Diktatörler korkudan titriyor
|
Tunus'taki isyanın ardından Arap liderler panikte.
İsyanın Libya'ya sıçramasından korkan Kaddafi Tunusluları sabırsızlıkla suçladı. Mısır’da 'Mübarek, sıra sende' sloganları atılırken Ürdün’de ise 'Bu ülke sadece zenginlerin değil' pankartı açıldı 17 Ocak 2011
Tunus’ta halkın dört haftalık bir isyanla Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’yi devirmesi, yıllardır ülkelerini demir yumrukla yöneten Arap liderlerini endişelendirdi. Tunus isyanının sadece 10 milyonluk bu küçük ülke için değil Arap dünyasının tamamı için bir dönüm noktası olacağı belirtilirken, isyana ilk tepki Libya lideri Kaddafi'den geldi.
1969'dan bu yana iktidarda olan Muammer Kaddafi, komşu Tunus'ta kan dökülmesi ve ortaya çıkan kaosun ''Tunus halkının, devlet başkanlarından kurtulmak için çok acele etmesinden kaynaklandığını'' söyledi. Tunus'ta olanlardan çok üzüntü duyduğunu ifade eden Kaddafi ''Tunus şimdi korku içinde yaşıyor. Aileler yataklarında öldürülebilir. Vatandaşlar sokaklarda öldürüldü; ne için? Zeynel Abidin'i değiştirmek için mi? 3 yıl sonra istifa edeceğini size söylemedi mi? 3 yıl sabredin, oğlunuz hayatta kalsın'' diye konuştu.
ÜRDÜN, MISIR VE CEZAYİR DE AYAKTA Tunus'taki gösteriler Ürdün'e de sıçradı. Binlerce Ürdünlü, yüksek enflasyon, işsizlik ve yoksulluğa isyan etti. Binlerce kişi başkent Amman'ın yanı sıra İrbid ve Diban kentlerinde de sokağa döküldü. "Ürdün sadece zenginlerin ülkesi değil. Ekmeğimizden elinizi çekin. Açlık ve öfkemizden korkun" pankartı taşıyan halk, "Samir Rifai hükümeti istifa" , "Birleşin, çünkü hükümet sizi yemek istiyor" ve "Yakıt fiyatını yükseltin, cebinizi doldurun" sloganlarını attı.
Yoksulluğa ve artan hayat pahalılığına karşı yapılan eylemlere sol partiler de destek verdi. 14 sendika ve sol örgüt hükümetin istifa etmesi için parlamento önünde dün için oturma eylemi yapacağını açıkladı.
Mısır'da 30 yıldır iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek liderliğindeki rejime karşı onlarca Mısırlı eylemci, Tunus'un Kahire Büyükelçiliği önünde dans ederek, "Bin Ali, Mübarek'e, onun için de bir uçak beklediğini söyle"
Komşu Cezayir'de ise geçtiğimiz hafta başlayan olayların hala sürdüğü, halkın 11 yıldır işbaşında olan Buetifika iktidarına karşı sokaklara çıktığıu belirtildi.
Sıra onlarda mı? Tunus'ta 23 yıllık Bin Ali diktatörlüğünün yıkılmasının ardından gözler komşu ülke diktatörlerine çevrildi. Tunus isyanının domino etkisi yaratması bekleniyor!
MISIR Hüsnü Mübarek (84) Mısır'da 1981 yılında iktidara gelen Hüsnü Mübarek ülkenin bugüne kadar en uzun süre görev yapan lideri oldu. 29 yıl 94 gündür devlet başkanı. İktidarını oğlu Cemal Mübarek'e devretme hazırlığında.
CEZAYİR Abdülaziz Buteflika (73) Fransa’dan bağımsızlığını 1962 yılında ilan eden ülkenin 10’uncu devlet başkanı. Buteflika 1999 yılından beri devlet başkanlığı görevini yönetiyor.
LİBYA Muammer Kaddafi (68) Libya’da darbeyle göreve gelen Muammer Kaddafi 41 yıl 137 gündür başkanlık koltuğunda oturuyor. Ülkede o ne derse o oluyor.
FAS MUHAMMED VI (47) Fransa’dan bağımsızlığını 1956 yılında ilan eden ülkenin ilk kralı Muhammed V’in torunu Muhammed VI, 1999 yılından beri, tam 11 yıl 146 gündür iktidarda.
SUDAN Ömer el Beşir (67) 1989’da kansız bir askeri darbeyle başa geçti, 1993’te cuntanın kendini feshetmesinden sonra devlet başkanı oldu. İnsanlık suçlarından aranıyor.
ÜRDÜN Kral 2. Abdullah (48) Kral Hüseyin’in 46 yıllık iktidarından sonra yerine gelen Kral 2. Abdullah 1999 yılından beri ülkeyi yönetiyor. Tam 11 yıl 324 gündür tahtta oturuyor.
İsyan günlüğü
*Diktatörün akrabası belediye başkanı öldürüldü
Devrik lider Zeynel Abidin Bin Ali'nin eşinin yeğeni La Goullette Belediye Başkanı İmed Trabelsi bıçaklanarak öldürüldü. Askeri bir hastanede tedavi gören Trabelsi'nin ölümü, Bin Ali çevresinden teyit edilen ilk ölüm vakası oldu.
*Cezaevi müdürü bin mahkumu salıverdi Kıyı şehri Mehdiye’deki cezaevinde ayaklanma çıkması üzerine cezaevinin müdürünün bin mahkumu serbest bıraktığı belirtildi. Ayaklanan mahkumlara askerlerin ateş açtığı, 5 kişinin öldüğü, bunun üzerine müdürün cezaevi kapılarını açtığı açıklandı.
*Sürgün liderler dönüyor Tunus'un sürgünde yaşayan İslamcı partisi Ennahda'nın lideri Raşid Gannuşi, ülkesine dönme hazırlığında olduğunu söyledi.
*Ölümlerin sorumlusu tutuklandı Devlet Başkanlığı Güvenlik Müdürü Ali El Şeriati'nin tutuklandığı bildirildi. Şeriati'nin yaşanan ölümlerden sorumlu olduğu kaydedildi.
Avrupa'daki Tunuslular 'devrim'i kutladı
Fransa ve Belçika başta olmak üzere Avrupa genelinde binlerce Tunuslu düzenledikleri gösterilerle 23 yıllık Zeynel Abidin Bin Ali iktidarını çöküşünü kutladı
Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin halk ayaklanması karşısında 14 Ocak günü ülkesinden kaçması ardından Avrupa’daki Tunuslular da sokaklara çıkarak kutlamalarda bulundu.
Fransa’nın bir çok kentinde düzenlenen eylemlerde demokratik bir değişim için umutlar dile getirildi. Başkent Paris’te yapılan yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Çoğunluğu Tunuslulardan oluşan yürüyüşe Fransız sol partiler de katıldı. Ayrıca Marsilya, Nice, Toulouse, Bordeaux ve Lyon kentlerinde de binlerce kişi sokaklara çıkarak “devrim”i selamladı.
DİKTATÖRLERE ÖLÜM
Belçika’nın başkenti Brüksel merkezinde de eski Borsa binası önünde bir araya gelen Tunuslu göçmenler ve Belçikalı çeşitli sol parti ve gruplar eylem düzenledi. Göstericiler “Katil Ben Ali”, “1, 2, 3 Yaşasın Tunus”, “Hepimiz Tunusluyuz”, “Kahrolsun diktatörlükler” gibi sloganlar attılar.
Borsa binası önünde yapılan konuşmaların ardından göstericiler Gare du Midi Meydanı'na kadar yürüyüş düzenlediler. Şehrin işlek yerlerinde gerçekleşen yürüyüş sonrası kalabalık kitle sloganlar atarak eylemlerini sonuçlandırdılar.
Tepkiler
Fransa olaylara tarafsız kalırken, devrik lidere kucak açmadı. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada ülkede bir an önce istikrarın sağlanması istendi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Tunus'ta demokrasinin oluşturulması yönünde çağrıda bulundu.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Tunus'taki şiddet olaylarını kınayarak, yetkilileri olayları barışçıl bir şekilde çözümlemeye çağırdı.
ABD ise isyancıları cesaretinden dolayı kutladı.
Arap Birliği ise, yıllardır yönetimde olan Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'yi ülkeyi terk etmek zorunda bırakan protesto gösterilerine sahne olan Tunus'ta siyasi güçlere ve diğer gruplara sükunet ve birlik çağrısında bulundu.
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Tunus'taki olayları yakından izlediğini açıklarken ülkede güvenlik ve istikrarı sağlanmasını ve resmi ve özel kuruluşların mal varlıklarının korunması istedi.
Sudanlı muhalif lider Meryem El Sadık, Bin Ali'nin iktidardan gönderilmesinden ötürü heyecanlı, kendi halkının aynısını yapmamasından ötürü de üzgün olduğunu söyledi. sloganları attı.
http://www.birgun.net/
EvcioğluHaber-20.01.2011- Perşembe
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder