23 Şubat 2011

Ufuk URAS Meclis'de, Devrimci 78'liler Federasyonu ile basin toplantisi yapti

Ufuk URAS Meclis'de, Devrimci 78'liler Federasyonu ile basin toplantisi yapti


Ufuk URAS 23.02.2011 Carsamba Saat: 12:00'de Meclis'de Devrimci 78'liler Federasyonu Baskani Sayin Av. Nejat KANGAL ile basin toplantisi yapti.
Ufuk Uras'in giris konusmasindan sonra asagidaki metin ile Sayin Nejat KANGAL devam etmistir.
Destekleyen Kurum ve kisiler
NEJAT KANGAL (DEVRiMCi 78'LiLER Federasyonu Baskani)
HUSEYIN ESENTURK (Ankara 78'liler Dernegi Baskani)
YILMAZ CEREK
IPEK GUR
AYSUN CEREK
VELI YANGIN
YILMAZ KIZILIRMAK
HUSEYIN YILMAZ

KANI BEKO DiSK ANKARA BOLGE TEMSiLCiSi
RAMAZAN PEKTAS TMMOB ANKARA IL KOORD. KRL. TEMSILCISI
TUGRUL CULFA KESK ANKARA SB. PLT. DONEM SOZCUSU
DR. KORAY YARMAN TTB / ANKARA TABIP ODASI YONETIM KURULU UYESI
ABDULLAH AYDIN HALKEVLERI ONURSAL BASKANI
GOKCE OTLU INSAN HAKLARI DERNEGI ANKARA SUBE BASKANI
MUSTAFA KAHYA SOSYALIST PARTI GNL. BSK. YRD.
HAYDAR KAYA EMEP GENEL BASKAN YARDIMCISI
FADIME CELEBI ESP ANKARA IL BASKANI
MEHMET SAH OZCAN BDP IL YONETIM KURULU UYESI
HUSEYIN GOKOGLU EDP IL YONETIM KURULU UYESI
(TURKCE KARAKTERLi ORJiNAL METiN EKTEDiR)
23 Subat 2011
BASINA VE KAMUOYUNA
12 Eylul 2010’da yapilan referandumla darbecilerin yargilanmasini onledigi varsayilan, Anayasanin Gecici 15. Maddesi kaldirilmistir. Ancak yargilamanin onunu acacak adimlar henuz atilmadigi icin referandum sonucu hic bir seyi etkilememistir.
Referandum oncesi bir bir raflardan indirilen dosyalar simdilerde yeniden sessiz sedasiz eski tozlu raflara geri konuluyor. Is zamana yayilarak olusan guclu toplumsal irade torpuleniyor.
Baslangicta gecici 15. maddeyi referandum paketine koymakta isteksiz davranan Ak Parti hukumeti simdi de darbecilerin yargilanmasi icin gereken siyasi iradeyi gostermede isteksiz davranmaktadir.
Darbe sucu meclisin varligina karsi da islendiginden, bu sucu isleyenlerle hesaplasmak da meclisin ertelemez sorumluluklarindan biridir. Meclis ve hukumet gelinen noktada ya darbecilerin yargilanmasi icin siyasi sorumluluk alacak ya da, darbecilerin yaptiklarinin siyasi, tarihi ve hukuki sorumlulugunu tasiyacaktir.
Federasyonumuz bir an once yapilmasi gereken duzenlemeleri asagida ozetlemistir.
1) Darbeciler derhal yargilanmalidir.
—Darbecilerin yargilanmasi konusunda ne iktidar ne de muhalefet topu yargiya atarak sorumluluktan kurtulamaz. Darbecilerin yargilanabilmeleri icin siyasi irade gosterilmeli, gerekli yasal duzenlemeler yapilmalidir.
—Darbecilere darbe oncesi ve darbe sonrasi isledikleri suclardan davalar acilmalidir.
—Darbecilerin yargilanmasinin onunde ulusal veya uluslararasi hukuktan kaynaklanan hicbir engel bulunmamaktadir. Tam tersine, hukumet ulusal ve uluslararasi hukukun geregi olarak darbecileri yargilama yukumlulugundedir. AIHM ictihatlari* bu konuda yol gosterici olacaktir.
—Meclisin ve hukumetin, darbecilerin yargilanmasi konusunda gerekli duzenlemeleri yapmak icin harekete gecmemesi, onlara yasayla verilmis gorevleri ihmal ve kotuye kullanma durumunu yaratir.
—Bu nedenle darbecilerin nasil yargilanacagina iliskin ozel bir yasa cikartilmasi, ayrica bu yasanin gecmisle hesaplasmanin asagida aciklayacagimiz unsurlarini da kapsamasi gerekir.
—Bu unsurlar sunlardir:
—Darbe marifetiyle, sungu gucuyle secilen Kenan Evren, Cemal Gursel ve 12 Mart Muhtirasinin sorumlusu Cevdet Sunay’in cumhurbaskani unvanlari geri alinmalidir.
—Darbecilerin ve birlikte olusturduklari suc orgutlerinde gorev alan butun rutbelilerin rutbeleri geri alinmali, resmi sivil tum suclular yargilanmalidir.
—Darbecilere ve yandaslarina verilen tum akademik unvanlar geri alinmali, darbecilerin ve yandaslarinin adlari okullarimizdan, sokaklarimizdan, meydanlarimizdan silinmeli, yerine demokrasi mucadelesinde kaybettiklerimizin adi verilmelidir.
—Darbecilerin servetleri aciklanmali, mal varliklarina el konulmali, emekli maaslari kesilmeli ve bu kalemler kurulacak 12 Eylul Tazminatlari Fonu’na aktarilmalidir.
—Darbeleri ve darbecileri ovenler, sucu ve sucluyu ovmekten yargilanmalidir.
—Bugunku darbe duzeninin ana halkalarindan olan Nato’ya bagli cinayet, teror ve kiskirtma orgutu gladio (kontrgerilla), ulkemizdeki uzantilari derhal lagvedilmeli, suclular yargilanmali, isledikleri insanlik suclarinin butun belge ve kayitlari aciklanmalidir
—Cunta tarafindan kullanilan basta JITEM ve adi “Ozel” ile baslayan orgutlenmeler olmak uzere butun kirli savas araclari ve yontemleri lagvedilmeli, suclulari hesap vermelidir.
—Basta YOK, MGK, RTUK olmak uzere Darbe duzeninin tum kurumlari ortadan kaldirilmalidir.
2) Telafi edici duzenlemeler
—Cunta doneminde bu ulkede yasayan, yargilanan, gozaltina alinan, kaybedilen, idam edilen, iskenceyle oldurulen, zulmedilen herkesten devlet adina ozur dilenmeli, resmi ve gayri resmi kanallar araciligiyla tum topluma duyurulmalidir.
—Ozrun anlamli olmasi magdurlarin ve toplumun hakikati bilmesi ile mumkundur. Hakikatin ortaya cikarilip, anlatilmasi icin gerekli cabalar gosterilmeli ve onlemler alinmalidir.

—Cunta doneminde, sikiyonetim mahkemelerinde, olaganustu hal mahkemelerinde verilen kararlar yok sayilmalidir. Bu donemde verilmis kararlara bagli kisitliliklarin tamami kaldirilmali, bu mahkemeler tarafindan cezalandirilan kisilerin itibari iade edilmelidir.
—Cezaevlerinde gecen sure sigortaliliga sayilmali sigorta primleri devlet tarafindan odenmelidir.
—10 yil ve uzeri surelerde cezaevinde kalanlara, sureye bakilmaksizin emeklilik hakki taninmalidir.

—Darbe doneminde vatandasliktan cikartilanlar kayitsiz sartsiz vatandasliga geri alinmalidir.
—Idam edilenlerin, iskencelerle katledilenlerin ailelerine ve cuntanin bedel odettigi herkese menfi ve muspet zararlarini karsilayacak sekilde tazminat odenmelidir.
— Darbe sonrasi isten el cektirilenlerin bu nedenle ugradiklari maddi ve manevi zararlari tazmin edilmelidir.
— Magduriyetleri nedeniyle duzenli gelirden yoksun kalanlara, hayatlarini onurlu bir sekilde devam ettirmelerini saglayacak duzeyde aylik baglanmalidir.
—Basta Diyarbakir Zindani, Mamak Askeri Cezaevi ve Metris Askeri Cezaevi olmak uzere ulke genelinde zulum merkezine donusturulen her yer; toplum bellegini diri tutmak adina, direnenlerin ve zulmedilenlerin tarihini dile getiren muzelere donusturulmelidir.
—Bunun yaninda kolektif hafizayi canli tutacak egitim ve kultur faaliyetleri duzenlenmelidir.
3) Demokratiklesme
—12 Eylul anayasasi derhal kaldirilmali yerine demokratik, katilimci bir anayasa yapilmalidir.
—12 Eylul darbesiyle derinlesen Kurt sorununda, bariscil demokratik cozum gerceklestirilmelidir. Bu alanda basta mevcut ifade ve orgutlenme ozgurlugune iliskin yasaklar olmak uzere butun yasaklar kaldirilmalidir.
—Siyasi partiler kanunu demokratiklestirilmeli, %10 secim baraji kaldirilmalidir.
Cunku %10 secim baraji 12 Eylul’un ruhudur.
Basina ve kamuoyuna saygiyla duyurulur.
DEVRiMCi 78'LiLER FEDERASYONU
*AIHM'in konuyla dogrudan ilgili lehe kararlari.
Streletz, Kessler and Krenz v. Germany ([GC], nos. 34044/96, 35532/97 and 44801/98 Dogu Almanya'dan Bati Almanya'ya gecmeye calisirken sinirda vurulan kisilerin oldurulmesinden Dogu Alman yetkililerin iki Almanya'nin birlesmesinden sonra sorumlu olmasi.
Kononov v. Latvia, no. 36376/04. 1944'de islenen savas suclarinin 50 yil sonra sorusturulmasi.
Ould Dah/Fransa, 13113/03 (kabul edilebilirlik karari). Agir insan haklari ihlallerinde affin gecersiz sayilmasi.

EvcioğluHaber-18.02.2011-Cuma

Hiç yorum yok: