29 Mayıs 2008

Sağlık ve lezzet kaynağı: Enginar

Enginar

Mineral bolluğu bakımından en zengin sebze olan enginar, her derde deva olarak kabul ediliyor.
ıÜüKaraciğerin en büyük dostu olarak bilinen enginarı mevsiminde bolca tüketmek gerektiğinden, biz de size çeşit çeşit enginarlı tarifler verelim dedik.

Faydaları Enginarda A ve C vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor gibi çeşitli mineraller orta seviyede bulunur.
Enginarda bulunan Ciarin adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Bedeni ve ruhi bitkinliği giderir. Sarılıkta faydalıdır. Şeker hastaları için çok faydalıdır. Kandaki şeker miktarını ayarlar. Vücuda dinçlik verir. Sinirleri güçlendirir. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Karaciğer hastalıklarının çabuk geçmesini sağlar. Kandaki üre ve kolestrolü düşürür. İdrar söktürür. Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardım eder. Romatizmanın şikayetlerini geçirir. Mide ve bağırsakları temizler. İshali keser. Emzikli kadınlar, böbreklerinde veya mesanelerinde itihap olanlar yememelidir. Taze olarak tüketiminin yanında konserve ve derin dondurulmuş olarak kullanımı mümkündür.

· Karaciğeri koruyucu:
· Karaciğerin kendini yenileme yeteneğini artırılmasına yardımcı olabilir.
· Karaciğerin hücre ölümünün azaltılmasına yardımcı olabilir.
·
Kolesterol seviyesini ayarlayıcı:
· Kolesterol biyosentezi üzerinde etkili olduğu için, kandaki kolesterol seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olabilir.
· Sindirimi kolaylaştırıcı:
· Karaciğerde safra salgılanmasının artmasına etki ederek hazımsızlık ve diğer sindirim şikayetlerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
· İdrar söktürücü:
· Enginar, böbreklerdeki üre konsantrasyonunu artırarak diürezin artmasına öncülük edebilir.

Bulunan Yemekler Tariflerimiz ;

Zeytinyağlı enginar - Sebze YemekleriYayvan tencereye enginarlar göbekleri bize bakacak şekilde yerleştirilir. Suyu süzülmüş garnitür,soğan ve tuz karıştırılır. Enginar göbeklerine d...
Enginar köftesi - Sebze YemekleriEnginarları soyup kestikten sonra limonlu suda bekletin. Bir kaba 4 su bardağı su ve 1 çorba kaşığı tuz koyup kaynatın. Enginarları kaynar suya atıp h...
Baklalı enginar - Sebze YemekleriEnginarları twencereye dizin, kalan bütün malzemeyi enginarların üzerine koyun ve üzerlerini örtücek kadar su ilave edin.30 dakika pişirin.Soğuyunca s...
Enginar dolması - Sebze YemekleriAyıklanmış enginarları, limonlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Ateşten alıp bir kenarda bekletelim. Mantarları dilimler halinde doğrayalım. Yarı...
Zeytinyağlı enginar - Sebze YemekleriBir büyükçe tencereye 10 bardak su, un ve limonun suyunu koyup iyice karıştırın. Sonra bu unlu ve limonlu suya, soyulmuş arpacık soğanlarını, soyulmuş...
İç pilavlı enginar - Sebze YemekleriEnginarları limonlu suda haşlayın.Soğuyuncaya kadar bu suda bırakın.Ayrı bir tencerede kıyılmış soğan ve fıstıkları zeytinyağda çevirin. Pirinci ilave...
Sultan enginar - Sebze YemekleriSoyulmuş enginarları limon suyu ile ovun. Tencereye yerleştirin. Zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Soyulmuş arpacık soğanları 5 dakika kavurun. Hav...
Enginarlı tavuk - Et Yemekleriiçine soğan,bir tutam tuz ve bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı konarak kaynatılmış suya enginarları koyarak biraz haşlayın. Enginarları fırın kabına y...

Malzemeler
4 Kişilik
4 tane enginar
2 orta boy patates2 orta boy havuç8 baş arpacık soğanı1 su bardağı haşlanmış bezelye
¾ su bardağı zeytinyağı1 limon1 yemek kaşığı un6-7 dal dereotu1 parça limon tuzuTuz,Şeker
HAZIRLANIŞI
1 l suda 1 parça limon tuzu ve 1 tatlı kaşığı unu eritin. Siyahlaşmaması için enginarları suyun içine atın.Patates ve havucu küp küp doğrayıp enginarların üzerine ilave edin.Başka bir kapta ½ yemek kaşığı unu azar azar sulandırarak çırpın, suyu 1 l ye tamamlayın. Diğer kaptaki tüm sebzeleri suyu süzerek buraya geçirin. Üzerine zeytinyağı, şeker, tuz, arpacık soğanları ilave edin.Su kaynadıktan sonra 20 dakika daha pişirin. Soğuduktan sonra üzerine haşlanmış bezelye ve dereotu koyarak servis yapın.



Enginari alüminyum tencerelerde pisirmeyin. Enginar, alüminyumu karartir.


Enginarlar bütün de olsa, çanakları da pisirilse suyun üzerinde yüzerler. Önlemek için tencereyi kapagiyla degil, temiz bir bezle kapatin. Bez buhardan siser, olusan basinç enginarlari dibe iter.



Zeytinyağlı Kereviz


Malzemeler
4 Kişilik
2 kereviz2 limon½ su bardağı zeytinyağı1 yumurta sarısı1 yemek kaşığı un
2 orta boy havuç2 orta boy patates3 su bardağı suŞeker,Tuz


HAZIRLANIŞI
Kerevizleri soyun, ikiye bölüp ortalarını oyun. Limonları sıkıp hemen üzerlerine dökün. Havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın. Kerevizlerin üzerine pay edin, su, şeker ve tuzu ekleyerek, tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte, kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirin.Bir kasede yumurtanın sarısı, un ve ½ su bardağı suyu iyice çırpın, kerevizin suyundan ekleyerek ılıtın, daha sonra tencereye ilave edin. 1-2 dakika kaynattıktan sonra, ocağı kapatın, soğuk servis yapın.


Favalı Enginar
Malzemeler6 adet enginar 1 çay bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı un 1 adet kuru soğan 4 bardak su 4 adet kesme şeker 1 adet limonun suyu Tuz Fava İçin; 1 bardak taze bakla içi 1 adet soğan 1 çay bardağı sıvıyağ 8 adet kesme şeker Tuz Yemeğin Tarifi Tencereye soğanı bütün olarak koyun. Üzerine baklaları, yağı, şekeri ve tuzu ekleyin. Üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave edip, iyice pişirin. Baklaları arada sırada kontrol edin. Azar azar sıcak su ekleyin. Enginarları yıkayıp, iç kısımlarını kaşık yardımıyla çıkarın. Çiçeklerini iyice ayıklayın. Bıçakla kenarlarının fazlasını alıp, limonlu suyun içinde bekletin. Zeytinyağı ile unu 2 dakika karıştırın. Su, şeker, limon suyu ve tuzu ekleyin. Enginarları içine atın. Soğanı bütün olarak ilave edin. 60 dakika kısık ateşte pişirin. Enginarın ve baklaların içindeki bütün soğanları çıkarın. Baklaların suyunu çekmesi için 1 saat bekletin. Püre haline getirerek enginarların üzerine eşit miktarda yerleştirin. Servis yaparken, dereotuyla süsleyin.

Karidesli Enginar
Karidesli Enginar tarif tarifi"
Malzemeler6 adet konserve enginar 18 adet orta boy karides 1 yemek kaşığı margarin 1 diş sarmısak 1 çay kaşığı soya sosu 3 adet marul yaprağı 1 adet yeşil soğan 1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu 1 adet limonun suyu 2 yemek kaşığı mayonez 1 yemek kaşığı zeytinyağı Tuz Yemeğin Tarifi Teflon bir tavanın içinde karidesleri yağda sote edin. Dövülmüş sarmısak, tuz ve hardalla 2 dakika çevirip, soya sosunu dökün. Kenarda bekletin. Marul yapraklarını ince ince kıyın. Yeşil soğan ve dereotunu ekleyin. Karidesleri için katın. Limon suyu, mayonez, zeytinyağı ve tuzu çırpın. Karideslerin içine katın. Sosun karideslere iyice karışmasını sağlayın. Enginarları limonlu ve zeytinyağlı suda 4 dakika haşlayın. Sapları alta gelecek şekilde servis tabağını yerleştirin. Hazırladığınız harcı enganarların üzerine yerleştirip, servis yapın.
Enginarlı Börek

Malzemeler1 adet hazır yufka 4 adet enginar Yarım limonun suyu 1 çay kaşığı tuz Yufka sosu için; 2 yemek kaşığı sıvıyağ 2 yemek kaşığı yoğurt 1 adet yumurta Yemeğin Tarifi Öncelikle kaynayan tuzlu ve limonlu suyun içerisinde, ayıklayıp, yıkadığımız enginarları 10 kadar haşlayıp, suyunu süzelim. Öte yandan, küçük bir kasenin içinde sıvıyağ, yoğurt ve yumurtayı iyice çırpalım. Hazır yufkayı tezgaha serelim, üzerine fırça ile hazırladığımız sostan sürelim. Sonra yufkanın dört bir ucunu ortada birleştirerek kare şeklinde bir zarf formuna getirelim. Daha sonra 4 eşit parçaya bölerek 4 adet kare yufka hazırlayalım. Şimdi enginarı, çukur kısmı yukarı gelecek şekilde, bir kare yufkanın üzerine yerleştirip, dört bir ucunu bohça gibi enginarın üzerinde toplayalım. Böylece diğer börekleri de hazırlayıp, yağlanmış fırın tepsisine dizelim. İsterseniz, kalan yufka sosundan ya da ayrıca bir yumurta sarısını çırparak böreklerin üzerine sürebilirsiniz. Daha sonra 175 dereceli fırında 20-25 dakika pişirip, ılık olarak servise sunalım.

Karidesli Enginar tarif tarifi"

Malzemeler6 adet konserve enginar 18 adet orta boy karides 1 yemek kaşığı margarin 1 diş sarmısak 1 çay kaşığı soya sosu 3 adet marul yaprağı 1 adet yeşil soğan 1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu 1 adet limonun suyu 2 yemek kaşığı mayonez 1 yemek kaşığı zeytinyağı Tuz Yemeğin Tarifi Teflon bir tavanın içinde karidesleri yağda sote edin. Dövülmüş sarmısak, tuz ve hardalla 2 dakika çevirip, soya sosunu dökün. Kenarda bekletin. Marul yapraklarını ince ince kıyın. Yeşil soğan ve dereotunu ekleyin. Karidesleri için katın. Limon suyu, mayonez, zeytinyağı ve tuzu çırpın. Karideslerin içine katın. Sosun karideslere iyice karışmasını sağlayın. Enginarları limonlu ve zeytinyağlı suda 4 dakika haşlayın. Sapları alta gelecek şekilde servis tabağını yerleştirin. Hazırladığınız harcı enganarların üzerine yerleştirip, servis yapın.

Enginar Salatası-2
Enginar Salata"
Malzemeler4 adet enginar 1 adet kuru soğan 1 çay bardağı zeytinyağı 1 adet havuç 4 adet kesme şeker 2 adet yeşil soğan 1 yemek kaşığı mısır 1 adet salatalık turşusu 2 yemek kaşığı dereotu 1 adet limonun suyu Tuz Yemeğin Tarifi Temizlediğiniz enginarları limonlu suda bekletin. Soğanı zeytinyağında kavurun. Havucu rendeleyin. Enginarları dörde bölün. İkisini de soğanların içine atın. Üzerini kapatacak kadar su koyun. Şekerini ve tuzunu ilave edin. Kısık ateşte pişirin. Enginar ile havuçları salata tabağına alın. Üzerine doğranmış yeşil soğanları, mısırları, salatalık turşusunu ve dereotunu ekleyin. Karıştırın. Sosu salatanın üzerine dökerek, servis yapın.SOSUN TARİFİTenceredeki enginarın suyuna, hardal ve mayonezi karıştırarak sosu hazırlayın.

Enginarlı Bezelye Salatası
Malzemeler3 adet haşlanmış enginar 1 kilo bezelye 1 demet dereotu 2 adet kesme şeker 1 çay bardağı zeytinyağı 1 adet kuru soğan 1 adet limonun suyu 2 çay kaşığı tuz Yemeğin Tarifi Tencereye zar şeklinde doğranmış soğan ve zeytinyağ koyun. Soğan pembeleşene kadar kavurun. Bezelye, 4 bardak su, kesme şeker, dereotu ve tuz koyun. 45 dakika bezelyeyi pişirip soğutun. Doğranmış enginarı ekleyip karıştırın. Üstüne limon suyu döküp servis yapın.
Yaşmaklı Enginar Dolması
Malzemeler200 gr. kıyma 6 adet enginar 2 yemek kaşığı pirinç 1 adet kuru soğan 10 adet arpacık soğan 2 adet havuç 2 yemek kaşığı sıvıyağ Karabiber Tuz Süslemek için: Yarım demet dereotu Yarım limon Yemeğin Tarifi Enginarın kararmaması için limonla ovalayıp tepsiye sıralayın. Kıyma, tavla zarı formunda doğranmış kuru soğan, pirinç, karabiber ve tuzu karıştırıp yoğurun. Hazırladığınız harcı enginar çanaklarının içine doldurun. Yağlı kağıtla enginarı sarın. Fırına dayanıklı tepsiye arpacık soğan, doğranmış havuçu sıralayın. Enginarı da üstüne koyup, 3 burdak su ekleyin. 180 derecelik fırında 5 dakika pişirin. Dereotuyla süsleyip servis yapın.
Enginarlı Piliç (3 kişilik)

MalzemelerBir küçük Piliçİnce bir adet havuç1 adet küçük boy soğan3 adet konseerve enginar1 adet patates2 su bardağı su2 çorba kaşığı zeytinyağı2 çorba kaşığı un1 çay kaşığı muskatTuz, karabiber1 küçük kutu krema1 adet yumurtanın şansı6 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniriİnce kıyılmış maydanozYemeğin Tarifi Kaynayan 2 su bardağı suya 1 küçük tabak pilici, ufak doğranmış havucu ve çok küçük kesilmiş soğan ekleyin. 15 dakika kaynatın.Yine ufak doğranmış patatesi ve dörde bölünmüş enginarları ekleyin. 5 dakika daha haşlayın. Yemeğin suyundan yarım su bardağı kadarını bir kenara ayırın.Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Unu ekleyin. Sararana dek kavurun. Ayırdığınız yarım su bardağı suyu ekleyin. Muskat, karabiber ve yeterince tuzu ilave edin. Karıştırarak, 3 dakika pişirin.Ayrı bir kapta yumurta sarısı ve kremayı çırpın. Sıcak unlu sosu hızlı karıştırarak, kremalı karışımı ekleyin. Tavayı ateşin üzerinden alın. Pilici fırın tepsisine dizin. Sebzeleri üzerine koyun. Kremalı karışımı sebzelerin üzerine dökün. Rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Peynir eriyene dek sıcak fırında bekletin.Fırından çıkardıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek, servis yapın.

Enginar Göbeğinde Kuşkonmazlı Piliç Yahnisi
(6 Kişilik)

Malzemeler1 kg kuşkonmaz600 gram beyaz piliç eti1 adet büyük domates1 adet soğan6 adet sivri biber1 tatlı kaşığı salça6 adet enginar4 çorba kaşığı tereyağıYemeğin Tarifi Domates, soğan ve sivri biberi piyazlık doğrayın. Bir tavaya iki çorba kaşığı tereyağı koyup, soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.Piliç etini keskin bir bıçakla kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kavrulmuş soğana ilave edin. 3 dakika sonra biberleri koyun. 5 dakika daha kavurup salçayı, domatesleri, sonra da suyu, baharatları ve küçük küçük doğradığınız 4-5 adet kuşkonmazı içine atıp 10 dakika kaynatıp ocaktan alın.Haşlanmış enginarları fırın tepsisine koyup oyuk kısımlarına piliç yahnisinden doldurun. Orta ısıdaki fırında onbeş dakika daha pişirin. Bu arada kalan kuşkonmazları soyun, parmak büyüklüğünde kesin.Kalan iki çorba kaşığı tereyağında pişirin. Enginarların yanında servis yapın.

Hiç yorum yok: