20 Mart 2011

Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar: Doğru bir enerji politikasında kamu iradesi şart

Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar: Doğru bir enerji politikasında kamu iradesi şart
Günümüzde artan nüfus ve yükselen ihtiyaçlara rağmen hızla azalan kaynaklar “enerji”nin elde edilmesi, üretimi, korunması, yeterliliği, sürekliliği gibi konuları bütün ülkelerin temel sorunlarından biri haline getirdi.

EDP Kadıköy ilçe örgütü de bu konudaki politikaları tartışmak üzere 28 Ekim günü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar’ın konuşmacı olarak katıldığı “Barışçıl ve Demokratik Çözüm: Enerjinin Etkin Kullanımı ve Yenilenebilir Enerji” konulu bir toplantı düzenledi.

Aynı zamanda EDP kurucusu ve Parti Meclisi üyesi de olan Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, insanların bütün faaliyetlerini doğaya uyumlu yapmak zorunda olduğunu, yoksa bunların sorunlarını yaşamaktan kurtulamayacağını söyleyerek başladığı konuşmasında, dünyanın 1970’ten itibaren “Enerjinin Etkin Kullanımı”na geçmek zorunda kaldığını ama ülkemizde hâlâ fazla enerji tüketen ampullerin, buzdolapların yaygın olarak kullanıldığını anlattı. Bunun engellenmesinin bile Türkiye’nin enerji açığını büyük oranda karşılayacağını ifade etti.

Endüstrileşmiş ülkelerin artık kendilerinin kullanmadığı, çevreyle uyumlu olmayan, verimsiz geri teknoloji ürünlerini, yani kendi çöplerini bizim gibi ülkelerde pazarladığını anlatan Uyar, buna karşı çıkmak, eğer AB üyesi olacaksak AB’de uygulanan bu konudaki yüksek standartların ülkemizde de uygulanmasını talep etmek gerekir dedi. AB ülkelerinin, kendi standartlarının altında bulduğu için kullanmadığı bu ürünlerin “imtiyazlı ortak” gördükleri Türkiye’de kullanılmasına göz yummasını eleştirdi.

AB ülkelerinde enerji konusunda standartların çok yüksek ve uygulamaların çok sıkı olduğunu anlatan Uyar, artık “toplumsal maliyet”lerin önemli bir faktör haline geldiğini, mesela Fransa’nın sırf bu nedenle çimento fabrikaları yapmadığını, çünkü nasıl olsa bunları bizim gibi ülkelerde ürettirip alabildiğini, bunun ikiyüzlü bir uygulama olduğunu söyledi.

Kamu iradesi zorunlu

Gelişmiş ülkelerin artık HES, Nükleer ve Termik Santralleri terk edip “Enerjinin etkin kullanımı ve yenilenebilir enerji”ye yöneldiğini anlatan EDP Parti Meclisi üyesi Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Türkiye’de ise kısmi bazı adımlar atılsa da hâlâ Termik Santrallerin ve HES’lerin yapıldığını, Nükleer için girişimler olduğunu, enerjinin etkin kullanımının sağlanmadığını söyledi. Bunun için bir devlet politikası olması gerektiğini vurgulayan Uyar, AKP, CHP ve MHP’nin birçok konuda birbirini yerken bu konularda tam bir uyum ve işbirliği içinde olduklarından yakındı ve bu nedenle EDP’de olduğunu söyledi. Almanya’da bu konuda güçlü bir kamu iradesi olduğu için güneş ve rüzgar enerjisi üretiminin çok yaygın olduğunu ve nükleerin terk edildiğini anlatan Uyar, Türkiye’de de enerji politikalarının bu yönde bir kamu iradesi haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Enerjide bağımsızlık barış demek

Güneş, rüzgar, jeotermal gibi doğal enerji kaynaklarının yaygın ve doğru kullanımıyla Türkiye’nin enerji ihtiyaçlarını karşılayabileceğini, enerjide bağımsız hale geleceğini, enerjide bağımsız olmanın da barış demek olduğunu anlatan Uyar, enerji nedenli savaşlara ve çekişmelere de dikkat çekti.

edp.org.tr

29.10.2010


EvcioğluHaber-20.03.2011-Pazar

Hiç yorum yok: