8 Nisan 2013

BERFO ANA; ARTIK çANKAYADA




   BERFO ANA; ARTIK çANKAYADA




HaberEvci- Yıllardır mücadele veren kayıp yakınlarının simge isimlerinden Berfo Ana, 12 Eylül darbesiyle birlikte gözaltına alınıp kaybedilenlerden Cemil Kırbayır'ın anası;105 yaşında hayatını kaybetmişti. 
Çankaya belediyesi önemli bir iş yaparak, Türkiye'nin  karanlık dönemlerinden 12 Eylül 1980 darbesinin yol açtığı acıların (kayıp analarından)  Berfo Kırbayır adına bir park işa etmeye başladı.
Temeli 9 martta atılan parkın eylül sonunda bitirilmesi bekleniyor. 
Törende konuşan Belediye Başkanı Bülent Tanık;" Bu parkı, Befo Ana'nın şahsında çocuklarını kaybetmiş tüm gözü yaşlı analara ve tüm kadınlara armağan ediyoruz" dedi.
Törende konuşan CHP Genel Başkan Yrd. Gürsel Tekin ise; " 12 Eylül Cemil Kırbayır gibi aydınlık ve yurtsever gençliğini kırıma ugrattı. Bu gençlerin bir bölümü yaşamlarını cezaevlerinde tüketmiş, bir kısmı tıbkı Cemil ağabey gibi aydınlık bir Türkiye özleminin bedelini canlarıyla ödemiş, bir kısmı da ne yazık ki, ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır." dedi.  
*********

KIRBAYIR İÇİN FİRARİ DEMİŞLER

Güncel / Berfo Ana için ortak çağrıEmniyetin gönderdiği yazı - "Cemil Kırbayır (9 Ekim 1980): Kars Emniyet Müdürlüğü’nde sorgusu yapılırken firar eden sanık bugüne kadar yakalanamamıştır. Ailesinin işkence ile öldüğü iddiası üzerine açılan soruşturmada kaçan sanığın yakalanamadığı, İran’a kaçtığı şeklinde duyumlar alındığı anlaşılmıştır." demişlerdi.

**
Belgelere göre gözaltında kayıpların simge isimlerinden Cemil Kırbayır yakalanamadı ve kaçtı. Devlet yıllar sonra Kırbayır’ın işkencede öldüğünü kabul etti. 

Bir Genel Kurmaybaşkanı ise; Cumartesi anneleriyle dalga geçmişti..! 

Hatırlayanlar bilir... 

Anne Berfo Kırbayır ise 12 Eylül 1980’den bu yana 33 yıldır oğlunun mezarını arıyordu. Diğer kayıp yakınları ile birlikte. Berfo Kırbayır, ilerlemiş yaşına rağmen 12 Eylül davasının görüldüğü duruşmaya Ambulansla ve tekerlekli sandalye ile gelmiş, davaya müdahil olmuştu. 

Oysa; Olayın failleri yani 12 Eylül darbesinin başkomutanları olan ve o günkü yaşanan işkence ve zulümden sorumlu olanlardan, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ise; yaşlı oldukları gerekçesiyle sıcak odalarında kahve içerek telekonferans sistemiyle (kameraya gülerek sorulan sorulara cevap vermişlerdi) mahkemeleri yapılmıştı.


HaberEvci-                                                             08.03.2013

Hiç yorum yok: