21 Ekim 2010

'Kılıçdaroğlu iyi ki açık verdi!'

'Kılıçdaroğlu iyi ki açık verdi!''Kılıçdaroğlu iyi ki açık verdi!'

Geçtiğimiz hafta CHP'ye katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, ''Bakan olursam emekliler için intibak yasası çıkaracağım'' dedi.
Türkiye Ali Tezel'i sosyal güvenlik uzmanı olarak tanıdı. Televizyon programları en çok izlenenler arasında yer aldı. Yıllarca çalışanların en çok merak ettiği "Ne zaman emekli olacağım? Ne kadar maaş alacağım" sorularına yanıt verdi.

Şimdi yıllardır sürdürdüğü çalışma hayatına yönelik çalışmalarını siyasete taşımaya karar verdi. Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Tezel geçtiğimiz hafta CHP'ye katılarak siyasete atıldı.
'SSK'YA SINAVLA GİRDİM'

Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayda yaptığı konuşmada özellikle sizin de vurgu yaptığınız yoksulluk, işsizlik konusuna ağırlık vermişti. Kılıçdaroğlu’nun söylemi, CHP liderliğine seçilmesi tercihinizde etkili oldu mu?


Tabii ki etkisi oldu. Kemal Kılıçdaroğlu ile 1995 yılında tanıştım. O tarihte SSK Genel Müdürü'ydü, ben de SSK'ya Müfettiş Yardımcısı olarak girmeye çalışan birisiydim. İlk defa Kılıçdaroğlu zamanında torpil olmaksızın, ÖSYM sınavıyla kuruma girenlerdenim. Eğer Kılıçdaroğlu, o dönemde sınavla müfettiş almak yerine öncekilerin yaptığı gibi sözlü sınavla almış olsaydı kendi yandaşlarını alabilirdi. Kılıçdaroğlu, gerçekten hak edenlerin girmesi için sınav yaptı. Yaklaşık 5 yıl kadar o genel müdürdü, ben de müfettiş yardımcısıydım. Gerek bakanlığa gittiği, gerekse de kendi derneğinin çalışmaları sırasında telefonla, yüz yüze görüşmelerimiz oldu. Ama bu görüşmeler derinlemesine görüşmeler değil, hal hatır sorma, selamlaşma şeklinde görüşmelerdi. Siyasi anlamda görüşmemiz olmadı. Önümüzdeki hafta Ankara'da görüşeceğiz. Kılıçdaroğlu'nun sosyal demokrat söylemi benim CHP'ye girmeme etkili oldu.

'KILIÇDAROĞLU İYİ Kİ SSK'DA AÇIK VERDİ'

'Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığı’na seçildiği zaman "SSK’yı ilk o zarara uğrattı. Sosyal güvenlik açıkları onun zamanında başladı. Nasıl parti, ülke yönetecek" diye eleştirilmişti…

SSK kar amaçlı bir anonim şirket değil. Adı üzerinde Sosyal Sigortalar Kurumu, toplumun sigortası, zenginden alıp fakire vermenin aracı, sosyal politikaları uygulayabilecek bir devlet kurumu. O nedenle açıkları onun zararı değildir.
Halka ne kadar çok para verdiğini gösterir. Ben bu anlamda Kemal Kılıçdaroğlu’nu tebrik ediyorum. İyi ki ilk açıkları verdirmiş. İlk açıkları verdirdiği içinde Türkiye’yi ilk sosyal devlet yapan Kılıçdaroğlu’dur. Buna biz sermaye kesiminden bakarsak zarardır. Çünkü sermaye kesimi sosyal devleti değil kapitalist devleti savunur. Sosyal devlet, sosyal fayda düşünür. Kar veya zarar peşinde değildir. Sosyal fayda sağlayacaksa açık verir, açığı 2-3 katına da çıkarabilir. Türkiye'nin ilk sosyal devlet olduğu yıl Kılıçdaroğlu’nun SSK'da açık verdiği yıldır.

'AÇIKLARIN SEBEBİ DEMİREL'Dİ'

Kılıçdaroğlu dönemine kadar SSK açık vermiyor muydu? Neden onun döneminde başladı?


1987 yılında Turgut Özal hükümeti zamanında erkekler 43, kadınlar 38 yaşında emekli olurlardı. Özal bunu kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşa yükseltti. 1991 yılında erken seçim kararı alındı. Seçim döneminde Süleyman Demirel, "Özal’ın getirdiği emeklilik yaşını kaldıracağım" dedi. Bu beyanından sonra seçimlerden birinci parti olarak çıktı. Bugün biz bir parti kursak aynı şeyi söylesek yine birinci parti oluruz. Çünkü bu beklentide olan yaklaşık 15 milyon kişi var. Demirel seçimlerin ardından İnönü'yle kurduğu hükümette bu sözünü tuttu. 1992 yılından itibaren yaş şartı kalktığı için birdenbire 3 milyon emekli doğmuş oldu. Bu da SSK’nın gelir-gider dengesini bozmasına sebep oldu. Bunu Kılıçdaroğlu’na bağlayamayız Demirel’in etkisi var.

'BAKAN OLURSAM İLK İŞİM...'

CHP iktidar olması halinde çalışma bakanı olursanız yapacağınız ilk iş ne olurdu?

İlk yapacağım iş emeklilerin intibak yasasını çıkarmak olurdu. Çünkü emekliler bu anlamda çok mağdur. Özellikle 5.5 milyonluk SSK, 2 milyon Bağ-Kur emeklisi intibaka neden olan maaşların farkılılaşma sebebiyle almaları gereken rakamın üçte birini alıyorlar. İntibak yasası için elimden geleni yapar hatta onlarla mahkemelere gider onlarla beraber anayasa mahkemesinin kapısını aşındırırım. Bu sosyal güvenlik açıklarını artırır işte o zaman sosyal devlet oluruz.
(ntvmsnbc)


Hiç yorum yok: