı, enternasyonal bir görev olarak biliyoruz” diyerek, sözü Marinaleda Belediye Başkanı Gordillo’ya bıraktı.
‘KAPİTALİZM TERÖR SİSTEMİDİR’
Marinaleda Belediye Başkanı Gordillo, Kapitalizmin amaç ve sonuçlarına dikkat çekti. Kapitalizmi, “terörist bir sistem” olarak niteleyen Gordillo, “Çünkü eşitsizliğe ve şiddete dayalı bir sistem. Bu sistem, binlerce Afrikalı halkın yaşayabileceği parayı bir zenginin cebine dolduruyor. İnsanlık suçu işliyor” dedi. Dünyadaki Kapitalist krize işaret eden Gordillo, “ Krizi zenginler yarattı, acısını fakirler çekiyor” dedi. Kapitalizmin insan yaşamını yok ettiği gibi doğaya da hükmettiğini belirten Gordillo, “Öyle bir model yaratmalıyız ki doğaya dönüş yapılmalı. Felsefemiz bu olmalı” diye konuştu.
‘KARAR VE YÖNETİM DE HALKTA’
Kapitalizme karşı, yeni yaşam alanları yaratmak gerektiğini ve bunun yolunun da mücadeleden geçtiğini söyleyen Gordillo, Marinaleda örneğini gösterdi. Verilen mücadeleler sonucunda Marinaleda’da yaşanılır bir sistem kurduklarını belirten Gordillo, bölgeye gerçek bir demokrasinin hakim olduğunu söyledi. Bütün kararları halk ile birlikte aldıklarını söyleyen Gordillo, “Herhangi bir mahallede sorun var ise, mahalli ile konuşup, tartışıp, ortak çözüm yolları bulmaya çalışıyoruz. Orayı yöneten halkın kendisidir. Konuttan tutun da vergilendirmeye kadar, her şey halkın istek ve kararları ile gerçekleşiyor” dedi.
Gordillo, bölgede temel tüketim ihtiyaçları, konut, eğitim gibi sorunların yaşanmadığını, herkesin eşit haklara sahip olduğunu vurguladı. Dünyanın her yerinde Marinaleda yaratmanın mümkün olduğunu ifade eden Gordillo, bunun yolunun inanç ve mücadeleden geçtiğini söyledi.
‘KADINLAR EN ÖNDE’
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cerman Munoz Vidal ise, Marinaleda’da kadının durumuna dikkat çekti. Marinaleda’ da kadının üretim içinde olduğunu ve erkeklerle her alanda eşit haklara sahip olduğunu söyleyen Vidal, “Üretimde ve mücadelede kadın en önde”dedi. Vidal, Marinaleda’da kreş ve eğitim sorununun olmadığını belirtti.
Gordillo, 1979’dan beri belediye başkanı
JUAN Manuel Gordillo, İspanyol yoksul köylüleriyle özdeşleşmiş biri. İspanya’nın Endülüs Bölgesi’nde 2700 nüfuslu küçük Marinaleda kasabasında yerel aristokratların kullanılmayan topraklarının işgali ve köylüye dağıtılmasıyla duyurdu adını. 1979’da Marinaledalı çiftlik işçileri, örgütleri olan birleşik işçiler kolektifinin belediye başkan adayı yaptılar onu. İş ve toprak talebiyle, yıllarca çiftlik işgalleri, hükümet binalarının kuşatılması ve açlık grevleri gibi eylemler yaptılar. 1991’de somut bir sonuç aldılar. Bölgesel hükümet, kasabanın12 kilometre kuzeyindeki toprakları Marinaledalılara kiraladı. Başkan Gordillo yedi kez tutuklandı, iki suikast girişiminden kurtuldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder