3 Şubat 2011

Ankara'da "Torba Yasa"ya karşı Emekçiler tarihe bir not düştü

"Torba Yasa"ya karşı Emekçiler tarihe bir not düştü

EvcioğluHaber- Pazartesi gününden beri, KESK,DİSK,TMMOB ve TTB ortaklaşa aldığı eylem kararı doğrultusunda; TBMM'de görüşmekte olan ve tüm emekçilerin yaşamını yakından ilgilendiren "Torba Yasa Tasarısı" protesto etmek ve geri çekilmesini sağlamak amacıyla Türkiyenin tüm illerinden Ankara'ya, deyim yerinde ise savaşarak barikatları aşarak geldi..
TBMM etrafında insan zinciri oluşturarak vekillerin dikkatini çekmekti amaç..
Ama olamadı..

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri sabah erken saatlerde polisin engellemesi ile karşılaştı. Ankara Valilliğince; Ankara'da yapılması planlanan "Torba Yasa"nın TBMM den geçmesini engellemeye yönelik eylemin yasaklanmasına rağmen ve Ankara'ya girişte de karşılaşılan polis engellerini de aşarak, Kurtuluş Parkı'nda toplanan emekçiler; TBMM'ye doğru yürüyüşe geçti..
Ziya Gökalp Caddesinin Mithatpaşa yakınında polisler etten duvar örmüş olup; panzerlerin yanyana dizilerek çelikten başka bir duvar daha yol üzerinde emekçilerin önlerine örülen
'polis duvarı'nı uzun bekleyiş ve pazarlıklardan sonuç alınamayınca, iki taraflı çatışma başladı..

BU BİR İLK
Emekçiler, gaz bombalarıyla ve panzerlerle soğuk tayzikli suyla müdahaleye rağmen direndi kaçmadı..
O kadar sakindilerdiki; ilk defa böyle görülmekteler..
Sanki; eylemde değilde, normal gezintiye çıkmış sakinlikteydiler..

Kolej kavşağı ve Mithatpaşa arasında emekçilere karşı yüzlerce gaz bombası atıldı.. Ortalık savaş alanı gibiydi.. İşte fotoğraflar asıl yalın gerçeği ortaya koyuyor..

Polis ve emekçiler arasında çıkan çatışmada, yaralananlar ve atılan gaz bombalarından başta Emekçiler olmak üzere, polislerinde etkilendiği gözlendi..

Bu günkü eylemde bir durum göze çarpmaktaydı.. Onlarca atılan gaz bombalarına rağmen, ve orada bulunanların tümünü etkilemesine rağmen; emekçiler kaçmadılar.. Yani, büyük bir sakinlik gözlenmekteydi.. Mithatpaşa caddesi yakınlarından Kurtuluş kavşağına karşılık vererek ve polisin attığı gaz bombalarını alıp, geri atarak yaklaşık bir saatte gelindi...

Emekçilere yapılan bu müdahale sırasında yaralanların olduğu ve iki ambulansın olay yerine geldiği ve yaralı emekçilerin sığındığı, Kolej metro istasyonuna sağlıkçıların metro istasyonundaki yaralılara ulaşması güçlükle sağlanabildi..

Polisin attığı gaz bombalarının gökyüzünü kapatmasından ötürü, kızılay tarafı yoğun dumandan görülmüyordu..

Daha sonra yine bir araya gelen emekçiler, sakarya caddesine ulaşıncaya dek, yine müdahalelere maruz kaldı.. Sakarya caddesine ulaşan emekçiler burada guruplar adına açıklamalar yaptılar..

Tekrar kızılayda biraraya gelerek basın açıklaması yapıldı.. Grup adına açıklamayı KESK Başkanı Döndü Taka Çınar yaptı.

Açıklama yapılırken; orada bulunan kitle tarafından "Tayyip sonun mübarek olsun" sloganları atıldı.ğı gözlendi.. KESK Genel Başkanının yaptığı açıklamada, Ankara Ostim'de meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 6 emekçiyi anarak; "Emekçilerin sadece ve sadece demokratik haklarını kullandıklarını ve insanca yaşam hakkı için gösterdikleri demokratik tepkileri gaz bombaları ve su sıkarak engeleldiler. Bu vahşet AKP iktidarının işçi ve emekçilerin demokratik tepkilerine karşı tahammülsüzlüğünün ifadesidir. Bu vahşet AKP iktidarının özlemini duyduğu ve adım adım gerçekleştirdiği polis devletinin ifadesidir" dedi.

Bu günkü eylem bir şeyi daha ortaya çıkardı.. Emekçilerin, hangi sendikaya üye olduğunun öneminin olmadığını, yeterki; karşılıklı ilişkilerde doğru iletişim kurulabilsin ve birbirini anlama çabası içinde dinleyen bir kulak olsun..
İşte; Türk-İŞ'e bağlı Belediye-İş, Hava-İş, Tüm-Tis Sendika ve şubelerinin, Türk-İş'e rağmen KESK ve diğer katılımcı sendika ve odaların aldığı karara tam destek sağlamışlardır.. Bu konu emekçiler açısından oldukça önemlidir.. Gözden kaçırılmaması gerekir..

Vekiller vatandaşın sesine kulak verirmi? Bilinmez ama; Ankara'da bu gün tarihe bir not düşüldü silinmez..
Hemde Ankara emekçilere yasaklanmış olmasına rağmen, ne gaz bombaları, ne panzerler engel olamamıştır..

Emekçiler korkularını aşmıştır bu gün..

*********************************************

EvcioğluHaber-03.02.2011- Perşembe

P

p

p

p

ü

K

EvcioğluHaber-03.02.2011

Hiç yorum yok: