7 Aralık 2010

Assange tutuklandı!

Assange tutuklandı!

Assange tutuklandı!WikiLeaks'ın sahibi Julian Assange İngiltere'de tutuklandı... Tutuklamanın ardından dünyayı Wikileaks'in daha önce ''sigorta'' olarak internete yüklediği dosyanın şifresini açıklayacağı tehdidini yerine getirip getirmeyeceği heyecanı sardı.

VATAN DIŞ HABERLER


ABD’nin 250 binden fazla gizli yazışmasını internette yayınlayarak olay yaratan Julian Assange, CIA komplosu olarak nitelendirilen, “taciz” suçlaması nedeniyle İsveç’in çıkardığı Kırmızı Bülten sonucu İngiltere’de tutuklandı. Assange, “Beni İsveç‘e verirseniz onlar da ABD’ye yollayacak” diyor

Önce Irak’ta aralarında bir Reuters kameramanın da bulunduğu sivillerin bir Amerikan helikopteri tarafından nasıl tarandığını gösteren videoyu yayınladı, ardından ekonomisi çöken İzlanda’da bir banka ile ilgili skandal bir belgeyi dünyaya duyurdu.

Bunlar tüm dünyanın dikkatini çekmek için yeterli olduysa da o önce Irak sonra da Afganistan savaşlarına ait çok kritik belgeleri de kendi kurduğu WikiLeaks sitesinde yayınlayarak adını bir kez daha duyurdu. Son bombası ise Kasım sonunda yayınlamaya başladığı “ABD’nin gizli diplomatik yazışmaları” dosyası oldu. 251 binden fazla belgeyi dünyanın önde gelen 5 büyük gazetesine haftalar öncesinden verdi. Ve belgeler yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladıkça Amerikan dış politikasının perde arkasındaki yüzü de aydınlanmaya başladı.

Mücadele edeceğim

Ancak, darbe beklemediği yerden, WikiLeaks’e ve kendisine ev sahipliği yapan İsveç’ten geldi. Bir CIA-Pentagon ortak projesi olduğu iddia edilen “taciz” suçlamasıyla hakkında dava açıldı, ardından Kırmızı Bülten çıkarıldı ve INTERPOL tarafından aranmaya başladı. O günden bu yana İngiltere’de saklanan Julian Assange (39) dün kendi isteğiyle sabah saatlerinde Londra’daki bir polis merkezine giderek teslim oldu. Hemen ardından çıkarıldığı mahkemede “İsveç’e iadesini engellemek için mücadele edeceğini” söyledi.

Önce İsveç sonra ABD

Yaklaşık 1 saat süren davada Assange’ın avukatları müvekkillerinin tanınmış bir kişi olduğunu ve kaçma riskinin bulunmadığını belirterek 160 bin dolar kefalet karşılığında tutuksuz yargılanmasını talep etti. Bu talebe 5 kişi de kefil olarak gösterildi.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, aralarında gazeteci John Pilger ve İngiliz sosyetesinin önde gelenlerinden Jemima Khan’ın da bulunduğu toplam 5 kişinin, Assange’ın serbest bırakılması için kefil olduğunu duyurdu. Ancak İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi, Assange’in 14 Aralık’taki ana mahkeme öncesinde tutukluluk halinin devamına hükmetti. Gelecek haftaki duruşmada, Assange’ın İsveç’e iadesi konusunun görü∫ülmesi bekleniyor. Assange, kendisinin İsveç’e iade edilmesi durumunda burada taciz davasında yargılanmasının ardından Washington’un hakkında açtığı soruşturmayı gerekçe göstererek kendisini İsveç’ten isteyeceğini, İsveç’in de bu talebe olumlu yanıt vermesi durumunda Amerika’da gizli belgeleri yayınlamaktan ömür boyu hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceğini ileri sürüyor.


İşte o kadınlar

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’in tecavüz suçlamasıyla İsviçre’de yargılanmasına ve hakkında çıkarılan Kırmızı Bülten nedeniyle İngiltere’de tutuklanmasına sebep olan kadınların suçlamalarının temelini, “korunmasız cinsel ilişki” oluşturuyor.
Pentagon tarafından yönlendirildiği iddia edilen kadınlardan İsveçli Anna Ardin (31) Assange’ın bilinçli olarak yırtık prezervatif kullanarak, Sofia Wilen ise ısrar etmesine rağmen Assange’ın kendisiyle korunmasız ilişkiye girerek “hayatlarını riske attığı iddiasıyla” davacı oldu.

Sigortayı henüz kullanmayacağız

WikiLeaks adına konuşan Kristinn Hrafnsson yüzbinlerce bilgisayarda kayıtlı olan ve tek bir şifreyle açıklanacak belgelerin ‘sigortası’nı henüz kullanılmayacağını açıkladı. Hrafnsson “Assange’ın tutuklanması planımızı değiştirmeyecek. Henüz sigortaşifresini açıklamayacağız” dedi.

Kartlar da vazgeçti

WikiLeaks’e yapılan bağışların aktarıldığı en önemli kaynak PayPal’in ardından Mastercard ve Visa kart da siteyle çalışmayı sona erdirdi. Mastercard yetkilileri “Yasadışı eylemlerde doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantısı olan kişilerle çalışmama kuralı doğrultusunda hizmetimizi bitirdik” dedi. Visa Europe tarafından yapılan açıklamada ise “Hiçbir hükümet baskısında olmadan karar alındı” denildi.

Vatan

EvcioğluHaber-07.12.2010

Hiç yorum yok: