24 Ağustos 2010

Erdoğan'dan Dink için MİT'i soruşturmaya izin yok

Erdoğan'dan Dink için MİT'i soruşturmaya izin yok

Erdoğan'dan Dink için MİT'i soruşturmaya izin yok
Dink in öldürülmesindeki ihmaller araştırılıyor.

23/08/2010 2:00

TARIK IŞIK (Arşivi)

ANKARA - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensuplarının ihmali olup olmadığını soruşturmak için istediği izin talebine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olumsuz yanıt verdi. Başbakanlık’tan Savcılığa gönderilen cevap yazısında, en düşüğü Operasyon Başkanı seviyesinde olan MİT mensuplarının soruşturulmasına izin verilmedi.

‘Elimizde bilgi, belge yok’
Savcılığın soruşturma talebi Başbakanlık tarafından önce MİT Müsteşarlığı’na iletildi ve konuyla ilgili görüş soruldu. MİT’ten verilen yanıtta, “Hrant Dink cinayetiyle ilgili elimizde bilgi ve belge yok” denildi. Başbakan Erdoğan, savcılığın talebini Başbakanlık Hukuk Müşavirliği’ne inceletti. Uzmanlardan biri, ‘soruşturma izni verilsin’ derken, diğeri, ‘verilmesin’ yönünde görüş belirtti. Yapılan son değerlendirmede, Operasyon Başkanı ve daha üstündeki MİT mensuplarına soruşturma izni verilmedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan, daha önce de yine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Ergenekon Şeması’nı hazırladığı gerekçesiyle soruşturma izni istediği eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun için soruşturma izni vermemişti. Erdoğan, Atasagun’un görevini yaptığına ve soruşturmaya gerek olmadığına karar vermişti. Hrant Dink cinayetinde MİT mensuplarının bir ihmali olup olmadığını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayette ihmalleri olduğu öne sürülen MİT mensuplarının belirlenebilmesi için Başbakan Erdoğan’dan izin istemişti. Üst düzey MİT mensuplarının soruşturulabilmeleri için Başbakan’ın ‘olur’ vermesi gerekiyor.

2937 sayılı Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun cezai takibat iznini düzenleyen 26. maddesine göre Teşkilat mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia edilen suçlardan ötürü haklarında cezai takibat yapılması için Başbakan’ın izni gerekiyor.

http://www.radikal.com.tr/


Hiç yorum yok: