10 Nisan 2013

YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI



      YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI      

HaberEvci-  Yenilenebilir enerji ile ilgili üçüncüsü yapılacak olan 3. Uluslararası % yüz yenilenebilir enerji konferasının yapılacağı  Türkan Saylan Kültür Merkezinde 27-29 haziran 2013 de Maltep İstanbul da yapılacağı bildirildi. 
klim değişikliği konusunda yapılan sayısız ulusararası toplantı hükümetlerarası İklim değişikliği Panelinin (IPCC) en üst düzeyde bilimsel ve uyarıcı raporlarına rağmen sonuçsuzdur, beklentileri karşılamaktan uzaktır."

http://www.irenec2013.com/ internet sitesindeki habere göre, aynı zamanda Konfeans Başkanı olan Sn; Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar'ın konuya ilişkin kaleme aldığı bildiri ise şöyle;



Değerli Arkadaşlar,

IRENEC konfransları dizisi 2010 yılında başladığında, “Yüzdeyüz Temiz Enerji Mümkün” çağrısını ‘çok radikal’, ‘çok ileri’, hatta ‘çok hayalci’ bulanlar çoktu. Hatta Konferanslara katılıp destek verenler arasında bu görüşte olanların çoğunlukta olduğunu söylemek de mümkün. 
2011 ve 2012 yılında gerçekleşenler, başta Danimarka olmak üzere, Almanya ve Japonya hükümetlerinin geleceğin enerji tedariğine yönelik açıklamaları, kötümserlerin, çaresizlerin gönüllerini rahatlattı, hepimize güç verdi. 

Danimarka 2025’de %50, 2050’de ise %100 yenilenebilir enerji hedefi açıkladı. 

Avrupa Birliği’nin dünya ölçeğinde oldukça ileri sayılabilecek enerji ve iklim hedeflerinin fersah fersah aşan bu hedefler kuşkusuz bu ülkenin kendi şartları tarafından da belirlendi. Ancak Alman ve Japon hükümetleri’nin nükleerden çıkarak orta ve uzun vadede tümüyle yenilenebilir enerji tedariğine, akıllı şebekelere ve enerji verimliliğine yönelmeleri büyük bir haberdir. Bu iki ülke halihazırda enerjiyi en etkin kullanan, dünyanın en büyük ihracatçıları arasında olan, ekonomide görece yüksek sanayi sektörleri oranları ve yenilikçi ekonomileri ile dünyanın ilk beş en önemli ülkesi arasında sayılabilir. Bu ülkelerde belirlenen yukarıdaki hedefler tüm dünyaya örnek olacaktır. IRENEC Konferansları serisi de “Yüzdeyüz Temiz Enerji Mümkün” çağrısı ile Türkiye’yi de bu gerçekle yüzleşmeye davet etmektedir.
150 yıllık geçmişin köhne, kirli ve devletleri birbirine düşüren enerji altyapısının tümüyle değişmesi için teknik, ekonomik ve siyasi gerekçeler kusursuzdur. Dünya ekonomisinin içinde bulunduğu iktisadi ve siyasi şartlar, ekolojik ve iklim krizleri ile birleşerek bu dönüşümün behemahal, mutlaka, bir an önce hayata geçirilmesini dayatmaktadır. Dünya sistemi üzerindeki basınçların en azından kısmi olarak düşürülmesi açısından dönüşüm kaçınılmazdır. IRENEC Konferansları ile bu dönüşümün teknik, iktisadi ve siyasi boyutları irdelenmektedir.

İklim değişikliği konusunda yapılan sayısız ulusararası toplantı hükümetlerarası İklim değişikliği Panelinin (IPCC) en üst düzeyde bilimsel ve uyarıcı raporlarına rağmen sonuçsuzdur, beklentileri karşılamaktan uzaktır.

 Yerel inisyatiflerin, yerel idarelerin son yıllarda giderek öne çıkmalarının temel nedeni de budur. IRENEC Konferansları, bu gelişmelerin bilinciyle yerel idareler ve enerji dönüşümü konusunu gerçek örnekler, dönüşümün ekonomi-politiği ve tabii teknik değerlendirmeler ışığında Türkiye kamuoyunun gündemine taşımaya devam etmektedir.
Tüm bu şartlar altında toplanmakta olan IRENEC 2013, söz konusu dönüşümün yalnızca teknik ve iktisadi anlamda bir dönüşüm değil birincil ve esas olarak toplumsal ve kültürel bir dönüşüm olduğunun bilinciyle, bu alanda söyleyecek sözü olanları bu yılın Konferansına katılmaya davet etmektedir.

Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar
Konfeans Başkanı
EUROSOLAR Türkiye Başkanı


10.03.2013                                                                                                                               HaberEvci

Hiç yorum yok: