29 Ekim 2012

"CUMHURİYET" 29 EKİM 2012

    "CUMHURİYET" 29 EKİM 2012   

 HaberEvci- 29 Ekim Cumhuriyet kutlamaları Türkiye de bir ilke imza attı. Bir güz günü yaprakların sarardığı ve artık güneşin insanları ısıtmakta yetersiz kaldığı bir sonbahar gününde,  Bir tarafta resmi kutlamalar, bir tarafta halkın kutlamaları bu bir ilkti.89 yıl sonra, Cumhuriyetin Kutlamaları yasaklanıyordu... 
Günler önceden Ankara da Cumhuriyetin ilamının 89. Yıl dönümü kutlamaları yapılacağıancak; remi kutlamalrın dışındaki kutlamalara izin verilmeyeceği Ankara Valisi tarafından duyuruldu. Başta CHP olmak üzere bir çok STK'ları tarafından alternatif kutlama yapılacağı duyuruları da yapıldı ve halk Ulus meydanında bulunan Kurucu ilk Meclis önünde toplanmaya çağrıldı.
 Kutlamaların yapılacağı sabah saatleri Ankara Ulus meydanına ulaşmaya çalışan halk bir çok nokta da engellenmeye rapmen toplanma yerine ulaşmayı başardılar.. 
Burada uzun bekleyişlerin ardından, polisin kurduğu engel ve barikatları aşmaya çalışan halk gaz bombaları ve tazyikli su sıkılarak dağıtılmaya ve yürüyüşlerine engel olunmaya çalışılsa da, Anıtkabire yürümeyi başardılar. 
Sonuç olarak onbinlerce halk Anıtkabire doğru yola çıktı ve akşamın geç saatlerine kadar devam eden anıtkabir ziyareti bir birinden görkemli ve enteresan görüntülere sahne oldu.
Eylemlerde, "Türkiye laiktir lail kalacak " sloganları atıldığı gözlemlendi. Gerçekten laiklik ve demokrası varmı tartışılır ama, Cumhuriyet kutlamaları Anıtkabirden görüntülerle böyleydi.     
Halkın bu denli tepki gösteriyor olmasının nedeni ne olabilir acaba? şimdiden kestirmek zor ama; Atalarının huzuruna akın akın geldikleri ise; bu gerçek bir demokrasi imtihanıydı...        


EvcioğluHaber

Hiç yorum yok: