16 Mayıs 2010

Şanlıurfa'da büyük operasyon: 56 gözaltı

Şanlıurfa'da Büyük oparasyon: 56 gözaltı

Şanlıurfa'da büyük operasyon: 56 gözaltı

16/05/2010 01:10

Sahte belge düzenleyerek çiftçiler adına tarımsal ekipman kredisi ile çiftçi destekleme primleri çektiği öne sürülen 56 şüpheli,düzenlenen operasyonda gözaltına alındı

Hasan KIRMIZITAŞ- Ali LEYLAK

ŞANLIURFA- Şanlıurfa'da, sahte belge düzenleyerek çiftçiler adına tarımsal ekipman kredisi ile çiftçi destekleme primleri çektiği, olayın ortaya çıkmasıyla kendilerine başvuran mağdurları tehdit ettikleri öne sürülen 56 şüpheli, bugün 7 il ve 4 ilçede eş zamanlı düzenlenen operasyonda gözaltına alındı. 11'i kamu görevlisi, 8'i bankacı, 2’si muhtar olan 56 şüphelinin evlerinde silah ve belgeler ele geçirildi.

Yaklaşık 2 yıl önce, birçok çiftçi adına tarımsal ekipman kredisi ve çiftçi destekleme primleri çeken, 2 ay önce yapılan kongrede seçilemeyen CHP İl Başkanı Aziz Aydınlık'ın elebaşı olduğu öne sürülen şebekeye karşı polis operasyon başlattı. Polisin 15 ay önce başlattığı çalışmada, tapu ve kimlik bilgilerine ulaşılan bazı çiftçiler adına sahte belgelerle bankalardan binlerce liralık kredi alındığı, yine birçok çiftçinin destekleme primlerinin de aynı şebeke tarafından çekildiği belirlendi.

İddiaya göre, tarımsal zirai alet satışı yapan kişiler, tarımsal ekipman alımında devletin uyguladığı yüzde 50 hibe desteğinden yararlanmaları için bir çok çiftçi ile temasa geçti. Uygulama kapsamında çoğunluğu traktörlerine römork almak isteyen çiftçiler, zirai alet satışı yapan şebeke üyelerine başvurdu. Başvuru üzerine 5- 10 bin TL arasında değişen ekipman almak isteyen çiftçiler, kredi konusunda işlemlerini takip edeceğini söyleyen şebeke üyelerine tapu, nüfus cüzdanı ve diğer evrakları verip, kredi başvuru formlarını da doldurdu.

Çiftçinin formları imzalayıp, evrakı vermesi ardından şebeke üyelerinin, bankalardan çalışanların da yardımıyla ekipman değerinin çok üzerinde kredi çekip, teminat olarak ellerindeki tapuları ipotek ettirdi. 160 kişi adına bankalardan binlerce lira kredi alan şebeke üyeleri, ellerindeki tapu ve kimlikler ile 51 çiftçi adına bazı memurların da desteğiyle destekleme primlerini de çekti.

Olay, birkaç ay sonra kredi taksitlerinin ödenmemesiyle bankaların haciz işlemine başlaması ve birçok çiftçinin tapusu ipotekli olan tarlasına el koymasıyla ortaya çıktı.
Ardından adlarına kredi çeken şebeke üyelerine başvuran çiftçiler bu kez başlarına dayanan silahlar ile, eş ve çocuklarının kaçırılması, öldürülmelerine dair tehdit edilerek güvenlik güçlerine şikayetçi olmamaları konusunda sindirildi.
Şebekenin tehdit ederek sindirdiği için birçok kişinin korkup polis ve jandarmaya şikayetçi olmadığı belirlenirken, polisin 15 aylık çalışmasında aynı sistem ile mağdur edilen 211 isme ulaşıldı.
Birkaç yıldır aynı sistem ile birçok kişiyi mağdur eden şebekenin, bugüne kadar mağdur ettiği kişilerden 10 milyon TL'nin üzerinde kazanç elde ettiği de ortaya çıktı.


7 İL 4 İLÇEDE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Polisin 15 ay süren çalışması tamamlaması ardından önceki sabah erken saatlerinde; Şanlıurfa, Adana, Konya, Mersin, İstanbul, İzmir, Ankara ile Hilvan, Siverek, Viranşehir ve Bozova ilçelerinde şebeke üyelerinin bulunduğu 60'ın üzerinde ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda, 11'i kamu görevlisi, 8'i bankacı, 2'si muhtar 56 şüpheli gözaltına alınırken, kardeşi Bekir Aydınlık ile birlikte şebeke elebaşılığını yapmakla suçlanan CHP eski İl Başkanı Aziz Aydınlık ise, CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa eden Deniz Baykal’a destek için gittiği Ankara'da bir otelde yakalanarak Şanlıurfa’ya getirildi.

Baskınlarda şüphelilere ait ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, suikast silahı olarak bilinen Uzi, 3 Kalaşnikof tüfek, 7 av tüfeği, 7 tabanca, tek kırma el yapımı tabanca, 27 şarjör, 130 tabanca mermisi, 337 av tüfeği fişeği, 221 kalaşnikof mermisi, çok sayıda tapu senedi, Nüfus cüzdan fotokopileri, ikametgah belgeleri, çek, senet, banka cüzdanları, bilgisayar hard diskleri, dizüstü bilgisayarlar, çiftçi destekleme müracaat formları, alacak-verecek ajandaları ile çeşitli belge ve dokümanlara el konuldu.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde 3 gün sorgulanan 56 şüpheli, bu sabah sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Çok sayıda polisin geniş güvenlik önlemi aldığı hastane bahçesi ve çevresinde, şüphelilerin geçişi sırasında acil servise kimse alınmadı. 2 otobüs ve 1 minibüs ile hastaneye getirilen şüpheliler sağlık kontrolünden geçirilirken, şebekenin elebaşı olmakla suçlanan CHP eski İl Başkanı Aziz Aydınlık kendisini görüntüleyen gazetecilere “Çekmeyin Ulan” diyerek tepki gösterdi.

Sağlık kontrollerinin tamamlanması ardından adliyeye sevk edilen 56 şüpheli, ‘Suç işlemek amacıyla silahlı suç örgütü kurmak, örgüte üye olmak, haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde tehdit; nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, zimmet, bankacılık kanununa muhalefet, ihaleye fesat karıştırmak’ suçlarından sorgulanmaya başlandı.(dha)

http://www.radikal.com.tr/

Hiç yorum yok: